Solenergianlæg ved Kolind og Nødager
Her kan du læse mere om projektet ved Kolind og Nødager
Vedtagelse af forslag til lokalplan 460 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 9
Erhvervs- og planudvalget vedtog på møde d. 8. november at indstille forslag til lokalplan 460 med tilhørende kommuneplantillæg nr. 9. Lokalplanforslaget sendes i høring i perioden fra d. 29. november 2023 til d. 24. januar 2024.
Solenergianlæg ved Kolind og Nødager
Beslutning i Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) den 09-06-2021
Ad 1.
Udvalget for plan, udvikling og kultur indstiller til Byrådet via Økonomiudvalget, at godkende at lokalplanlægningen og tillæg til kommuneplanen for Mesballe og Høegholm igangsættes på baggrund af denne behandling af Høringsfasens resultater – i 2021.
Endvidere indstiller Udvalget, at Lokalplanlægningen og tillæg til kommuneplanen for Kolind og Dalsgaard kan ske på baggrund af igangsætningssager for de enkelte projekter. Igangsætning af disse to kan ske efter den endelige vedtagelse af lokalplaner for Mesballe og Høegholm – i 2022.
Udvalget for plan, udvikling og kultur har følgende forventninger til en kommende kommune- og lokalplanlægning:
- Planlægningen skal ske i dialog mellem udviklere, kommune og lokalsamfund, og der skal være en plan for fremadrettet lokal dialog og kommunikation.
- Den visuelle påvirkning imødegås i videst muligt omfang. Det kan handle om skærmende beplantning, højde på solceller, placering af solceller, afgrænsning af området og lignende.
- Lokalsamfundenes adgang til stiforløb, (adgang til) bynær natur, biodiversitetsarealer og mulighed for formidling/sundhed/kultur indgår i projekterne.
- Hensyn til miljø samt dyre- og planteliv tilgodeses.
Udvalget for plan, udvikling og kultur forventer at ovenstående forventninger er inddraget allerede ved igangsætningssagen, men også at de er bærende og synlige i den videre planlægning.
Specifikt for Kolind vil Byrådet endvidere lægge vægt på at følgende indgår i igangsætningssagen:
- Området langs Langelinje udgår af projektet.
- Området øst/nord for Nødagervej udgår af projektet
- At der redegøres for den konkrete indledende dialog med nærmeste naboer (200 m grænsen).
- At der i øvrigt redegøres for den visuelle påvirkning, ikke mindst fra Kolind, Maarupvej og Nødagervej og Langelinie.
- Solcellerne kan dække i omegnen af 100 hektar
- Tætte naboer, der ikke er indgået frivillig aftale med, sikres en respektafstand på 100 m
Beslutning i Økonomiudvalget (ØK) den 16-06-2021
Indstillingen fra Udvalget for plan, udvikling og kultur indstilles til godkendelse med følgende præcisering i Ad 3.: ”Det forventes, at der medio 2023 således kan præsenteres en igangsætningssag for lokalplanlægning for solcelleprojekter ved Sophie-Amaliegaard og eventuelt Margrethelund”.
Claus Wistoft (V) og Michael Stegger Jensen (A) deltog grundet inhabilitet ikke i sagens behandling.
Beslutning i Byrådet den 23-06-2021
Byrådet godkender indstillingen fra Økonomiudvalget, herunder den nærmere præcisering til Ad 3.
Claus Wistoft (V), Michael Stegger Jensen (A), Else Marie Høgh (V) og Helle Røge (F) deltog grundet inhabilitet ikke i sagens behandling.
Ovenstående kort viser det oprindelige projekts arealudlæg, der omfattede det lyse grønne og det grå areal. Der er løbende foretaget ændringer i projektet, der har betydet at projektområdet for opsætning af solenergianlæg er mindre nu. Den nuværende lokalplanafgrænsning vises med rød linje.
Arealerne øst samt arealerne syd for lokalplanafgrænsningen er udtaget af projektområdet, på baggrund af en politisk beslutning efter den forudgående offentlige høring, der fandt sted i efteråret 2020. Et mindre areal mod nord er udtaget af projektområdet, af udvikler på baggrund af dialog med naboer.
Syddjurs Kommune afholdte et borgermøde med efterfølgende gåtur i det område, hvor der i øjeblikket udarbejdes et forslag til en lokalplan. Lokalplanen vil, såfremt den vedtages med sin nuværende disponering af arealerne, muliggør opstilling af solceller i et område på op til 122 ha.
Borgermødet og den efterfølgende gåtur i området, blev afholdt for at indsamle lokalt kendskab til området, nyttig viden der muligvis kan indarbejdes i det kommende forslag til lokalplan. Der blev desuden redegjort for følgende –
- Hvorfor der skal planlægges for solenergi i Syddjurs Kommune.
- Hvordan Syddjurs Kommune planlægger for solcelleanlæg.
- Hvor langt vi er kommet med den aktuelle planlægning her ved Kolind og Nødager.
- Præsentation af projektet.
På mødet blev der, blandt mange emner, drøftet følgende –
- Ønske om cykelforbindelse fra Nødager til Kolind, ad Nødagervej.
- Ønske om cykelforbindelse fra Mårup til Kolind, ad Mårupvej.
- Ønske om udendørs klasselokale.
- Mulighed for tilretning af lokalplanområde i den sydlige del.
- Sikkerhed for at eventuelle refleksioner fra solcelleanlægget, ikke påvirker flytrafikken fra den nærliggende Aarhus Lufthavn.
- Om hvorvidt transformerstationen støjer.
- Hegning i området, og hvordan det vil påvirke dyrelivet.
I forbindelse med planlægningen for solcelleanlægget ved Kolind og Nødager, har udvikler fået udarbejdet en hjemmeside til projektet. Hjemmesiden blev bl.a. vist ved borgermødet d. 25. marts i Kolind+.
På hjemmesiden kan du læse om projektet, navigere rundt i 3D-modellen og se de visualiseringer, der er blevet udarbejdet undervejs i planlægningen.
Link til hjemmesiden - Kolind Borger — By- og landskabsstrategisk tegnestue (urland.dk)