Gå til hovedindhold

Socialområdet - BPA - Ydelseskatalog

For borgerstyret personale assistance (BPA)

Indhold

    Ydelseskatalog

    I Syddjurs Kommune er der forskellige muligheder for at få støtte alt afhængigt af din konkrete situation. I dette ydelseskatalog kan du læse om borgerstyret personlig assistance (BPA). Ydelseskataloget skal medvirke til at give dig et overordnet indtryk af ordningen, herunder det serviceniveau, der politisk er vedtaget i kommunen med udgangspunkt i lovgivningen (se afsnit 15). Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at afgørelser altid skal bero på en konkret og individuel vurdering, og dermed tager afsæt i dine forudsætninger og behov.

    Der kan være livsomstændigheder og udfordringer, der gør, at man har brug for støtte og vejledning for at styrke ens forudsætninger for i så høj grad som muligt at mestre eget liv (se ordforklaring). Derfor er der i Syddjurs Kommune medarbejdere på socialområdet, der kan understøtte din udvikling. Vi vil sammen med dig afdække, hvilke håb, drømme og ønsker, du har for dit liv. Vi tager udgangspunkt i det, som du allerede kan selv. Der er også mulighed for at inddrage dit netværk (se ordforklaring) eller andre fagpersoner, hvis det giver mening i forhold til dine udfordringer. Med det afsæt vil vi sammen med dig arbejde frem imod, at du kan leve et så selvstændigt liv som muligt.

    Der er i slutningen af ydelseskataloget en ordforklaring, som forklarer nogle af de ord, som kan være svære at forstå. Hvis du har bruge for mere hjælp til at forstå ydelseskataloget, så vil vi meget gerne hjælpe dig med at besvare dine spørgsmål. Du kan finde oplysninger om, hvordan du kommer i kontakt med os i næste afsnit.

    Syddjurs Kommune har supplerende til ydelseskataloget lavet vejledende materiale om BPA-ordningen og et visuelt overblik over processen frem mod afklaring om bevilling af en BPA-ordning og efter, du er bevilget en ordning. Vejledningen og overblikket kan findes på Syddjurs Kommunes hjemmeside www.syddjurs.dk

    Ydelseskataloget skal ses i sammenhæng med kommunens politikker, herunder byrådets Vision og udviklingsstrategi 2022-2034 samt Social- og beskæftigelsespolitikken, herunder særligt med afsæt i fokusområderne om helhedsorienterede indsatser  (se ordforklaring) og den gode borgerdialog.

    Hvis du har spørgsmål m.v. til en BPA-ordning, så kan du kontakte Socialcenteret i Syddjurs Kommune. Du kan kontakte Syddjurs Kommune på hovedtelefonnummer 8753 5000, hvorefter du vil blive stillet om til Socialcenteret.  

    Derudover kan du også kontakte Socialcenteret via Digital Post. I emnefeltet skriver du henvendelse “Vedr. borgerstyret personlig assistance (BPA). Du kan læse mere herom på www.syddjurs.dk/kontakt

    Formålet med borgerstyret personlig assistance (BPA) er at tilbyde en fleksibel ordning for borgere med omfattende funktionsnedsættelser (se ordforklaring). Med ordningen får du som borger mulighed for at få økonomisk tilskud til selv at ansætte dine hjælpere. På den baggrund har du mulighed for selv at tilrettelægge støtten ud fra dine ønsker og behov. Det skal bidrage til, at du får en mere sammenhængende indsats.

    Der er følgende krav, som skal være opfyldt, før du kan få en BPA-ordning:         

    • Du skal være over 18 år. Der er ingen øvre aldersgrænse.           
    • Dit behov for støtte kan ikke tilgodeses gennem øvrige muligheder i serviceloven. Det betyder, at dit støttebehov er så omfangsrigt eller sammensat, at hjælp efter bestemmelserne om personlig hjælp til omsorg og pleje, aflastning, genoptræning og/eller ledsagelse, hverken hver for sig eller i en kombination er tilstrækkelige til at opfylde dine behov. 
    • Du er i stand til at fungere som arbejdsleder, og du kan fungere som arbejdsgiver, medmindre du overdrager arbejdsgiveransvaret til et godkendt arbejdsgiverfirma eller en nærtstående. 

    Ordningen om borgerstyret personlig assistance indebærer, at Syddjurs Kommune yder et tilskud til dækning af dine udgifter ved ansættelse af hjælpere (se mere herom i afsnit 5). Du har på den måde mulighed for selv at tilrettelægge, hvordan hjælpen skal gives, og hvem der skal hjælpe dig.  

    Hjælperne er dem, der efter anvisning fra dig udfører de opgaver, der er udmålt i din BPA-ordning. Det kan være til pleje, ledsagelse, overvågning og praktisk hjælp.  

    Opgaverne kan være spredte i løbet af døgnet, og det kan derfor være nødvendigt, at hjælperne er til stede på bestemte tidspunkter for at få din dagligdag til at fungere.

    Ordningen dækker både hjælp i og udenfor hjemmet. Hjælpernes opgaver består bl.a. af nødvendige praktiske opgaver og pleje i hjemmet. Det kan være at løse opgaver i hjemmet sammen med dig, f.eks. i relation til rengøring, madlavning, læsning, styre PC, personlig pleje mv. Det kan også være ledsagelse ud af huset, f.eks. kørsel til og fra arbejde, indkøb, familiebesøg, rejser, kulturelle oplevelser m.v.

    Syddjurs Kommune vil ud fra en konkret og individuel vurdering af dit støttebehov (se ordforklaring) vurdere, om du er i målgruppen for en BPA-ordning, og hvordan dit behov kan dækkes. Hvis du er i målgruppen, vil du få bevilget en BPA-ordning.

    I Syddjurs Kommune vil du få tilknyttet en rådgiver i Socialcenteret, som kan rådgive og vejlede dig om ordningen. Det er rådgiveren, som er ansvarlig for behandlingen af din ansøgning samt opfølgning og tilsyn med din BPA-ordning. Udover rådgiveren vil du også få tilknyttet en administrativ medarbejder fra Sekretariatet for Job og Velfærd. Denne medarbejder kan rådgive og vejlede dig om aflønning af hjælpere og administrationen i øvrigt af din ordning.

    Hvis du er bevilget en BPA-ordning, vil kommunen lave et budget, som udmåler dit økonomiske tilskud til dækning af dine udgifter i form af løn (herunder pension, feriepenge og vikarer ved sygdom), forsikringer, administrationsbidrag m.m.

    Budgettet udarbejdes med afsæt i en vurdering af dit behov for støtte i løbet af døgnet, herunder om du har særlige behov for faglært personale.

    Med baggrund i dit budget vil Syddjurs Kommune udbetale dit tilskud. Der er forskel på, hvordan dette gøres i praksis afhængigt af, hvordan din ordning administreres, herunder f.eks. om du benytter dig af et arbejdsgiverfirma. Syddjurs Kommune vil vejlede dig herom.

     

    Udmåling af tilskud til løn, tillæg, pension 
    Syddjurs Kommunes beregning af aflønningen til dine hjælpere tager afsæt i  grundlønnen for timelønnede social- og sundhedspersonale uden en social- og sundhedsfaglig grunduddannelse, medmindre Syddjurs Kommune vurderer, at du har brug for faglært personale. Det vil sige, at Syddjurs Kommune læner sig op ad FOA’s overenskomst og tager udgangspunkt i uuddannet timeløn, svarende til løntrin 11.

    Der skal foreligge en skriftlig dokumentation for tidligere ansættelser som hjælper, hvis dine hjælpere skal aflønnes med baggrund i deres tidligere erfaring.

     

    Udmåling af tilskud til personalemøder, arbejdspladsvurdering og medarbejderudviklingssamtaler
    Syddjurs Kommune udmåler i dit budget til din ordning en time pr. hjælper pr. kvartal til personalemøder ved ordninger med flere hjælpere. 

    Syddjurs Kommune udmåler ikke særskilt timer til medarbejderudviklingssamtaler (se ordforklaring), da disse forventes at blive afviklet som en del af hjælperens eksisterende arbejdstid som på andre arbejdspladser.

    Syddjurs Kommune udmåler ikke særskilt timer til arbejdspladsvurdering (se ordforklaring), da dette er et arbejdsgiveransvar, som dit eventuelle arbejdsgiverfirma bl.a. får støtte til at hjælpe dig med gennem administrationsbidraget. Det indgår i administrationsbidraget til arbejdsgiverfirmaer.

    Syddjurs Kommune dækker efter en konkret og individuel vurdering nødvendige omkostninger til overholdelse af arbejdsmiljølovgivningen, og i den forbindelse kan der være behov for inddragelse af andre faggrupper som f.eks. fysio-, ergoterapeuter til hjælp med vurdering af behov for arbejdsmiljørelaterede arbejdsredskaber m.v.

     

    Udmåling af tilskud til hjælpere i eget hjem og ekstraordinære følgeudgifter
    I en BPA-ordning yder Syddjurs Kommune tilskud til at dække dine udgifter forbundet med at have hjælpere i eget hjem, eksempelvis forbrug af vand, el, varme, entré- eller befordringsudgifter (se ordforklaring). Syddjurs Kommune beregner tilskuddet som 0,5 procent af lønsummen for din ordning oprundet til nærmeste 50 kr. Beløbet vil fremgå af dit budget, og du vil få udbetalt tilskuddet månedsvist. Du skal ikke sende dokumentation til Syddjurs Kommune for at have afholdt følgeudgifterne.

    Kan du dokumentere særligt høje eller ekstraordinære følgeudgifter i forbindelse med at have hjælpere i hjemmet, har du mulighed for at søge om en ekstra bevilling til dækning heraf. Syddjurs Kommune vil tage stilling til, om du kan bevilges et yderligere beløb ud fra en konkret og individuel vurdering af din ansøgning.

     

    Egenbetaling for borgere med bistands- eller plejetillæg
    Hvis du er bevilliget førtidspension før 1. januar 2003, kan det være, at du også er bevilliget et bistands- og/eller plejetillæg. Bistands- og plejetillægget bevilliges med det formål at dække dit behov for pleje og omsorg i hverdagen. Da en BPA-ordning også dækker disse formål, skal Syddjurs Kommune afklare, om du bliver kompenseret for det samme behov to gange. Syddjurs Kommune vil derfor vurdere, om du skal bruge dele af dit bistands- eller plejetillæg til at betale for nogle af dine timer i din BPA-ordning. Det vil fremgå af din afgørelse og dit budget, hvis du skal betale nogle af dine timer med dit bistands- eller plejetillæg.

    Når du er bevilget en BPA-ordning, har du som borger mulighed for at overdrage arbejdsgiveransvaret til et godkendt arbejdsgiverfirma. I det tilfælde afsætter Syddjurs Kommune et administrationsbidrag (se ordforklaring) i dit budget.

    Syddjurs Kommune beregner størrelsen på administrationsbidraget med udgangspunkt i det beregningsskema, som Dansk Erhverv har udarbejdet med udgangspunkt i KL’s retningslinjer i forhold til BPA-ordninger. Beregningsskemaet angiver en række administrative aktiviteter, som udgør en del af administrationen af en BPA-ordning, og som du som arbejdsgiver årligt vil skulle bruge et antal timer til.

    Syddjurs Kommune lægger i beregningen af administrationsbidraget til grund, at der årligt anvendes 12,5 timer pr. hjælper til administration og der pr. visiteret time i BPA-ordningen tildeles et tilskud til administration på 6,99 kr. i 2025-priser.

    Borgere med en BPA-ordning er forpligtet til at tegne tilstrækkelig forsikring for hjælperne. Det betyder typisk en arbejdsskadeforsikring og en erhvervsansvarsforsikring, men der kan også være behov for at tegne en erhvervsrejseforsikring, hvis hjælperne medtages på rejse til udlandet. Syddjurs Kommune dækker udgifterne til disse forsikringer. Det vil fremgå af dit budget, hvor meget der er udmålt i din ordning til forsikringer. 

    Det er som udgangspunkt dig som arbejdsleder i en BPA-ordning, der er ansvarlig for den nødvendige instruktion af dine hjælpere.  

     

    Oplæringsvagter er konkret vurderet ud fra dit behov og vil fremgå af dit budget.  

     

    Hvis der som følge af dine hjælperbehov er brug for særlig oplæring, kan du søge Syddjurs Kommune om timer til kurser til dine hjælpere. Syddjurs Kommune har i den forbindelse mulighed for at hjælpe med kursus i forflytningsteknik via kommunens egne medarbejdere.   

     

    Syddjurs Kommune anbefaler, at du som ny modtager af en BPA-ordning søger om et arbejdslederkursus for at klæde dig bedst mulig på til rollen som arbejdsleder for dine hjælpere.

    Borgere med en BPA-ordning har, som alle andre, ret til at holde ferie. Når du holder weekend eller ferie i Danmark, kan du medtage de timer, som du er bevilget i din BPA-ordning.

    Hvis du har brug for ekstra udmåling af timer eller nødvendige udgifter, kan du søge herom. Syddjurs Kommune vil derefter ud fra en individuel og konkret vurdering tage stilling til, om du kan bevilges dette. Bemærk særligt, at det er vigtigt, at du søger om ekstra timer/udgifter i god tid. Du kan eksempelvis søge om:

    • Ferie: En eventuel ekstrabevilling til ferie gives ud fra en konkret og individuel vurdering som udgangspunkt i op til to sammenhængende ugers varighed.         
    • Weekendophold:  En eventuel ekstrabevilling beror på en konkret og individuel vurdering.      
    • Ekstra udgifter: Udgifter i forbindelse med dine aktiviteter er som udgangspunkt dækket i det månedlige tilskud. Billetter, rejseudgifter osv. kan ved vurdering dækkes efter ansøgning og individuel vurdering.
    • Særlige udgifter for hjælper: Hvis en hjælper har særlige udgifter til transport som følge af, at arbejdet i borgerens ferieperiode udføres et andet sted end sædvanligt, henvises BPA-hjælperen til at anvende SKATs særlige regler for befordringsfradrag.

     

    Særligt vedrørende ophold i udlandet
    Du har også mulighed for at tage din BPA-ordning med på ferie i udlandet i op til 30 dage.

    Hvis du har brug for udmåling af ekstra timer eller dækning af nødvendige udgifter, kan du søge herom. Bemærk særligt, at det er vigtigt, at du søger om ekstra timer/udgifter i god tid.

    Hvis du tager på rejse/ferie udenfor Danmark og ønsker at tage dine hjælpere med, har du pligt til at tegne en erhvervsrejseforsikring for dine hjælpere. 

    Når du har en hjælper med på ferie i et andet land i Europa, skal du for hver af de handicaphjælpere, du har med på rejsen, søge om social sikring i udlandet. Social sikring er eksempelvis mulighed for at gå til læge, blive behandlet på sygehus, omfattet af danske regler om pension, dagpenge arbejdsskader mm. Du kan søge herom via www.borger.dk

    Såfremt du påtænker et midlertidigt ophold udover 30 dage, skal du søge Syddjurs Kommune om at tage støtten med.

    På grund af betingelsen i loven om, at du ved tilskud til en BPA- ordning skal kunne fungere som arbejdsleder, er du selv ansvarlig for, at du har ansat nok hjælpere og vikarer til, at de bevilgede timer kan dækkes. I dit budget for din BPA-ordning er der lagt 4 procent ind af dit tilskud til løn til vikarer, som du kan bruge, når dine hjælpere er syge.

    Det betyder, at du selv som udgangspunkt skal finde en afløser blandt dit eget personale ved behov for vikar. I særlige tilfælde kan du læse på Syddjurs Kommunes hjemmeside, hvordan du kan finde vikarer på anden vis.

    Når du har en BPA-ordning og får behandling eller bliver indlagt på et sygehus, er der regler vedrørende dine hjælpere, som du skal være opmærksom på.

    Helt generelt gælder, som følge af sektoransvarligprincippet, at regionen har til opgave at stille det nødvendige personale til rådighed ved gennemførelsen af behandling/indlæggelse på sygehuset. Syddjurs Kommune er derfor ikke forpligtet til at yde hjælp til behandling/indlæggelse på sygehuset. Hvis du bliver indlagt, skal du derfor henvende dig til den ansvarlige på den respektive afdeling og orientere afdelingen om, at du har en BPA-ordning. Sygehuset skal derefter foretage en konkret vurdering af, hvorvidt de kan stille personale til rådighed for at dække dit behov for hjælp. 

    Bemærk dog, at der gælder nogle andre regler for din BPA-ordning, hvis du er respirationsbruger. Her gælder, at hjælperne følger med dig under behandling/indlæggelse. Ved særligt lange indlæggelser mere end fire uger, vurderer regionen og kommunen i fællesskab om den fælles hjælperordning under indlæggelse bør fortsætte.

    Syddjurs Kommune har tilsynsforpligtelse (se ordforklaring) med din BPA-ordning. Det er derfor vores opgave at følge op på, at du overholder den gældende lovgivning. Vi følger op mindst én gang om året og ellers ud fra en konkret og individuel vurdering, hvis der er behov for det.

    Da der er tale om en ordning bevilget under hensyn til netop din situation og dit behov for pleje, er det meget vigtigt, at du kontakter Syddjurs Kommune, hvis dine forhold eller din helbredssituation ændres. Du har oplysningspligt overfor Syddjurs Kommune uanset om din situation forbedres eller forværres, det vil sige uanset, om dit behov for hjælp ændres i op- eller nedadgående retning.

    Hvis der sker væsentlige ændringer i din situation og dit behov for hjælp kan det give anledning til, at Syddjurs Kommune vurderer, at du ikke længere er i målgruppen for en BPA-ordning. Det kan eksempelvis være, hvis din situation er forværret i en sådan grad, at du ikke længere har ressourcer til at varetage dit arbejdslederansvar.

    I Syddjurs Kommune bortfalder dit tilskud til BPA-ordning ved dødsfald. Syddjurs Kommune yder dog tilskud til aflønning af dine hjælpere i løbende måned plus en måned ud fra vagtplanen. Dette ydes uanset hjælpers ansættelseslængde eller overenskomst.

    I Syddjurs Kommune er det besluttet, at kommunens serviceniveau ikke omfatter tilbud om borgerstyrede personlige assistanceordninger til borgere, som ikke umiddelbart er omfattet af målgruppen, jf. undtagelsesbestemmelsen i servicelovens § 96, stk. 3.

    Du kan læse mere om reglerne for borgerstyrede personlige assistanceordninger i: 

    • Lov om social service § 96, jf. Lovbekendtgørelse nr. nr. 909 af 3. juni 2024. 
    • Bekendtgørelse nr. 1292 af 19. september 2022 om udmåling af tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance efter lov om social service. 
    • Vejledning om kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance (vejledning nr. 10325 af 12. december 2017). 
    • Vejledning om fælles hjælperordninger til personer med kronisk respirationsinsufficiens (vejledning nr. 10338 af 24. august 2015) 
    • Kommunernes Landsforenings (KL) vejledning om borgerstyret personlig assistance og kontant tilskud til ansættelse af hjælpere Jf. Servicelovens §§ 95 og 96. 
    • Bekendtgørelse om ydelser efter serviceloven under midlertidige ophold i udlandet (udlandsbekendtgørelsen), jf. bekendtgørelse nr. 441 af 5. maj 2024.  
    • Ankestyrelsens Principafgørelse 18-18, 25-22, 66-16 og 96-16
    • Aftale om personlig hjælp, hjælp til kommunikation samt ledsagelse i forbindelse med hospitalsbehandling (ledsageraftalen)

    Administrationsbidrag
    Et administrationsbidrag er det tilskud, som et arbejdsgiverfirma får, hvis du overdrager dit arbejdsgiveransvar for dine hjælpere til dem.  

    Arbejdsgiverfirma
    Et arbejdsgiverfirma er et firma, som du kan vælge at overdrage dit arbejdsgiveransvar for dine hjælpere til mod betaling.  Arbejdsgiveransvar indeholder blandt andet ansvar for ansættelse og afskedigelse af hjælpere, ansættelsesbeviser, udbetaling af løn, indberetning af skat, ferie og barselsudligningsordning, ATP mm, tegning af forsikringer og arbejdsmiljø.  

    Befordringsudgifter
    Befordringsudgifter er det beløb man betaler for transport f.eks. med tog og bus.  

    Borgerstyret personlig assistance (BPA)
    BPA er en bevilget hjælpeordning til personer med svært fysisk eller psykisk handicap, hvor man får et tilskud til at ansætte egne hjælpere og dermed tilrettelægge sin egen støtte.

    Forflytningsteknik
    Forflytningsteknik dækker over forskellige måder din hjælper kan hjælpe dig med at flytte dig fra a til b med hjælpemidler.  

    Funktionsniveau/funktionsnedsættelse
    Funktionsniveau siger noget om din evne til at klare dig med dine fysiske eller psykiske udfordringer, og hvordan det påvirker/begrænser din hverdag.  

    Helhedsorienteret indsats
    En indsats, som tager udgangspunkt i hele din situation og dine behov, og som tænker de forskellige tilbud, som du får, sammen.  

    Medarbejderudviklingssamtaler (MUS)
    Medarbejderudviklingssamtalen er en samtale mellem medarbejderen og den nærmeste leder om, hvordan medarbejderen og arbejdspladsen kan udvikle sig sammen og i samme retning.   

    Mestre
    At mestre betyder at klare eller håndtere svære situationer og vilkår i dit liv.

    Netværk
    Et netværk er personer, som man har en relation til. Det kan blandt andet være ens familie, venner, naboer og lignende.

    Støttebehov
    Støttebehov betyder dit behov for at få hjælp.

    Tilsynsforpligtelse
    Det betyder en offentlig myndigheds pligt til at føre tilsyn med at borgere, virksomheder eller andre myndigheder overholder regler og afgørelser.