Offentliggørelse af endelig vedtagelse af lokalplan 440 og kommuneplantillæg nr. 5

Byrådet i Syddjurs Kommune besluttede den 29. marts 2023 at vedtage nedennævnte planer endeligt

Klagefrist 24.05.2023 Lagt online 25.04.2023 Type Lokalplan Sagsnummer 11/12345

Lokalplan nr. 440 for et område til solenergianlæg ved Høegholm og kommuneplantillæg nr. 5

Lokalplan for solceller ved Høegholm dækker et samlet areal på ca. 83 ha i den nordøstlige del af Syddjurs
Kommune. Området ligger i et åbent landområde syd for Høegholm Gods.

Lokalplanen udarbejdes som følge af en ansøgning fra Copenhagen Green Energy om tilladelse til etablering
og opstart af et solcelleanlæg ved Høegholm i Syddjurs Kommune. Byrådet har ladet lokalplanen udarbejde for at fremme etablering af bæredygtige energiformer i Syddjurs Kommune, og derved bidrage til at muliggøre den grønne omstilling og reducere udledningen af CO2.

Formålet med lokalplanen er at sikre, at arealer til opstilling af solcelleanlægget udnytter det egnede område
bedst muligt. I forlængelse heraf er det lokalplanens formål at sikre arealer til vejanlæg, arbejdsarealer,
nettilslutning og transformerstation. Det skal desuden sikres, at solcelleanlægget er til minimal gene for dets
omgivelser, samt at landbrugets interesser tilgodeses ved at anlægget og adgangsveje bliver placeret, hvor de
generer landbrugsdriften mindst muligt.


Kommuneplantillægget har til formål at give mulighed for udlæg af et område til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg. Kommuneplantillægget er udarbejdet sideløbende med planlægningsarbejdet for forslag til Lokalplan nr. 440 for solceller ved Høegholm.

Kommuneplantillægget udlægger et nyt rammeområde 8.4.T1 på ca. 83 ha. Inden for det nye område kan der lokalplanlægges for anvendelse til solcelleanlæg. Arealet drives i dag som intensiv landbrugsdrift. Der muliggøres opførelse af bebyggelse til el-produktion i form af solcellepaneler og tilhørende installationer for drift af solcelleanlægget.


Offentlig debat

Forudgående høring

Som indledning til planlægningen har der i perioden fra den 16. februar 2021 til den 2. marts 2021 været afholdt en forudgående høring af ændring af kommuneplanen, hvor der er indkaldt forslag og ideer til planlægningen i henhold til planloven samt input til miljøvurderingen i henhold til miljøvurderingsloven.

Der indkom 9 debatindlæg fra borgere, foreninger og offentlige myndigheder, som blev forelagt byrådet på mødet den 23. juni 2021. De indkomne forslag har indgået i udarbejdelsen af planlægningen.


Arbejdsgruppe

Der har været nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra lokalområdet, som har deltaget i lokalplanens og kommuneplantilæggets udarbejdelse. Der har været nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra lokalområdet, som har deltaget i lokalplanens og kommuneplantilæggets udarbejdelse. Der har i foråret 2022 været afholdt to arbejdsgruppemøder hhv. den 2. marts 2022 og
den 31. marts 2022.

Offentlig høring af lokalplanforslag
I lokalplanforslagets høringsfase fra den 7. september til 2. november 2022 indkom der 6 indsigelser til planen, som omhandlede primært:

  • Modstand for opsætning af solceller
  • Opbakning for udvikling af vedvarende energiprojekter
  • Fredskov og skovbyggelinje
  • Tilslutning til elnettet
  • Solcellers klimabelastning

Den offentlige høring gav ikke anledning til ændringer af planen.

 

Her kan du se de endelige planer

Planerne kan ses på følgende hjemmesider:
www.syddjurs.dk
www.plandata.dk

 

Endelige retsvirkninger

Efter planlovens § 18 må ejendomme inden for lokalplanens område kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser. Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil.

Klagevejledning

Den endelige vedtagelse af ovennævnte plan kan påklages til Planklagenævnet.

Efter planlovens § 58, stk. 1 kan kun retlige spørgsmål om tilblivelsen af en plan påklages. Dette betyder, at du f.eks. kan klage, hvis du mener, at Byrådet ikke har haft ret til at træffe afgørelsen. Du kan derimod ikke klage over, at Byrådet efter din opfattelse burde have truffet en anden afgørelse.

En evt. klage skal være skriftlig og skal sendes til Planklagenævnet via Klageportalen, som du finder på www.naevneneshus.dk.

Når du klager skal du betale et gebyr. Gebyret er på 900,- kr. for privatpersoner og 1.800,- kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.

En evt. klage skal være modtaget af Planklagenævnet inden 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag, dvs. senest den 29. marts 2023.

Hvis du vil indbringe spørgsmålet om planens lovlighed for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder fra datoen for planens offentlige bekendtgørelse, dvs. senest den 1. september 2023.

Du kan finde klagevejledningen på Planklagenævnets hjemmeside.

Abonnér på høringer

Vil du abonnere på Høringer? – Tilmeld dig vores automatisk nyhedsmail - så får du en mail hver gang siden opdateres.

Vi videregiver ikke din mailadresse til andre parter og anvender den ikke til andre formål. Du kan til enhver tid afmelde dig ved at klikke på Afmeld i de mails du modtager.

Gå til tilmeldingsside