Rønde i røg og damp
Det mobile borgmesterkontor var i Rønde tirsdag den 14. januar. Dagen bød blandt andet på en snak med lokale frivillig fra TRIF, åbent kontor på Kulturhotellet og en lettere udfordret pandekage-bagning i spejdernes bålhytte.
![](/media/ydwlnemk/roende-i-roeg-og-damp.jpg?width=800&height=480&quality=90&v=1db67f50c449030))
Dagen begyndte med virksomhedsbesøg hos Almsten Sikring på Åkærsvej. Direktør Lars Chr. Almsten tog imod og fortalte om stedet.
Her specialiserer man sig inden for alarmsystemer, primært tyverialarm og TV-overvågning til erhverv, den offentlige sektor samt til private.
Virksomheden blev etableret af Lars Almsten i 2016 og har ligget på samme adresse i Rønde lige siden. Almsten Sikring blev kåret til Gazelle-virksomhed i 2024 af Børsen, og det går generelt godt for virksomheden, som samlet har 19 ansatte.
Herefter fulgte dagens første åbne kontor på Kulturhotellet. Her blev der blandt andet talt om kloaksepareringen af Hovedgaden, ønsker om udvidelser ved Flintebakken og fredningen af Kalø Hovedgård. En borger mente, at der er for få turister på Mols. En anden efterspurgte hurtigere tilbagemeldinger fra kommunen, når man henvender sig med spørgsmål.
92-årig til fitness
Efter frokost trillede det mobile borgmesterkontor ned til Rønde Idrætscenter for at få en dialog med repræsentanter for byens store idrætsforening TRIF (Thorsager-Rønde Idrætsforening).
Thomas Reffstrup, Hovedformand for TRIF og Anders Brejnholm, formand for TRIF Fitness og næstformand i TRIF Fællesudvalg, bød velkommen. De fortalte om foreningen, som har cirka 2500 medlemmer i alle aldersgrupper, som er aktive indenfor de 9 forskellige idrætsgrene, der tilbydes (for eksempel er den ældste bruger af fitness-afdelingen 92 år).
Senest har TRIF kastet sig ud i at arrangere åbentvands-svømning i Nappedam inklusiv våddragter. Derudover er der bl.a. håndbold, fodbold, gymnastik og flere andre idrætsgrene i TRIF.
Faktisk går det så godt, at man begynder at have pladsproblemer. Det gælder især i fitness-afdelingen, hvor alle hold lynhurtigt bliver fyldt op med ventelister til følge. Der er omkring 250 frivillige engagereret i TRIF og med en relativt nyvalgt bestyrelse er der masser af ideer og drømme om fremtiden.
Fælleskab er det bedste, kulden det værste
Herefter gik turen over Aarhusvej til KFUM-spejdernes bålhytte på spejderpladsen ved Bækkelundsvej. Gruppeleder Danny Sannem, formand for gruppebestyrelsen Stine Jessen-Holm og spejderleder Thomas Hansen tog imod sammen med en flok unge spejdere, som aldersmæssigt spændte fra 5. - 8. klasse.
Lederne og formand for Gruppebestyrelsen fortalte om, hvordan børn og unge gennem spejderaktiviteter lærer om naturen, egne evner, at samarbejde og indgå i fællesskaber. For mange er det også en god måde at skubbe en smule til egne grænser, for eksempel når man skal sove ude i telt uden mor og far for første gang.
Værterne havde tændt op i hyttens store bålfad, og mens de voksne fortalte om KFUM, sørgede de unge mennesker for at holde gang i ilden og bage pandekager og lave varm kakao. Entusiasmen og viljen var stor, og så gjorde det mindre, at der udviklede sig en del røg fra bålet, og at pandekagerne var knap så sammenhængende, som den slags lækkerier normalt er.
Drømme om spejderhytte
Foreningen har omkring 70 aktive medlemmer og arbejder på at få et rigtigt klubhus. Som det er nu, råder de over en bålhytte, en raftegård og tre shelters. De har også en togvogn til opbevaring af udstyr, men drømmen er en hytte, så man kan gå til spejder hele året og lave aktiviteter indenfor. Der er ikke vand og strøm ved bålhytten, så det kræver gode arm- og benmuskler at slæbe dunke fra lokalet ved missionshuset i byen, hvor foreningen opbevarer nogle af sine remedier.
Foreningen er allerede i dialog med Syddjurs Kommune om, hvorvidt et nyt klubhus kan placeres ved de nuværende arealer ved Knubbro Bæk, hvor der er planer om et større rekreativt areal. I samme område skal der desuden laves et opsamlingsbassin i tilknytning til kloaksepareringen af Rønde Hovedgade. Byrådet har også afsat penge til en fodgængertunnel under Aarhusvej mellem arealet og Rønde Idrætscenter.
Borgmesteren fik en snak med børn og voksne om, hvordan det er at gå til spejder. Da børnene blev spurgt, hvad det bedste er, kom svaret med det samme: "Fællesskabet!".
Det værste er dårligt vejr, og at undvære spejderaktiviteterne om vinteren, hvor det - selv for seje spejdere - er for koldt i bålhytten til de ugentlige møder.
Der var lige tid til en smagsprøve på pandekagerne, og så måtte Borgmesteren haste over vejen og videre til eftermiddagens åbne kontor på Kulturhotellet.
Walk and talk inklusiv mange byrådsmedlemmer
Dagen i Rønde sluttede med walk and talk arrangeret af distriktsrådet. Her mødte omkring 25 borgere op sammen med mange Byrådsmedlemmer.
Snakken gik på alt fra ønske om flere byggegrunde over spørgsmål til trafik og den generelle udvikling i "byen på toppen", som Rønde hedder i folkemunde.
Michael Stegger Jensen siger om dagen i Rønde:
"Jeg bliver altid imponeret over de mange frivillige i vores lokalområder, og sådan er det i dén grad også i Rønde. Samtidig er det spændende at høre om alt det, der rører sig lokalt, og som borgerne er optaget af, både det positive og det, som kan være svært. Rønde er en by i udvikling, hvor vi i Byrådet i den kommende tid får en stor opgave med at forene de mange ønsker for byens fremtid. Dagen i byen gav mange gode input ift. den proces, og det samme har jeg en oplevelse af, at mine byrådskolleger fik på walk and talk".
Det næste besøg er den 18. februar i Hornslet. Herefter følger Ebeltoft den 18. marts, og så er det slut med det mobile borgmesterkontor for denne gang.
Syddjurs Kommune
Lundbergsvej 2 - 8400 Ebeltoft - Telefon 87 53 50 00 - Fax 87 52 11 36
Dialog med TRIF.jpgsnak over bål.jpg
pandekager over bål i Rønde.jpg
unge spejdere igang ved bålfadet.jpg
Almsten Sikring Rønde.jpg