Hvilken betydning har en lokalplan for dig?
En lokalplan er et juridisk bindende dokument, der fastlægger hvordan et område skal udvikles, anvendes og indrettes i fremtiden. Det betyder, at du som grundejer er forpligtet til at overholde lokalplanen, når du bygger nyt.
Hvis du skal i gang med et større byggeprojekt, er det altid en god idé at undersøge, om dit byggeprojekt er i overensstemmelse med lokalplanen for området. Hvis du ikke overholder lokalplanen, kan du risikere at skulle lave byggeriet om eller i værste tilfælde rive det ned igen. Du skal også undersøge om du skal have en byggetilladelse, før du går i gang med at bygge.
Med en lokalplan fastlægger Byrådet hvad et område og dets bygninger skal bruges til, hvordan de enkelte huse og bygninger skal se ud, hvor og hvordan bygninger, veje og friarealer skal placeres samt hvor høj bebyggelsesprocenten skal være i det pågældende område. En lokalplan betyder ikke nødvendigvis, at du har handlepligt, og Byrådet og grundejere i området er derfor ikke forpligtet til at realisere lokalplanen.
En lokalplan indeholder en redegørelse, som beskriver baggrunden og formålet med lokalplanen. Derudover beskriver den de miljømæssige forhold i området og lokalplanens forhold til anden planlægning og lovgivning. Redegørelsen er beskrivende og ikke juridisk bindende.
Herudover består en lokalplan af en række bestemmelser og kortbilag, som er regler for hvordan området må anvendes fremover. Bestemmelserne og de tilhørende kort er juridisk bindende.
Byrådet skal vedtage en lokalplan, når større bygge- og anlægsarbejder skal gennemføres, når arealer skal overføres til byzone, eller når det er nødvendigt for at sikre kommuneplanens virkeliggørelse. Lokalplanen skal være i passe med kommuneplanens rammer. En lokalplan må derfor ikke være i strid med kommuneplanen, der på samme måde ikke må være i strid med regionplanen og landsplanen.
Alle har mulighed for at gøre indsigelse og blive hørt, når et lokalplanforslag er i offentlig høring.I 8 uger har borgere, organisationer og andre interessenter mulighed for at give deres mening til kende, og komme med bemærkninger til lokalplanforslaget. Når lokalplanforslaget har været i høring, skal Byrådet tage stilling til indsigelserne. Herefter bliver lokalplanen vedtaget eller rettet til i form af bemærkninger, som Byrådet har besluttet sig for at imødekomme.