Gå til hovedindhold

Familieområdet - Ydelseskatalog

For anbringelser på familieområdet

Indhold

    Ydelseskatalog 

    Dette ydelseskatalog er målrettet børn/unge, forældre og samarbejdspartnere. Som følge af intentionerne i Barnets lov om at styrke børns rettigheder er ydelseskataloget skrevet med udgangspunkt i børnene. I dette ydelseskatalog kan du/I læse mere om de regler, der er for en anbringelse, hvordan du som barn eller ung bliver inddraget, og hvilke rettigheder du har. Du kan også læse om serviceniveauet i Syddjurs Kommune, som er fastlagt og godkendt af Byrådet.

    Der er i slutningen af ydelseskataloget en ordforklaring, som forklarer nogle af de ord, som kan være svære at forstå.

    Hvis du har bruge for mere hjælp til at forstå ydelseskataloget, så vil vi meget gerne hjælpe dig med at besvare dine spørgsmål. Du kan finde oplysninger om, hvordan du kommer i kontakt med os nedenfor.

    De fleste familier, børn og unge klarer sig godt, trives og udvikler sig. Dog kan alle familier opleve perioder eller hændelser, der vælter hverdagen. Derfor er der i Syddjurs Kommune medarbejdere, der kan træde til og give støtte og vejledning til børn, unge og familier, der i en kortere eller længere periode eller kontinuerligt har brug for støtte til at komme på fode igen.

    I Syddjurs Kommune er der forskellige måder, vi kan hjælpe dig som barn eller ung og din familie ud fra en konkret og individuel vurdering af jeres situation. Et styrende princip for Syddjurs Kommune er at yde støtte tidligt og helhedsorienteret, så problemerne så vidt muligt kan forebygges og afhjælpes i hjemmet eller i det nære miljø. Vi har en række tilbud til jer som familie, som vi kan sætte i gang, hvis du eller din familie har brug for mindre omfattende støtte. Det kalder vi en forebyggende indsats. Dem kan du læse mere om på Syddjurs Kommunes hjemmeside. I nogle situationer bliver problemerne i en familie så store, at der er brug for en anbringelse, f.eks. hvis andre forsøgte tiltag ikke længere i tilstrækkelig grad kan afhjælpe jeres problemstillinger.

    En anbringelse uden for hjemmet vil sige, at du flytter hjemmefra. Vi vil altid sammen med dig undersøge, om der er mulighed for at bruge jeres netværk (se ordforklaring), da det giver de bedste forudsætninger for et godt anbringelsesforløb. Alternativt kan det være, at du flytter til  en anden familie, som er godkendt som plejefamilie, eller et børne- og ungehjem. I langt hovedparten af tilfældene er det en beslutning, som vi bliver enige om i fællesskab med dine forældre og dig, hvis du er over 15 år. Der vil dog også være helt særlige situationer, hvor vi som kommune bliver nødt til at anbringe dig, uden du og/eller dine forældre er enige, for at passe bedst muligt på dig. Bemærk desuden, at en anbringelse ikke nødvendigvis er langvarig. Vi vil arbejde for, at du kommer hjem og bo igen, f.eks. med en mindre indgribende støtte, hvis det er muligt i din situation.   

    Indsatserne skal ses i sammenhæng med kommunens politikker, herunder særligt Familie-, børne- og læringspolitikken 2023-2026. Politikken sætter målsætninger og dermed den faglige retning for udviklingen gennem seks fokusområder. Her kan du blandt andet læse mere om, hvordan vi i Syddjurs Kommune har et særligt fokus på borgerdialog. Vi samarbejder med dig og din familie og inddrager jeres netværk, øvrige fagpersoner, og relevante aktører i civilsamfundet (se ordforklaring) for i fællesskab at finde de bedste løsninger på jeres udfordringer. Det skal bidrage til at sikre størst mulig trivsel, læring og udvikling for dig og danne grobund for de bedste rammer for et godt børne-, unge- og voksenliv på sigt.  

    Hvis du/dit barn IKKE i forvejen er i kontakt med Syddjurs Kommune, kan du/I kontakte Familierådgivningscentret ved at ringe til Syddjurs Kommunes Callcenter på telefon 87 53 50 00.

    Callcentrets telefontid er mandag til tirsdag i tidsrummet kl. 8.30 – 15.00, torsdag i tidsrummet kl. 8.30 – 17.00 og fredag i tidsrummet kl. 8.30 – 12.00. Du kan også skrive til Familierådgivningscentret via Digital Post. Du kan læse mere herom på www.syddjurs.dk/kontakt  

    Hvis du har brug for anonym råd og vejledning om dine udfordringer som barn/ung eller i familien, kan du/I kontakte Åben anonym rådgivning. Telefonnummeret er 20 31 85 53. Telefontiden er tirsdag og torsdag kl. 9:00-10:30.    

    Hvis du/dit barn i forvejen er i kontakt med Syddjurs Kommune, kan du/I kontakte jeres rådgiver i telefontiden mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 8.30-9.30.  Du kan også kontakte din rådgiver pr. mail eller Familierådgivningscentret via Digital Post. Du kan i din henvendelse skrive, hvornår og hvordan du gerne vil kontaktes. Du kan læse mere om kontakt via Digital Post på www.syddjurs.dk/kontakt

    En anbringelse er en særlig støtte, som kommer i spil som følge af dine særlige behov, funktionsevne og/eller udfordringer i hjemmet. Formålet med en anbringelse er at skabe tryghed, trivsel og omsorg for dig som barn eller ung. Derudover skal du gennem anbringelsen få støtte til din udvikling, deltagelse i gode sociale fællesskaber, læring, og i at opnå uddannelse og beskæftigelse.  

    En anbringelse kan både være kort og langvarig alt afhængig af din og din families situation. Syddjurs Kommune vil altid arbejde på, at du kan komme hjem igen, hvis det er muligt i din situation. Hvis ikke du kan komme hjem, så vil Syddjurs Kommune som udgangspunkt arbejde for, at du bliver anbragt i dit netværk, hvis det er relevant for dig.  

    Der er flere forskellige grunde til at anbringe et barn eller ung. Overordnet set siger loven, at Syddjurs Kommune skal anbringe børn eller unge, når der er åbenbar risiko for, at din sundhed eller udvikling lider alvorlig skade som følge af, at du ikke får tilstrækkelig omsorg eller behandling, eller du har været udsat for overgreb (vold eller seksuelle overgreb). Det kan også være som følge af dine egne vanskeligheder i form af misbrugsproblemer, kriminel adfærd eller adfærds- eller tilpasningsproblemer.  

    Der er typisk to situationer, hvor vi anbringer et barn eller en ung:

    • Du er truet i din udvikling og trivsel og har brug for særlig støtte som følge af udfordringer i hjemmet.
    • Du har betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og dit omsorgs­- og pasningsbehov er så omfattende, at støtten ikke kan tilvejebringes af din familie.

    Ofte har der forinden været forsøgt andre tiltag, men de har ikke været tilstrækkelig virksomme til at imødekomme dine egne og din families vanskeligheder.  

    Der er flere forskellige muligheder, når Syddjurs Kommune skal finde et anbringelsessted, som passer til dig som barn eller ung. Der er følgende mulige anbringelsessteder:

    • En efterskole, fri fagskole eller fri grundskole med kostafdeling 
    • En netværksplejefamilie: det er en plejefamilie, som du kender i forvejen fra dit netværk og som kan godkendes af Socialtilsynet (se ordforklaring) til at kunne passe godt på dig  
    • En plejefamilie uden for dit netværk. Her er forskellige typer plejefamilier alt afhængigt af dine behov for hjælp
    • Eget værelse, kollegie eller kollegielignende børn- og ungehjem 
    • Et børn- og ungehjem, det vil sige et hjem med andre børn og unge, som ikke kan bo ved deres familie, hvor der er voksne, der kan støtte dig i hverdagen i forhold til dine specifikke behov

    Som udgangspunkt vil Syddjurs Kommune så vidt muligt forsøge at finde en plejefamilie. Det kan være i dit og din families netværk eller anden plejefamilie. Alternativt vil vi finde et børne- og ungehjem til dig. I nogle tilfælde vil det for unge være mere relevant med efterskole/kostskoleophold eller et værelse, hvor du får støtte til at klare hverdagen med indkøb, rengøring, skolegang mm. Det vil afhænge af din alder og situation.     

    Plejefamilier og anbringelsessteder skal være godkendt af Socialtilsynet enten som specifikt egnet til at tage sig af dine behov eller generelt som tilbud. Socialtilsynet har til opgave at sikre, at plejefamilier og børn- og ungehjem har en tilstrækkelig høj kvalitet (se ordforklaring).  

    Før Syddjurs Kommune kan træffe en afgørelse om en anbringelse af dig uden for dit hjem er det nødvendigt, at vi laver en børnefaglig undersøgelse (se ordforklaring) og en plan for din støtte kaldet ”Barnets plan”. Planen skal laves sammen med dig og din familie. I planen står, hvad du har aftalt med Syddjurs Kommune. Syddjurs Kommune vil løbende følge op herpå sammen med dig og dine forældre og se på, hvordan det går med din trivsel og udvikling.  

    Dine meninger skal inddrages løbende, når der træffes beslutninger eller afgørelser om din situation og ved opfølgninger herpå. Vi vil fortælle dig, om din ret til at tage en bisidder (se ordforklaring) med til samtalen.

    Det er frivilligt, om du vil deltage i samtaler med Syddjurs Kommune. Du skal dog vide, at din mening har stor betydning for os. Det er vigtigt, at Syddjurs Kommune kender dine holdninger og beskrivelser af din situation, så vi kan tilbyde dig den rigtige støtte.

    Der kan være nogle særlige situationer, hvor det helt eller delvist ikke giver mening at inddrage dig, f.eks. som følge af din alder eller andre forhold, der taler imod det. I disse tilfælde skal vi forsøge at indhente dine meninger og stemme på anden vis, f.eks. gennem observationer, dine forældre eller de fagprofessionelle (se ordforklaring), som kender dig.  

    Du har som barn eller ung nogle særlige rettigheder i forbindelse med anbringelser. Når du er fyldt 10 år, får du partsbeføjelser i en række sager. Det betyder blandt andet:

    • Du kan anmode om aktindsigt, som vil sige, at du kan se det Syddjurs Kommune har skrevet om dig.
    • Du kan klage over afgørelser, f.eks. om skift af anbringelsessted, hjemgivelse mm. (afgørelser omfattet af § 145)
    • Du har ret til at sige nej til i en periode at se dine forældre, hvis du ønsker det.
    • Du har ret til at bede om anbringelse og permanent anbringelse

    Når du er fyldt 15 år, får du endnu flere rettigheder, herunder blandt andet:

    • Mulighed for at sige ja til, at du bliver anbragt. Hvis ikke du eller dine forældre er enige heri, så kan kommunens børne- og ungeudvalg (se ordforklaring) godt beslutte, at du skal anbringes alligevel.  

    Hvis du bliver anbragt, skal Syddjurs Kommune sørge for, at du har mulighed for fortsat at se dine forældre, søskende og netværk, så de fortsat kan være en aktiv del af dit liv.
    Det er dog vigtigt, at samvær sker på den måde, som du føler dig tilpas i. Det vil vi have fokus på sammen med dig.   

    Under en anbringelse skal Syddjurs Kommune også hjælpe dig med at finde en støtteperson eller venskabsfamilie. Som udgangspunkt vil det være i dit netværk, hvis det er muligt i din situation.  

    Syddjurs Kommune vil under en anbringelse arbejde på at støtte og udvikle dine forældres kompetencer (se ordforklaring). Det skal medvirke til, at en anbringelse ikke er længere end nødvendigt, og I som familie kan have den bedst mulige relation og kontakt sammen. Det er også en mulighed for, at dine forældre kan få en støtteperson under anbringelsen, som hjælper dine forældre med de spørgsmål, de får undervejs i din anbringelse.  

    Dine forældre bevarer forældremyndigheden over dig under en anbringelse. Det betyder, at der fortsat vil være en række forhold som dine forældre som udgangspunkt kan tage stilling til. I praksis har Syddjurs Kommune dog mulighed for at træffe beslutninger, der handler om dig, når det er nødvendigt. Syddjurs Kommune vil så vidt muligt lægge vægt på dine og dine forældres meninger i beslutninger om dit liv. 

    Under en anbringelse overtager kommunen forsørgelsen for dig. Det betyder, at nogle af de tilskud, som dine forældre måske modtager i dag, vil bortfalde eller blive reduceret. Det kan blandt andet være børne- og ungeydelse, børnebidrag ved skilsmisse, merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, boligsikring mm. Dine forældre har fortsat forsørgerpligt for dig, og de kan derfor også blive bedt om at bidrage til udgifter i forbindelse med anbringelsen. Det vil afhænge af deres situation og indtægt.   

    Hvis du har været anbragt uden for hjemmet i mindst tre år kan Syddjurs Kommune beslutte, at du bliver permanent anbragt. Det betyder, at du kan blive der, hvor du bor indtil du fylder 18 år. Det er kun i de tilfælde, hvor du har fået en så stærk tilknytning til din plejefamilie, og Syddjurs Kommune vurderer, at det vil være det bedste for dig på kortere og længere sigt. Du kan, når du bliver 10 år, selv bede kommunen om en permanent anbringelse.  

    Inden du fylder 18 år, skal Syddjurs Kommune tage stilling til, hvad der skal ske, når du fylder 18 år, og om du er i målgruppen for at få ungestøtte. Reglerne om ungestøtte giver nogle muligheder for at fortsætte med de indsatser, som du modtager nu. Indsatserne kan fortsætte op til det 23. år eller til du har opfyldt de mål, som du sammen med os har sat for støtten i din plan kaldet ”Ungeplan” (se ordforklaring).  Det kan f.eks. være at fastholde din anbringelse, få en kontaktperson eller lave en overgangsordning fra din tidligere anbringelse frem mod, at du kan klare dig selv. Det kan også være at give dig andre former for støtte, der skal medvirke til en god overgang til et selvstændigt unge- og voksenliv. Selvom du fravælger ungestøtte, kan der være mulighed for at få det igen, inden du fylder 23 år, f.eks. hvis du skifter mening eller din situation ændrer sig.  

    Vi samarbejder derudover tæt med social- og beskæftigelsesområdet med henblik på at sikre, at de eventuelle behov du har efter det 18. år kan dækkes af kommunen inden for gældende lovgivning og serviceniveau på voksenområdet. Her kan det være vigtigt for dig at være opmærksom på, at der er forskellige muligheder i loven afhængigt af, om du er barn eller voksen.  

    Før Syddjurs Kommune kan træffe en afgørelse om en anbringelse af dig uden for dit hjem er det nødvendigt, at vi laver en børnefaglig undersøgelse (se ordforklaring) og en plan for din indsats som kaldes ”Barnets plan” (se ordforklaring). Der er bestemt i loven, at en børnefaglig undersøgelse skal gennemføres inden for fire måneder. Når Syddjurs Kommune træffer afgørelse om en anbringelse, skal den iværksættes straks.  

    Hvis du eller dine forældre ikke giver samtykke til (se ordforklaring), at en anbringelse er en god vej at gå for at hjælpe dig, så skal beslutningen træffes af kommunens børne- og ungeudvalg (se ordforklaring).

    Der er bestemt i loven, at vi skal følge op senest 3 måneder efter, at du er blevet anbragt og derefter løbende ud fra din situation, ønsker og behov. Opfølgningen skal ske i samarbejde med dig og dine forældre. I forbindelse med opfølgning skal Syddjurs Kommune tage stilling til, om anbringelsen fortsat er den rette for dig. 

    Ydelseskataloget er særligt lavet med afsæt i de regler, der findes i Barnets Lov. Her er det især kapitel 5, der er brugt, da kapitlet omhandler anbringelser. Syddjurs Kommune har taget afsæt i den seneste version af loven fra den 19. juni 2024.

    Derudover er der også nogle af beskrivelserne i ydelseskataloget som vedrører reglerne i Lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Syddjurs Kommune har taget afsæt i den seneste version af loven fra den 27. december 2018.

    Afgørelse 
    En afgørelse er, når Syddjurs Kommune beslutter noget, som har betydning for dig og din familie.  

    Ankestyrelsen
    Ankestyrelsen er en afdeling under Social- og Boligministeriet. Ankestyrelsen behandler blandt andet klager fra borgere om kommunernes beslutninger.  

    Bisidder
    En bisidder er en person, som du selv kan vælge at kan tage med til møder med Syddjurs Kommune, eksempelvis din lærer. Du skal selv finde din bisidder, men Syddjurs Kommune kan, hvis du har brug for det, hjælpe dig med kontakten til f.eks. Børns Vilkår. Han eller hun kan være med til at støtte dig ved møderne. En bisidder modtager ikke løn fra kommunen, og Familierådgivningscenteret sender ikke breve til en bisidder og udveksler heller ikke oplysninger om dig barn eller din familie, medmindre du har godkendt det.  

    Barnets plan
    Det er en plan, som Syddjurs Kommune laver sammen med dig og din familie, om hvordan vi bedst muligt hjælper dig med forskellige tilbud. Planen indeholder mål for din trivsel og udvikling.  

    Børnefaglig undersøgelse
    En børnefaglig undersøgelse er en grundig undersøgelse, hvor Syddjurs Kommune undersøger dine behov, trivsel og udvikling, samt, hvilke indsatser, der eventuelt skal sættes i gang for at hjælpe dig.  

    Børne- og ungeudvalg
    Børne- og ungeudvalget beslutter blandt andet om et barn/en ung skal anbringes, når kommunen, barnets forældre og den unge, der er fyldt 15 år, ikke er enige om det. I børne- og ungeudvalget er der to politikere fra Syddjurs Kommune, en dommer og to børnesagkyndige, som blandt andet kan være psykologer.  

    Civilsamfundet
    Civilsamfundet er en betegnelse for de dele af samfundet, der hverken styres af det offentlige eller økonomiske forhold. Der er tale om et meget bredt begreb, der dækker over både det organiserede foreningsliv i sportsforeninger, patientforeninger og borgerforeninger, men også de uorganiserede gode initiativer, som når man hjælper sin nabo med at gå en tur med hunden.  

    Fagprofessionelle
    De fagprofessionelle er personer, som du er i kontakt med gennem din hverdag og som eksempelvis støtter dig. Det kan f.eks. være en pædagog i din børnehave, en lærer på din skole eller din læge.  

    Funktionsniveau/funktionsnedsættelse 
    Funktionsniveau siger noget om din evne til at klare dig med dine fysiske eller psykiske udfordringer, og hvordan det påvirker/begrænser din hverdag.  

    Helhedsorienteret indsats
    En indsats, som tager udgangspunkt i hele din og din families situation og behov, og som tænker de forskellige tilbud, som I får, sammen.  

    Mestringsstrategier
    Mestringsstrategier henviser til de strategier som du som person bruger i hverdagen for at klare svære og belastende situationer og vilkår.  

    Netværk
    Et netværk er personer, som man har en relation til. Det kan blandt andet være ens familie, venner, naboer og lignende.  

    Samtykke
    At give samtykke betyder at give lov til noget. Det kan for eksempel være, at du giver kommunen lov til at dele oplysninger med andre for at hjælpe dig bedst muligt.  

    Socialtilsyn
    Socialtilsynet består af fem kommunale tilsyn, der har til opgave at godkende og føre et løbende tilsyn med plejefamilier og andre steder, du kan blive anbragt. I hver region er én kommune ansvarlig for at godkende og føre tilsynet. For Syddjurs Kommune føres tilsynet som udgangspunkt af Socialtilsyn Midt.  

    Ungeplan
    Det er en plan, som Syddjurs Kommune laver sammen med dig og din familie, om hvordan vi bedst muligt hjælper dig med forskellige tilbud. Planen indeholder mål for din trivsel og udvikling. Planen er målrettet dig som er ung og skal laves i nogle bestemte situationer, f.eks. når du bliver 16 år og har en Barnets plan.