Gå til hovedindhold

Specialpædagogisk team

I samarbejde med institutionen arbejdes der på at skabe de bedst mulige rammer for den inkluderende pædagogiske indsats

Brug for hjælp til inklusion?

Hvis der opstår behov for hjælp til inklusion, kan institutioner søge om dette hos Specialpædagogisk Team.

Forud for ansøgningen forventes det at institutionen har drøftet udfordringerne i institutionen samt inddraget forældrene og eventuelt drøftet emnet på et Tværfagligt Forum.

Der kan søges om inklusionstimer eller vejledningsforløb med forskellige formål: Hjælp til det enkelte barn, hjælp til grupper af børn eller hjælp til at udvikle den inkluderende pædagogiske praksis.
Tildes en institution inklusionstimer eller vejledningsforløb, skal dette ses som en del af opgaveløsningen sammen med institutionens egne ressourcer.

Ansøges der om inklusionstimer, kan institutioner tildeles en inklusionspædagog, som sammen med institutionen arbejder på at skabe bedre rammer, og se på hvilken pædagogik/struktur, der kan styrke muligheden for inklusion i forhold til ressourcer og det/den konkrete barn/børnegruppe. 

Ansøges der om vejledning fra Specialpædagogisk Team, kan institutioner tildeles til vejledningsforløb med faglig sparring og vejledning til personale, der ønsker at løfte en konkret opgave selv. Selve vejledningsforløbet vil se forskelligt ud, alt efter institutionens behov. Dette planlægges i samarbejde mellem inklusionspædagogen og institutionen.

Institutioner, der har behov for hjælp fra Specialpædagogisk Team, skal sende en ansøgning.
Kommunale institutioner skal indsende ”Fokuspunkter” fra TOPI (Tidlig opsporing og indsats) og de private institutioner, der ikke anvender TOPI, skal anvende ansøgningsskema. 

Der kan ansøges om inklusionstimer eller vejledningsforløb løbende hele året. I marts, juli og december kigges der på den samlede tildeling i kommunen.
Leder af Specialpædagogisk Team vurderer ud fra ansøgningen, om denne skal drøftes tværfagligt inden tildeling. Lederen af Specialpædagogisk team har det endelige ansvar for tildeling af ressourcer ud fra det givne budget.

Når en institution tildeles inklusionstimer eller vejledningsforløb afholdes der i løbet af de første 14 dage et møde, hvor der laves en forventningsafstemning for indsatsen. Der udarbejdedes fælles aftaler for forløbet.

Inklusionspædagogen skal observere og iagttage institutionens pædagogik, kultur og struktur samt det/den visiterede barn/gruppe. Der tages udgangspunkt i differentierede fællesskaber, med fokus på deltagelsesmuligheder og udfordringer for inklusion. Observationerne skal være med til at afklare hvilken pædagogik og hvilke strategier der allerede er i spil eller kan komme i spil, i arbejdet med at fremme barnets/gruppens deltagelsesmuligheder og inklusion.

I samarbejde med institutionen arbejdes der på at skabe de bedste rammer for en inkluderende pædagogisk indsats, og se på hvilke forebyggende tilgang institutionen kan arbejde videre med for at øge den enkelte barns deltagelsesmuligheder og dermed skabe øget trivsel, udvikling og læring.
Der tages altid udgangspunkt i en ressource- og relationsorienteret tilgang, for at skabe deltagelsesmuligheder for alle børn.

Specialpædagogisk Team arbejder ud fra ICDP, Den styrkede pædagogiske læreplan, Neuroaffektiv udviklingspsykologi, Neuropædagogik og Vi lærer sammen.
Det forventes at institutionen sætter tid af til vejledning i et vejledningsforløb. Ligeledes forventes det at institutionsindsatsen anses som et samarbejde mellem institutionen og Specialpædagogisk Team om at udvikle den inkluderende praksis. Tildeles institutioner en inklusionspædagog indgår han/hun ikke som en del af normeringen. Inklusionspædagogens arbejde med det/den enkelte barn/gruppe vil derfor kunne udføres udenom aktuel normering.

Institutionen skal altså i samarbejde med inklusionspædagogen sikre trivsel, udvikling og læring for de/den visiterede børn/gruppe. Inklusionspædagogen skal i samarbejde med institutionen sætte konkrete meningsfulde handlinger i gang. Institutionen har ansvaret for, at aftalerne bliver ført ud i egen pædagogisk praksis.

Ud over inklusionstimer og vejledningsforløb tilbyder Specialpædagogisk Team:

ICDP vejledning til forældre (Begrænsede forløb af forældrevejledning).


MIM-P Marschak Interaction Method Psychometrics (Samspilsanalyse der kan hjælpe omsorgspersoner fx fagpersoner eller forældre med at kigge på deres relationelle samspil med et/deres barn).


NAA -Neuroaffektiv Analyse (Vurdering af barnets følelsesmæssige kompetencer og sårbarheder ud fra et udviklingsperspektiv. Institutionen får herefter konkrete forslag til daglige justeringer og interventioner for at hjælpe barnet bedst).


Neuroleg – Legeforløb med udgangspunkt i neuropædagogik.

Nussa – Et udviklings- og legebaseret børnegruppeforløb, som handler om at styrke børns følelses- personlighedsmæssige og sociale ressourcer gennem glædesfyldt engageret og struktureret leg.

 

Kontakt info:

-         For interesse i ICDP vejledningsforløb eller NAA kontakt Line B. S. Udengaard – Lbud@syddjurs.dk

-         For interesse i Neuroleg eller MIM-P kontakt Sys A. Krogner – sak@syddjurs.dk

-         For interesse i Nussa kontakt Sille M. Nielsen – simn@syddjurs.dk

Ansøgning, samarbejdsaftale og evaluering

Kontakt

Borgerservice

Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00

Telefon: 87 53 50 00