Helhedsplan for Ålerne

Erhvervs- og planudvalget i Syddjurs Kommune satte i januar 2022 gang i udarbejdelsen af en helhedsplan for Ålerne, som grundlag for den fremtidige planlægning i området.

Høringsfrist 17.07.2024 Område 8400 Ebeltoft Lagt online 14.06.2024 Type Øvrige Sagsnummer 24/17463
Indsend høringssvar

Helhedsplan for Ålerne

I Syddjurs Kommune er vi på de helt tidlige stadier af udviklingen af et fremtidigt bæredygtigt bolig- og naturområde, der skal strække sig fra Christianslundvej ved Tolløkkeskoven til kysten ved Ebeltoft Færgehavn.

I den forbindelse afholdes to borgermøder d. 12. juni og d. 19. juni 2024, hvor borgere kan høre om baggrunden for helhedsplanen og få mulighed for at byde ind og bidrage til indholdet af planen.

I samme forbindelse er det nu muligt at indsende høringssvar med kommentarer, idéer og forslag til helhedsplanen, som vil følge den politiske behandling af helhedsplanen. Sidste frist for at indsende høringssvar er d. 17. juli 2024.

Se folder for flere informationer om planen.

Folder til borgermøder vedrørende Helhedsplan for Ålerne

Høringssvar (20)

Her kan du se listen over indkomne høringssvar. Vær opmærksom på, at der kan gå op til to dage, inden dit høringssvar vises på siden.

Indsend høringssvar
Stor og modig plan.
Dato
02.07.2024 23:27
By
8400 Ebeltoft
Navn
Jac Hansen
Jeg syntes det er et fremsynet og - modigt foreslag, som jeg fuldt ud kan tilslutte mig. Planen er af et sådant omfang, i tid og rum og med de mange lokale forhold, naturbevarelse, infrastruktur og beskæftigelse, at jeg håber at alle disse store spørgsmål bliver løst på bedste måde. Jac Hansen
Nej tak til kommunens planer for Ålerne
Dato
02.07.2024 18:18
By
8400 Ebeltoft
Navn
Ivan Bundgård Sørensen og Tinna Møbjerg Kristensen
Undertegnede tilslutter os fuldt og helt høringssvar indsendt af Elsebeth Due Kjeldsen omkring nej tak til kommunens planer for Ålerne Tinna Møbjerg Kristensen Ivan Bundgård Sørensen
NEJ TAK TIL EN NY LANDSBY VED FÆRGEHAVNEN
Dato
02.07.2024 17:55
By
8400 Ebeltoft
Navn
Hans Aarup
Jeg kunne desværre ikke deltage i de to borgermøder om Grobund/Ålerne, men vil ikke undlade at komme med mine kommentarer dertil. Jeg synes, det er en rigtig dårlig ide at anlægge en ny landsby 5 km udenfor Ebeltoft i et af de mest naturskønne områder i kommunen. Der er i forvejen mange ledige arealer, hvor der kan eksperimenteres med nye boformer, hvis det virkeligt er nødvendigt, nu da vi i forvejen har Friland ved Feldballe. Hvorfor skal vi ødelægge et stort område blot for at tilgodese en minoritet af tilflyttere. Det forstår jeg simpelthen ikke. Jeg tilslutter mig i øvrigt de synspunkter, som Elsebeth Due Kjeldsen allerede er kommet med i sit indlæg.
Positiv overfor idéen!
Dato
01.07.2024 22:31
By
8400 Ebeltoft
Navn
LGN
Jeg synes det er positivt at udvide byen med BÆREDYGTIG byggeri, masser af biodiversitet i haverne samt et stort fællesskab. Dette vil medvirke til et større kulturelt mødested, flere spændendende virksomheder, inspirerende/nytænkende boligsituationer (dette er virkelig en vigtig faktor i denne tid, hvor vi bliver nødt til at tænke mere selvforsynende) og haver som er fyldt med biodiversitet (Jeg tænker generelt på grobund landsbyen) Derudover tænker jeg, det ville være rigtig godt for byen at få mere liv, flere børnefamilier foreksempel. Folk vil komme langvejs for at besøge en landsby som grobunds!
Er grundlaget dygtigt og kan det bære?
Dato
01.07.2024 17:31
By
8400 Ebeltoft
Navn
Peter Egestad
Kære Syddjurs kommune Tak for muligheden for at deltage i det offentlige møde om helhedsplanen for Ålerne. Mødet rejste for mig flere spørgsmål end det besvarede. Som ny "deltager" i processen omkring Ålerne har man i første omgang behov for at få det overordnede på plads. Altså hvilken overordnet nytte byen som helhed har af udvidelsen mod øst? Og hvorfor overhovedet udvide og ændre det skønne eksisterende landskab? Dernæst tænker man på spørgsmål som: Skabes der arbejdspladser? Skabes der bedre miljø eller natur? Hænger den overordnede økonomi sammen? Hvem er det til gavn for? Hvor stort er behovet for yderligere boliger? Er den overordnede jura på plads? Hvad gambler vi med?.... Altså indledende bud på de basale styrker, svagheder, konsekvenser og scenarier, så man kan danne et klarere billede af byrådets visioner. Det var tydeligt, at man fra arrangørenes side forsøgte at undgå, at høringen blev til et spørgsmål om Grobund. Men omvendt synes Grobund at være den afgørende katalysator for igangsættelsen af planprocessen. Så hvorfor denne tilgang, der efterlod en del deltagere med indtrykket af, at mødet var tænkt mere som en skueproces end som et reelt planlægningsmøde. Os, der ikke kender de nærmere tanker bag Grobund, kan sagtens blive draget af de ideale tanker og entusiasmen. Men vi kan for nuværende ikke overskue om det vil virke i virkeligheden? Om det overordnet set vil gavne byen, borgerne, naturen, miljøet og økonomien. Her er vi som borgere meget afhængige af, at den kommune, som repræsenterer alle kommunens borgere og som tilsyneladende har været en tæt partner for Grobund indtil nu, ud over idealismen, har gjort sig grundige planlægningsmæssige overvejelser om projektet. Dvs. kan formidle for os andre hvordan projektet reelt kan bære økonomisk, socialt og naturmæssigt og dermed blive bæredygtigt for byen.
Helhedsplan for Ålerne som Grobund indbefattes af
Dato
30.06.2024 09:34
By
8410 Rønde
Navn
Erik Pedersen
Må jeg henvise til den uddelte folders side 12 : Princip for naturområder 3. Punkt: Der friholdes et grønt bælte på tværs af området, øst for Ålerne, så eksisterende bebyggelse respekteres. Det grønne område sikrer ligeledes, at Ålerne stadig kan ses fra Færgevejen. Når man ser på skitsen hvor de grønne områder er indtegnet har men åbenbart glemt at behandle alle naboer ens. Ejendommen Langagervej 1 A som grænser op til Grobunds areal ( matrikel nr 2d) har ikke et sådan grønt bælte så eksisterende bebyggelse respekteres. Venligst bekræft at dette korrigeres i Helhedsplannen og naturligsvis også Grobunds. Derudover syntes det yderst mærkværdigt ikke at inddrage vindmøllerne i Helhedsplannen. Hvis man ønsker natur og flere glade beboere, kan man kun tale om en naturlig udfasning af disse. Som Thorkild Hansen så rigtig informere om det er jo de store projekter som gør en forskel placeret langt fra beboelse. Jeg tillader mig at indsætte hans kommentar herom med kilde angivelse. Thorkild Hansen: Bemærkning om vindmøllerne i tilknytning til Færgehavnen På borgermødet blev udtrykt bekymring for den øgede, negative visuelle påvirkning af oplevelsen af hav- og kystlandskabet i forbindelse med en påtænkt opgradering af vindmøllerne til en markant større højde end de eksisterende møllers højde. Dertil kommer bekymringen for refleksion af sol og støj fra vinger og gear, herunder risiko for sundhedsskadelig, højfrekvent støj. Som led i beskyttelse af både bosætningsværdierne og rekreativt ophold samt ikke mindst oplevelsen af naturværdierne, hvor den relative stilhed er et væsentligt element og et knapt gode, anbefales følgende: 1) at man i stedet for en kommende opgradering af møllerne i form af markant større højde, enten bibeholder den nuværende højde og alene opgraderer teknologisk, eller 2) at man, hvis muligt, ikke giver tilladelse til fornyelse af placeringstilladelsen, når de eksisterende møller skal udfases og i stedet henviser til placering i et af de kommende arealer ude på havet i det vestlige Kattegat eller fx Krigers Flak II, idet det jo netop er besluttet at udlægge op til ikke mindre 30% af det samlede havareal til vindenergiparker, både for at høste vindenergien, der hvor udbyttet er størst, men også for at minimere generne ved landbaseret vindenergi. MVH Erik Pedersen
image_67161601.jpg
Download
Nej til yderligere bosætning ved Ålerne
Dato
30.06.2024 09:27
By
8400 Ebeltoft
Navn
Elsebeth Due Kjeldsen
NEJ TIL YDERLIGERE BOSÆTNING VED ÅLERNE Som fastboende på Ahl kan jeg helt tilslutte mig de kritiske bemærkninger imod indholdet af helhedsplanen for Ålerne, som er udtrykt i de allerede indgivne høringssvar. Det er dog stadig uklart, hvad det konkrete indhold af planen bliver, men notatet fra mødet i forvaltningen den 25. november 2021, som er vedhæftet høringssvaret fra Atle Madsen, viser, at det reelt er en helhedsplan for Grobund, som i mellemtiden er omdøbt til en plan for Ålerne, for lettere at ”få den til at glide ned.” Ålerne er et unikt område beliggende ud til Kattegat og er derfor et sårbart og kystnært område, som skal beskyttes og friholdes for bebyggelse. Derfor skal der ikke ske yderligere bosætning i området i forhold til de allerede eksisterende par ejendomme, som ligger godt spredt i terrænet og derfor ikke skæmmer udsigten ud over havet. I Realdania arbejder vi meget med byudvikling og bæredygtighed, som også bliver påberåbt i planerne for Ålerne/Grobund. Det er dog slet ikke bæredygtigt at inddrage nye arealer i byudviklingen, hvilket derfor bør undgås. Man skal anvende de allerede udlagte arealer, foretage fortætning af byerne og udnytte ledige og tiloversblevne bygninger, som kan ombygges til anden anvendelse. Det var også det svar, som den daværende ejer af Tolløkke-udstykningen fik, da kommunen i 2023 afviste et projekt fra AART-arkitekter med udvidelse af det eksisterende lokalplanområde til ca. det dobbelte antal boligenheder med tæt lav bebyggelse. (Fra 77 til ca. 150 boligenheder). I skrivende stund er der kun solgt 3 af de 77 udstykkede grunde. Hertil kommer, at befolkningstallet i Ebeltoft i mellemtiden ifølge Statistikbanken er faldet med 78 personer, hvorfor der nu i endnu mindre grad er behov for nye og meget større boligområder på ca. 65 ha fra Tolløkke og ud til Kattegat. Planerne vil allerede af den grund blive forkastet i Planankenævnet, da behovet for nye boligområder slet ikke kan dokumenteres, hvilket er et krav i Planloven. Jeg har igennem et stykke tid forgæves forsøgt at få byrådspolitikerne til at oplyse, hvorfor de ønsker at udlægge et nyt område til Grobund og dermed tiltrække flere grobønder til området. Der er tale om en gruppe personer, som ønsker at ”leve det gode frie liv” ved at bo billigt i små huse, være selvforsynende med energi og madvarer og uden udgifter til kloak og affaldshåndtering. Det er en utopi, som mange drømmer om. Hvis mange vælger en livsstil med stor frihed og minimalt lønarbejde, vil vores velfærdsmodel bryde sammen. Den er bygget på, at alle borgere yder efter evne. Sker det ikke, vil vores skattegrundlag skrumpe, og der vil ikke være midler til at finansiere vores fælles velfærdsgoder som veje, skoler, sundhedsvæsen, ældreomsorg m.v. Jeg har indenfor det seneste halve år deltaget i to konferencer i Realdania, hvor forskere fra Boligøkonomisk Videnscenter og fra Ålborg Universitet har præsenteret resultater fra to af hinanden uafhængige landsdækkende befolkningsundersøgelser, opgjort på mikroniveau. Begge undersøgelser viste, at området herude omkring Færgehavnen er et ”Udsat boligområde” kendetegnet ved en befolkning med lav indkomst og uddannelse og uden job. Syddjurs kommune har faktisk ifølge analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd overhalet Norddjurs med hensyn til tilflytning af personer i den arbejdsdygtige alder, men som står udenfor arbejdsmarkedet. Jeg tilskriver tilflytningen af mange grobønder til området i de senere år som en væsentlig forklaring på den meget kedelige status for vores område. Det er skræmmende, da kommunen i forvejen er belastet af en dårlig økonomi, som bl.a. har medført fyringer i ældreplejen. En tilflytning af yderligere grobønder vil blot forstærke den negative spiral og belaste kommunens økonomi yderligere. Desuden vil det lægge beslag på mange ressourcer i plan- og byggeafdelingen, på jobcenteret og i socialforvaltningen. Jeg går ud fra, at politikerne er i besiddelse af de samme socioøkonomiske data, som indgår i disse analyser. Politikernes ønske om etablering af en landsby for Grobund på et af kommunens mest attraktive arealer må således bero på irrationelle forhold, og man fristes til at tro, at borgmesterens store begejstring for Grobund er en medvirkende årsag til, at kommunen vælger at favorisere en minoritet af tilflyttere på bekostning af kommunens øvrige borgere. 30/6 2024 Elsebeth Due Kjeldsen
Positiv nabo
Dato
29.06.2024 16:30
By
8400 Ebeltoft
Navn
P. Glerup (Sommerhusnabo til helhedsplanen for Ålerne)
Vedrørende bolig/naturområde for Ahl/Ålerne. Ros til det flotte forslag med både vand og sti. Jeg tænker det vil være dejligt med store grunde, lav byggeprocent og evt. etplanshuse. Så der ikke bliver bygget store hoteller, dog med mulighed for store drivhuse med henblik på selvforsyning. Byggeri gerne miljøvenligt/bæredygtigt og eventuelt græs på taget. Naturlegeplads langs åen. Den ønskes brugbar til både store, små samt motionister. Det kunne være hensigtsmæssigt med toiletforhold på stien. Langs stien kunne der være et område med bænke, som kunne bruge til undervisning. Jeg kan endvidere komme med forslag til hvordan strand, mole og hav kan komme med og derved forbedre området. Der er mangel på toiletforhold til de mange aktive brugere af stranden. Da dette er en allerede eksisterende problematik. Shelters kan opsættes langs stranden. Bedre og flere små badebroer ud fra Møllemolen og de skal stikke 1-2 meter længere ud i vandet end den eksisterende ved 4. mølle. Flydende sauna til en helårs-/vinterbadeklub med events til helårsturisme og lokale samt sommerhusejere. Forslag til en lille fiskerihavn til elektrificerede fiskefaretøjer. .
NEJ til "Helhedsplanen på Ålerne"
Dato
29.06.2024 11:31
By
8400 Ebeltoft
Navn
Nina Stang
Vores grund er en af de ejendomme som grænser direkte op mod planerne på Ålerne. Da vi købte huset var det i meget dårlig stand og havde stået ubeboet i mange år, men beliggenheden og den fantastiske natur og unikke fauna rundt, var det der gjorde at vi kom til Ålerne. Påfølgende har vi lavet meget med huset, og i den forbindelse har det været valuar forbi-sågar en Ebeltoftianer, som flere gange har givet til kende at de 5 landejendomme som ligger på Ålerne/Ålervejen er helt særligt unikt beliggende. Vi vil alle sammen miste udsigten til Kattegat, hvilket vil forringe prisvurdering og verdi af ejendommene og området. Det samme gælder for de mange sommerhuse som ligger omkring Ålerne/Ahl. Vejnettet er hellere ikke lavet for så mange beboere, og vil ødelægge "idyllen på landet" med konstant trafik. Vi bruger naturen og er rigtigt meget udenfor. At kunne følge trækkene til fuglene forår/efterår som flyr via Øer, samt opleve sjældnere fuglearter komme ned på markerne på Ålerne, er nogle af højdepunkterne for os. Det er et rigt dyreliv i egnen og disse vil også, sammen med fuglelivet blive meget ramt hvis det bliver udbygget, og det bekymrer mig meget. Vi bor midt i Nationalpark Mols Bjerge-og det er ikke kun Mols-siden det indbefatter, men også vores smukke område på Ålerne/Ahl/Øer. Vi var til borgermøde den 19.juni. Da vi er nogle af de nærmeste beboere, fik vi besked i eboks. På mødet kunne vi forstå at de aller fleste havde fået at høre om planerne igennem medierne og naboer. Det er vidstnok "kun" lodsejerne, som har vidst om planerne noget længere, og flere af dem er helt uvidende om hvad planen egentligt omhandler. De tror kommunen ønsker at købe deres jord. Mens vi står nede på Langagervej, spørger vi ind til hvem som ejer marken. -Det gør Grobund. Det er den mark de har tilkøbt fra kommunen, som ligger mellem Langagervej 1 og Færgegården/Færgevejen. Vi spørger om kommunen vil købe denne mark eller nogle af de marker der ligger på Ålerne. Nej, svarer kommunens damer. Når vi så går ind på de mødereferater som ligger på Syddjurs Kommunes sider, kan man læse det totalt modsatte! Kommunen vil købe jorden og sælge den videre til Grobund til en fordelagtig pris og med forkøbsret??? Står det virkeligt 3 godt voksne damer, ansatte i Syddjurs Kommune og lyver til borgerne? I et mødenotat fra Syddjurs kommune fra 25. november 2021, er arbejdet med både helhedsplanen for Ålerne og lokalplanen for Grobund igangsat i tæt samarbejde mellem Syddjurs kommune og Grobund. I starten kaldtes det ovenikøbet helheds- og lokalplan for Grobund. Processen er beskrevet i notatet, hvor det bl.a. anføres at ”Vi faciliterer og Grobund leverer”. Måden borgermesteren og politikerne gør dette på, synes jeg er at lave unødvendig splid i lokalsamfundet og skillet mellem Grobund/grobønder og "almindelige" borgere bliver større. Når borgermesteren skriver i sit svar i avisen, at han "tidlig inddrager borgerne, og løbende dialog undervejs i processerne" passer det nok ikke så godt, pånær man er i Grobund. Til borgermødet med påfølgende "workshop" i Rådhuset, vil jeg kort sige mange tak for lækker sandwich. Her var det stram line-det var de papirer som lå på bordet der skulle besvares, intet andet! Ingen borgere fik stillet nogle som helst spørgsmål. De spørgsmål vi havde ind til hvilken beboelse det skal være på marken, mellem Ålerne og Færgevejen fik vi intet svar på. Det er lavet 2 modeller, men alt kan laves om, så i virkeligheden kan vi risikere at hele området bliver lavet om til beboelse? Som en af Grobønderne sagde; alle huse står klar nede på fabrikken (Tidl Tata Steel) og vores principper er at være gældfri. Vi starter med 20m2 og når pengene er der, bygges det på 20m2 mere. Som borger bliver jeg meget bekymret over forvaltningen af vore skattepenge! En så "fattig" kommune, som har afskediget de fleste ansatte indenfor sundheds-/alderspleje, skoler og tilbud til udsatte... Så har Syddjurs Kommune ansat 2 hele stillinger for at arbejde med en helhedsplan for Grobund på Ålerne!!!!???? Jeg skal vidst få brillerne på og evaluere hvem der skal få mit "kryds" til næste kommunevalg og samtidig vil jeg opfordre alle andre til at gøre det samme. Mvh Nina Stang
Hr
Dato
29.06.2024 10:00
By
8400 Ebeltoft
Navn
andrew sayers
At vi skal passe på miljø er der nok ingen der er i mod, en af de muligheder vi har er at bygge spændende miljøbevidst huse. Grovbund er et spændende tiltage til byen, som allerede nu har gavnet miljø og sat gang i aktiviteter i byen. Byen har lukket sig om tourister og pensionister, her er et projekt der åbner op for alle. Ikke alene er vi mere bevidst om miljø pga Grovbund. Det har mine fulde opbakning.
Plan for Ålerne
Dato
28.06.2024 09:57
By
8400 Ebeltoft
Navn
Else Nørgaard
Er virkeligt blevet overrasket, chokeret over at erfare at Syddjurs Kommune påtænker at lave et stort boligområde ved Ålerne. Et boligområde med tæt/lavbebyggelse og storparceller med mulighed for at flere ` generationer` kan bo sammen. Så stort et areal med så stor en byggegrad vil umuligt kunne forenes med natur og bevarelse af udsigt. Nationalpark?
Helhedsplan Ålerne
Dato
28.06.2024 09:41
By
8400 Ebeltoft
Navn
Kjeld Nørgaard
Ad omveje blev vi bekendte med, at der var indkaldt til borgermøde om evt. helhedsplan for Ålerne. Som sommerhusejer på Ahl, har vi ikke modtaget særskilt invitation; men var åbenbart "henvist" til information via lokal presse. Det er ikke acceptabelt, og dårlig stil hos Syddjurs Kommune. Vi har læst og bakker fuldt ud op om høringssvar fra Dorte Høst. Ved gennemgang af projektet på bemeldte borgermøde, blev vi meget urolige for det der foregår. En følelse af skjult agenda omkring helhedsplanen, hvor Foreningen Grobund klart skulle forfordeles (selvom man henviste dette emne til en evt. kommende lokalplan). Foreningen Grobund og dets medlemmer står for et forsøg - forsøg på at gennemføre alternative boformer, der i sin værste udstrækning går på noget "off-grid" - det er min overbevisning, at dette er et "Christiania lignende projekt", hvor tingene er ude af kontrol, og området omkring foreningen "sejler" - hvem skal betale? Jeg vil stærkt modsige mig Grobunds yderligere udbygning. (Selvsyn ved besøg på "fabrikken"). Helhedsplanen forsøger at tegne et billede at en udbygning, der skal tage hensyn til beboere på Ålerne osv.; men hvorvidt der er et behov for yderligere bebyggelse eller ej, er ikke oplyst. Helhedsplanen - uanset - vil i givet fald have stærk indflydelse på de eksisterende områder, hvor udsigten forsvinder, intrastruktur (her henvises til begrænset adgangsforhold til bl.a. Ahl) overbelastes i.f.m. tilflytning af planlagte antal beboelse. Behovsanalyse blev efterspurgt ved efterfølgende møde på rådhuset, og den viden flere havde under mødet er, at der ikke er behov for yderligere bebyggelse i Ebeltoft, og især ikke i og omkring Ålerne, der er omgivet af vand på to sider (halvø). Jeg vil anbefale, at området ved Ålerne beskyttes mod yderligere bebyggelse, og evt. omdannes til natur område - dette vil Syddjurs Kommune alligevel skulle tage stilling til i.f.m. den netop indgåede grønne tre-parts aftale på Christiansborg.
støtter dorte høst svar. nej
Dato
28.06.2024 07:56
By
8400 Ebeltoft
Navn
Niels Jørgen Jensen
støtter dorte høst høringssvar (nej)
Nej til Helhedsplan for Ålerne
Dato
27.06.2024 13:29
By
8400 Ebeltoft
Navn
Atle Madsen
Syddjurs Kommune er nu i gang med at promovere en helhedsplan for området fra færgehavnen til Tolløkkemarken ved sydsiden af Toløkkeskoven. Det kaldes ”Helhedsplanen for Ålerne.” Som husejer i området ved Ålerne bliver man lidt bekymret for en ødelæggelse af et nærområde hvor Syddjurs Kommune samarbejder med Foreningen Grobund. ”Ålerne” er et unikt område med åbent land og dejligt udsyn til Kattegat, Mols Bjerge og Ebeltoft Vig. Omkring Ålerne ligger der flere sommerhusområder med dejlig beliggenhed og som tiltrækker mange mennesker til Ebeltoft hvert år, både sommerhusgæster og indtægter til dem der udlejer sommerhus i egnen. Nå skal dette dejlige landskab, laves om til boligområde til Grobunds medlemmer, som ikke får gennemført de bosætninger de ønsker på de matrikler de allerede ejer. I et Mødenotat fra Syddjurs kommune den 25. nov. 2021 fremkommer det meget tydelig at denne heldhedsplanen er et samarbejde mellem Grobund og Syddjurs Kommune for at fremme Grobunds interesser. Deltagere på dette møde ”Grobund process og forudsætninger” er Afd. Chef for Teknik & Miljø, Juridisk chefskonsulent Syddjurs, Adf. Led Byggeri & Landbrug, Afd. Led. Miljø & Klima, Afd. Led. Plan & Udvikling og de 2 ”nyasatte” byplanleggere. Foreningen Grobund købte i 2016 Tata Steel fabrikken ved færgehavnen og en af deres visioner er: “Området omkring den gamle Tata Steel fabrik er derfor ideelt når den omkringliggende jord udlægges, så det kan rumme beboelse og jordbrug. Her vil vi få plads til det hele - fra produktion og kontorfællesskaber på fabrikken til bæredygtigt jordbrug og beboelse på den omkringliggende jord”. Det har ikke gået så godt for Grobund med at få dette gennemført, dels pga. at store dele af ejendommen ved fabrikken ligger inden Strandbeskyttelseslinjen som er 300 meter, hvor det heldigvis er meget svært at få bygget noget som helst. Store deler af ejendommene er også i landzone med de restriktioner det medfører. Og processen med at lave en ny lokalplan som medfører at de områder Grobund allerede ejer kan benyttes til boligformål er også delvis strandet. Det samme gælder ændringer ved bygninger Færgevejen 57. I tillæg til fabrik-ejendommen og Færgevejen 46 (som Grobund fik købt fordelagtig af netop Syddjurs Kommune), har uenigheder og interne stridigheder ført til at nogle af de tidligere medlemmer af Foreningen Grobund har gået ud og købt sine egne ejendomme. Det gælder Færgevejen 57 og Langagervej 7. I tillæg vil en udbrydergruppe på 10 personer fra Grobund købe Langagervej 1 A og i lokalavisen står deres ”leder” frem og siger ”Vi har mistet tålmodigheden. I mere end fem år har vi ventet på at få lov til at bo her på Grobund, og lige nu er der stadig ingen, der ved, om det faktisk kommer til at ske. Udfordringen er, at vi i Danmark har meget rigide og strenge regler for, hvordan vi må lave de her boliger, og det er det, der bremser for, at tiny house landsbyer kan opstå.” De vil gøre det ulovligt, og så få tilladelsen af kommunen bagefter. Foreningen Grobund købte Tata-fabrikken vel vidende om at der var krav til Spildevandhåndteringen i området og at dette ville afstedkomme en udgift til den gang Syddjurs Spildevand, nu Aqua Djurs, på ca. 5-6 millioner kr. Grobund ønsker at lave eget kloak- og spildevandshåndtering, men de kan ikke overholde de tekniske krav til at få dette godkendt. Lægger Syddjurs Kommune, som ejer af Aqua Djurs, pres på Aqua Djurs for at komme udenom at Grobund skal tilsluttes det offentlige spildevandssystem? Igen tilbage til tidligere nævnte Mødenotat hvor Afd.Leder for Miljø og Klima siger at man ”skal have nogle gode snakke med Grobund, for at få afklaret hvilken spildevandsløsning og omfang Grobund arbejder med, hvorefter politikerne må træffe endelig beslutning vedrørende spildevand”. Så kan man tænke hvad gør Grobund så? De kikker på andre matrikler i området og går i samarbejde med Syddjurs Kommune om at indlemme hele området mellem Christianslundsvej og Langagervej til et ”vakkert naturområde med bakker og søer, til gavn for hele Ebeltoft. Her skal der være små bæredygtige beboelsesområder” hvor selvsagt Grobunds medlemmer skal have fortrinsret? Ved at gå ind på Syddjurs Kommunes hjemmeside Åben indsigt kan man læse at denne proces har vært i gang siden 2021. Og Syddjurs Kommune lægger rigtig mange ressourcer til denne sag. Der arbejder 2 ansatte med ”Helhedsplanen for Ålerne”. Fra Århus Stiftstidende den 7. feb. 2022 er der en reportage om ”En hel by af minihuse”. Der står det at godkendelser hos kommunen trækker ud, men to, nyansatte byplanlæggere i Syddjurs Kommune har sat skub i processen. 2 ansatte ”arbejder” for Grobund, men er betalt af Syddjurs Kommunes indbyggere? I tillæg kan man tydelig læse ud fra mødenotat at Syddjurs Kommunes ansatte virkelig gør sit for at dette skal lykkes, og at der er aftalt samarbejde med Grobund. Er Syddjurs Kommunes politikere klar over de ressourcer der bruges på at tilfredsstille 164 medlemmer af Grobund? I Mødenotat: ”Grobund proces og forudsætninger” fra den 25.nov. 2021 er første punkt: Processtrategi og tidsramme for helheds- og lokalplan for Grobund. For Grobund! 1.a. Procesigangsætning er ifølge mødenotat at der i stedet for en klassisk politisk igangsætning af lokalplan, arbejdes der med en politisk igangsætning af en helheds- og lokalplanproces som indeholder løbende politiske orienteringspunkter. Kommunens ansatte arbejder for Grobund med at tilrettelægge arealer til Grobunds medlemmer? Kommunikationsstrategien fra mødenotatet er at der hver 1,5-2. måned aftales et møde med Adresseavisen hvor Rikke(byplanlægger) og Sine(byplanlægger) og repræsentanter fra Grobund mødes og giver en update på processens gang, forhindringer og fremgang – heraf håber vi at kunne slippe væk fra den negative tone omkring kommunen og forhaling af processen, og samtidig sørge for at naboer og borgere har mulighed for at følge processen løbende. Samarbejdsstrategi er 1.”Vi faciliterer (Syddjurs Kommunes ansatte), Grobund skal levere!” 2. Fokus på tillid – alle gør deres bedste, så hurtigt som mulig. 3. Vi samarbejder i stedet for at modarbejde. På orienteringsmøde onsdag den 19. juni kl.17.00-20.00 ved Langagervej/Rådhuset fik jeg at vide af en af Syddjurs repræsentanter at helhedsplanen ikke hade noget at gøre med Grobund. Det var Syddjurs Kommune der stod bag Helhedsplanen. Det er mærkeligt at Syddjurs Kommunes repræsentant som jeg stillede spørgsmål til, er en af dem der var deltagere på ovennævnte møde. Det er også skræmmende at lodsejere får indtryk af at det er Syddjurs Kommune som vil købe deres matrikler når der i Mødenotat også står vedr. forkøbsret: 5. a. Vi (Syddjurs Kommune) bestemmer betingelserne for det offentlige udbud b. Vi handler som privatpart som kommune c. Grobund betaler for at have forkøbsret d. Hvis andre end Grobund ender med at købe området, behøves de ikke bruge den igangværende lokalplan. Derfor ændrer den lokalplanproces vi starter med Grobund ikke på udbuddet. Jeg håber virkelig at der sættes fokus på at stoppe Syddjurs Kommunes arbejde for Grobund og at ”Helhedsplanen for Ålerne” stoppes. Og jeg håber at politikerne i Syddjurs Kommune træder til og ser til at deres ansatte ikke kun arbejder for at fremme en lille forenings særinteresser. Da der også skal tages hensyn til de omkringliggende bolig- og sommerhusejere på Ahl-halvøen og alle Syddjurs Kommunes borgere som det går ud over. Det gælder også Borgermester Michael Stegger, som også er medlem i Foreningen Grobund. Venlig hilsen A.Madsen
syddjurs__og_grobudn_process_og_foruds_tninger_aaben_indsigt_231591_23.pdf
Download
Nej tak til boligområde mellem Ålerne på Ahl og Færgevejen
Dato
27.06.2024 13:01
By
8400 Ebeltoft
Navn
Dorthe Høst
At anlægge et boligområde langs Færgevejen og Ålerne på Ahl, er en meget dårlig idé! 1. Natur, landskab og udsigt Det vil ødelægge den skønne udsigt og fantastiske vue, der er ned over Ålerne, når man kører langs området. Man kan se helt til Aarhus havn hen over Dragsmur, og de, som har sommerhuse på begge sider af vejen (Hasnæs Høje og Solovej-området), vil få forringet - eller helt frataget deres udsigt. Det er også det første - eller sidste - indtryk turister, der kører til eller fra færgen får. Også turister i områderne Øer, Hasnæs Høje og Ahl kører den vej til og fra Ebeltoft. Det er da langt bedre, de får et positivt indtryk af Syddjurs’ fantastiske landskab og natur. 2. Rekreative områder Ahl og Hasnæs Høje er rekreative områder med fred og ro, som sommerhusejerne derfor (bland andet) har valgt at købe huse i. Vi ønsker IKKE mange hundrede flere beboere i området, som vil medføre støjforurening og miljøbelastning! 3. Infrastruktur At anlægge et nyt boligområde et stykke udenfor og syd for Ebeltoft, hvor der i forvejen er lavet en udstykning tættere på (Tolløkke, som ikke har været nogen succes), er helt uforståeligt! I forvejen er Ebeltoft en flaskehals at komme igennem, så hvis man ønsker at etablere et nyt boligområde, så bør det ligge i den nordlige eller østlige ende af byen (f.eks. før Mols camping ved Dråby vej), så beboerne let kan komme til og fra byen. Også af hensyn til skolebørnene vil en beliggenhed tættere på skolen være langt mere hensigtsmæssig og tryg og derfor at foretrække. En udvidelse af en by bør jo også ske indefra og ud og ikke omvendt! Også vejene ned mod Ahl vil blive langt mere trafikerede og belastede, end de allerede er. Igen vil det skabe øget støjforurening og ødelægge den rekreative ro for sommerhusbeboerne. 4. Miljøbelastning Kommunen har i forvejen forbudt meget store sommerhuse på Ahl, da man ikke ønsker, det øgede antal gæster, disse vil medføre, skal ødelægge det skrøbelige miljø i Ahl plantage og på Ahl strand. Ahl vil jo automatisk være det område de 4-600 nye beboere vil søge til, når de går ture, cykler eller vil bade - ja når de i det hele taget bevæger sig til nærmeste strand og rekreative område. 5. Behovsanalyse Der er ikke foretaget nogen behovsanalyse af, om der overhovedet er behov for flere boligområder i det sydlige Ebeltoft. I forvejen har Tolløkke-udstykningen jo ikke været attraktiv for nye beboere på trods af, den ligger langt tættere på byen og med langt bedre adgang til Ebeltoft, da kommunen etablerede en tunnel under Færgevejen til gående og cyklister med direkte forbindelse til byens øvrige stisystem. Igen - man bør udvide en by indefra og ud og ikke udefra og ind! 6. Det visuelle indtryk og Nationalpark Mols Bjerge Det er ligeledes uforståeligt, at man planlægger et boligområde midt i de naturkvaliteter, der findes langs Ålerne til alternative boformer! Det kan jo komme til at ligne det rene Klondike. Man skal undgå visuel forurening! Det ER jo trods alt Nationalpark Mols Bjerge! Jeg forstår godt, det giver nogle spændende muligheder for at kunne afprøve alternative boformer - off grid, være selvforsynende, bygge bæredygtigt og det hele - men det burde ligge, så det ikke skæmmer området (ligesom i Feldballe) i tilfælde af eventuelle knapt så heldige arkitektoniske udtryk. Hvorfor skal det ligge lige på et af de smukkeste steder i Nationalparken, hvor mange kører forbi? 7. Høringsmulighed Endeligt synes jeg, det er forkert, at det ikke er alle interessenter i området - f.eks. Ahl-beboerne - der er blevet gjort bekend med Helhedsplanen, inviteret til møderne om den via eBoks, og dermed gjort opmærksom på, der er noget undervejs i området, man har mulighed for at ytre sig om, og at der pågår høring om Helhedsplanen! Mange sommerhusejere er jo bosiddende andre steder end i Ebeltoft, så de er ikke via Ebeltoft Folketidende blevet gjort bekendt med Helhedsplanen og mulighederne for at deltage i møderne og lave høringssvar. Men det ville nok give endnu flere modstandere… Med venlig hilsen Dorthe Høst, Ahl
21960520
Dato
27.06.2024 07:47
By
8400 Ebeltoft
Navn
Emil Fyllgraf væring
Jeg synes det er et godt projekt, jeg ville elske at se det blive til et innovativt naturområde hvor der kan demonstrers samspil harmoni og samhørighed mellem mennesker og divers natur Fx med permakultur eller skovlandbrug. Dernes syndes jeg det er strænkt nødvendigt at vi begynder at bygge mere bæredygtig og klimavenligt da vores normale måde at fører os frem på efterlader kæpe problemer for de kommende generationer. Havudsigten er ikke en bekymring for mig da havet nok vil stige 15 meter i min levetid ;-)
Lektor
Dato
24.06.2024 21:59
By
8400 Ebeltoft
Navn
Morten Leth-Jørgensen
Jeg synes det er meget positivt med perspektivet for nytænkende og bæredygtigt byggeri ved Ålerne. Fremtidens boligform skulle gerne udgøres af mindre boliger, der bruger bæredygtige byggematerialer, og sigter på så lille en belastning som muligt, det er positivt ift. til at sikre mindre klima og miljøbelastning i kommunen. Det er også positivt ift. bosætning og udvikling, da 25 % af alle unge i dag skeler til en kommunes grønne tiltag og visioner, inden de vælger at bosætte sig i en given kommune, og hvis Grobund bliver en realitet, vil det helt sikkert tiltrække flere børnefamilier, der har fokus på grøn omstilling. Kommunen kan bruge det i sin markedsføring, hvor man kan brande sig mere grønt. Selve erhvervsdelen på fabrikken, giver også både produktion, omsætning og arbejdspladser til kommunen, og sandsynligvis også flere innovative tiltag i forhold til at skabe en mere cirkulær økonomi, som det vil blive mere efterspørgsel på fremadrettet. Det at der også er påtænkt kulturarrangementer, bidrager bare yderligere ift. til bosætning, og efterfølgende udvikling-alt i alt meget løfterige og fremtidsrettede perspektiver.
Høringssvar, Helhedsplan for Ålerne
Dato
23.06.2024 22:19
By
8400 Ebeltoft
Navn
Thorkild Hansen
Syddjurs kommune www.Syddjurs.dk/hoeringer Att. Planafdelingen Ebeltoft den 23. juni 2024 Høringssvar vedr. Helhedsplan for Ålerne Tak for invitationen til Borgermøde den 19. juni om Helhedsplanen for Ålerne med mulighed for at indsende kommentarer, idéer og forslag indtil 17. juli 2024. Jeg fik en kort snak med leder af planafdelingen, Rikke Stæhr Jensen om mine overordnede synspunkter, som jeg uddyber neden for. Bemærkninger generelt • Det er positivt, at man politisk forsøger at udvise rettidig omhu mht. visioner for en meget langsigtet arealanvendelse som rækker ud over kommuneplanens 12 års tidshorisont. • Planafdelingen havde gjort meget ud af at tilrettelægge et borgerinddragende program, men der var for lidt tid til fri debat om de strategiske forudsætninger og muligheder. Nemlig borgernes syn på det helt overordnede, visionære greb på området som et stort og vigtigt element i en helhedsplan for Ebeltofts udvikling. • Jeg – og dem som jeg tilfældigt delte bord med - oplevede processen på mødet som stramt styret og detaljeret med fokus på boligbebyggelse. Denne tilgang mener jeg var begrænsende for denne borgerinddragende proces med det formål at få input til en helhedsplan for området, som afspejler visioner for den langsigtede og bæredygtige udvikling i Kommunen, specifikt Ebeltoft by. • Som grundlag for at skyde sig ind på et visionært overblik og sammenhæng med den samlede, igangværende byudvikling (Ebeltoft i Udvikling) efterlyste jeg og andre et datagrundlag. Dels en summarisk behovsanalyse vedr. behovet for nye boliger i Ebeltoft, og dels en helhedsbetragtning, i form af et overblik over sammenhængen med den eksisterende Ebeltoft by og de udfordringer, som bør tages i betragtning ved udarbejdelse af den nye Helhedsplan for Ålerne. • Det skal bemærkes, at jeg er klar over, at baggrunden for arbejdet med helhedsplanen for Ålerne er en politisk beslutning i EP- udvalget, januar 2022, hvor beslutningen jfr. det skriftlige oplæg ved mødet har fokus på udvikling af nye boligområder, og ikke, som jeg tænker, man burde have stillet opgaven: På hvilken måde kan en helhedsplan for Ålerne bidrage til en helhedsorienteret, bæredygtig udvikling af Ebeltoft, herunder bevare mest muligt af det omgivende naturgrundlag og undgå at forstærke nogle af de store udfordringer, den eksisterende by kæmper med mht. til infrastrukturen. Behovsanalysen Følgende behovsrelaterede oplysninger burde have været fremlagt fx i en enkel tabel til forståelse af ønsket om at byudvikle Ålerne med boligbebyggelse. • Hvor mange lokalplanlagte, ubebyggede grunde rummer Ebeltofts byområde over p.t.? • Hvad er restrummeligheden for grunde/byggeretter i allerede udlagte arealer i kommuneplanen? • Hvor mange byggeretter skønner man, at den stigende tendens til fortætning i de eksisterende byområder vil bidrage med i de kommende år? • Hvor mange grunde/byggeretter skønnes det, at man råder over samlet set – det kunne være i størrelsesordenen 3-400 eller flere? • Hvor mange grunde er der ud fra tilgængelige tal behov for i gennemsnit pr. år – så vidt jeg ved omkring 15? • Hvor mange år rækker de anslåede grunde/byggeretter til? Måske til 20- 25 år eller mere? Byudviklingsstrategiske overvejelser • Ebeltoft ligger på Halvøen Hasnæs, omgivet af vand på tre sider. Ålerne – ca. 65 ha. - ligger kystnært på den yderste del af Hasnæs. Der er tale om et meget værdifuldt natur- og kulturlandskab, som der tilsyneladende er stor offentlig interesse i at bevare mest mulig uberørt, men ideelt med større tilgængelighed. • Byudvikling på Ålerne med vægt på boligbebyggelse i større omfang, kan i princippet rumme 5-600 fritliggende boliger i et gennemsnitligt mix. Indtænker man lejeboligbyggeri kan rummes langt flere boligenheder. Fuldt udbygget vil det medføre et stærkt øget pres på infrastrukturen hvis man satser på at vægte udvikling af boligområder højt og i mindre grad på at bevare store sammenhængende naturområder. • Ebeltoft by er udfordret af utilstrækkelig infrastruktur og trængselszoner. En problemstilling som har stor negativ effekt især når byen indtages af 40.- 50.000 turister i højsæsonen. Selv hvis færgesejladsen indstilles udgør det et stort problem. Forslag • Den helhedsorienterede byudvikling bør på baggrund af det forannævnte i størst muligt omfang ske nord og øst for Ebeltoft by og naturbevaring prioriteres højt syd for byen. • Kommunen bør satse på at erhverve de privatejede ejendomme i takt med at muligheden opstår. Ebeltoft ligger i Nationalpark Mols Bjerge og størsteparten af Hasnæs, herunder Ålerne er en del af Nationalparken. Man kunne forestille sig at de store naturfonde kunne understøtte en opkøbsstrategi, som også indebærer mulighed for udtagning af landbrugsjord og begrænsning af udledning af næringsstoffer. • Forslaget om at forbedre tilgængeligheden i området med udbygning af rekreative stiforbindelser bør fremmes mest muligt uafhængigt af byudviklingen i øvrigt. • Syd for byen bør byudviklingen ske inde fra byen og ikke omvendt, hvilket bør tages som udgangspunkt, når man på sigt vil ændre de planmæssige forhold, så de er i overensstemmelse med ønskerne for udvikling af området, som det fremgår af det udleverede materiale. • Bynært råder man bl.a. over Tolløkkeudstykningen, som måske oven i købet med udgangspunkt i krav om en bæredygtig udvikling og ændret efterspørgsel efter andre boligtyper, kan rumme flere boliger end oprindelig forudsat? • Med udgangspunkt i det forannævnte bør man politisk ændre fokus og sikre, at en helhedsplan for Ålerne tager afsæt i at bevare mest mulig af natur – og kulturlandskabet. Derved vil planen bidrage til en helhedsorienteret, bæredygtig udvikling af Ebeltoft, herunder medvirke til at presset på infrastrukturen ikke øges, hvilket er en af de store udfordringer den eksisterende by kæmper med. • På den helt lange bane – når/hvis behovet måske om 30- 40 års sigt opstår, kan der måske tages højde for at indplacere mindre klynger af bæredygtige boligformer i den bynære del af Ålerne. Bemærkning om vindmøllerne i tilknytning til Færgehavnen På borgermødet blev udtrykt bekymring for den øgede, negative visuelle påvirkning af oplevelsen af hav- og kystlandskabet i forbindelse med en påtænkt opgradering af vindmøllerne til en markant større højde end de eksisterende møllers højde. Dertil kommer bekymringen for refleksion af sol og støj fra vinger og gear, herunder risiko for sundhedsskadelig, højfrekvent støj. Som led i beskyttelse af både bosætningsværdierne og rekreativt ophold samt ikke mindst oplevelsen af naturværdierne, hvor den relative stilhed er et væsentligt element og et knapt gode, anbefales følgende: 1) at man i stedet for en kommende opgradering af møllerne i form af markant større højde, enten bibeholder den nuværende højde og alene opgraderer teknologisk, eller 2) at man, hvis muligt, ikke giver tilladelse til fornyelse af placeringstilladelsen, når de eksisterende møller skal udfases og i stedet henviser til placering i et af de kommende arealer ude på havet i det vestlige Kattegat eller fx Krigers Flak II, idet det jo netop er besluttet at udlægge op til ikke mindre 30% af det samlede havareal til vindenergiparker, både for at høste vindenergien, der hvor udbyttet er størst, men også for at minimere generne ved landbaseret vindenergi. Afsluttende bemærkninger om lokalplanlægning for Grobund • Jeg kender ikke grundlaget nærmere, men har dog fulgt lidt med og bl.a. andet deltaget i en on-line konference. Jeg har efterlyst, at der sættes langt mere fokus på æstetik og arkitektonisk kvalitet, end tilfældet tilsyneladende er. Når Syddjurs har givet mulighed for eksperimenterede byudvikling med udgangspunkt i at være foregangskommune både inden for bosætningsformer og bæredygtighed, så forpligter det. Der er tale om et enestående, kystnært kultur- og naturlandskab med mulighed for at skabe et unikt foregangsprojekt, som kan sætte Kommunen på landkortet og skabe rammer for et godt liv. Det kræver også, at ambitionsniveauet sættes meget højt med hensyn til indplacering i landskabet og udformning af boligerne, så de ikke alene er funktionelle og overholder gældende byggelovgivning - og mere end det, hvad angår bæredygtige løsninger, men det må være et krav at det nye byområde også udstråler arkitektonisk kvalitet og samlet set fremstår som en æstetisk oplevelse af høj karat. De bedste hilsner Thorkild Hansen Tlf. 4036 4739
Gør stranden attraktiv for flere
Dato
16.06.2024 23:05
By
8000 Aarhus
Navn
Asle Lundorff
Ifm. helhedsplanen for Ålerne vil jeg som opvokset i Ebeltoft gerne advokere for, at der ifm. med stranden laves faciliter, der indbyder til vandsport og anden rekreativ brug af havet. Ebeltoft kunne være et vandsportsmekka på niveau med Cold Hawaii, hvis byrådet så udviklingspotentialet. Der er ikke mange steder med vand på tre sider. Og det er ubetinget østkystens bedste surf spot i den vestenvind, der for det meste blæser. Stranden ved ålerne kunne med få midler få flere til at bruge området. Et omklædningsrum til surfere, en flydende sauna, shelter med toiletter. Små ting kunne gøre en kæmpe forskel for, at området vil blive brugt mere. Tag bare shelteret ved Ahl hage, der konstant er booket og er en kæmpe succes. Selvfølgelig skal der også være det ud til færgehavnen, der på begge sider gemmer på noget af ebeltofts bedste sandstrand,hvad få turister og tilkomne ikke ved.
Mere liv ved Ålerne
Dato
16.06.2024 23:01
By
8000 Aarhus C
Navn
Anna Krogh
Som en der igennem mange år er kommet meget i Ebeltoft vil jeg mene, at det vil gøre byen godt med mere liv ved Ålerne. Det kunne bl.a. ske ved etablering af sheltere med tilhørende toilet langs kysten, så området bliver attraktivt for brug ifm. friluftsture.

Abonnér på høringer

Vil du abonnere på Høringer? – Tilmeld dig vores automatisk nyhedsmail - så får du en mail hver gang siden opdateres.

Vi videregiver ikke din mailadresse til andre parter og anvender den ikke til andre formål. Du kan til enhver tid afmelde dig ved at klikke på Afmeld i de mails du modtager.

Gå til tilmeldingsside