Kommissorium på plads for Lokal Trepart Djursland
Lokal Trepart Djursland afholdt den 27. marts 2025 deres andet møde og godkendte et kommissorium for det kommende arbejde.
)
Arbejdet med at realisere visionen om et grønnere Danmark - som beskrevet i aftalen Den Grønne Trepart - er nu sat i gang. Aftalen skal implementeres via 23 lokale treparter, og på Djursland foregår det i regi af Lokal Trepart Djursland.
Arbejdet drives af lokale politikere fra Norddjurs og Syddjurs Kommuner, samt repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Djurslands landboforening og Naturstyrelsen. Parterne skal samarbejde om, hvordan der bedst kan skabes mere natur og sikres et godt vandmiljø på Djursland, samtidig med at der tages hensyn til lokale interesser. Der er særligt fokus på udtagning af kulstofholdige lavbundsjorder og reduktion af kvælstofudledning i hovedvandopland Djursland med blik for at fremme af en sammenhængende indsats for miljø, klima, natur, produktionsskov (klimaskov) og urørt skov.
Inden udgangen af 2025 skal der foreligge en omlægningsplan, der er principvedtaget af byrådene i Norddjurs og Syddjurs Kommuner. Planen skal give overblik over mulige projekter i Lokal Trepart Djurslands geografiske område. Projekterne skal understøtte naturen, biodiversiteten og vandmiljøet - samtidig med at de respekterer fødevare- og landbrugsproduktionen i Danmark.
I forbindelse med Lokal Trepart Djurslands andet møde blev kommissoriet for trepartens arbejde godkendt. Formand Kim Lykke Jensen udtaler:
"Med Den Grønne Trepart er der tale om en historisk arealomlægning af Danmark. Målet er klart: Vi skal skabe et grønnere Danmark. I Lokal Trepart Djursland har vi en bunden opgave med at levere en omlægningsplan med konkrete projekter inden årets udgang. Vi er allerede kommet godt fra start, og jeg ser frem til et konstruktivt samarbejde hen over året med alle parter."
Lokal Trepart Djursland forventer at mødes én gang om måneden for at drøfte, hvilke typer projekter og hvilke arealer der skal indgå i omlægningsplanen for Djursland.
Der vil blive afholdt et borgermøde i slutningen af maj/juni 2025, hvor alle interesserede får mulighed for at blive klogere på arbejdet i treparten og på, hvilken betydning det får for lokalområdet.
Fakta
Ministeriet for Grøn Trepart har angivet 108 ton kvælstof som reduktionsmål for Djursland Øst.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø opgør potentialet for udtagning af kulstofrige lavbundsjorder i Djursland Øst til 7.464 ha. Der er i opgørelsen ikke taget højde for, om arealerne allerede er udtaget eller af anden årsag ikke er relevante/mulige at udtage.
Syddjurs Kommune er udpeget som formands- og sekretariatskommune for Lokal Trepart Djursland. Der er nedsat en teknikergruppe bestående af medarbejdere fra Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune, suppleret af et medlem fra Naturstyrelsen og udtagningskonsulenter fra Landbrug og Fødevarer.
Arbejdet i Lokal Trepart Djursland kan følges på www.syddjurs.dk/trepart. Kommissoriet publiceres på siden mandag den 31. marts efter tilretning.
Medlemmer
Lokal Trepart Djursland består af følgende medlemmer:
Kim Lykke Jensen, formand Lokal Trepart Djursland, Syddjurs Byråd
Niels Ole Birk, næstformand Lokal Trepart Djursland, Norddjurs Kommunalbestyrelse
Niels Basballe, Norddjurs Kommunalbestyrelse
Jørgen Ivar Brus Mikkelsen, Syddjurs Byråd
Mogens Hjort Jensen, Formand Djursland Landboforening
Rikke Skyum, Miljøchef, Djursland Landboforening
Lone Bording Jensen, Naturfredningsforening Norddjurs, lonebording@hotmail.com
Asger Meulengracht Olsen, Danmarks Naturfredningsforening Syddjurs
Uffe Strandby, Konstitueret Skovrider, Naturstyrelsen Kronjylland.
Syddjurs Kommune
Lundbergsvej 2 - 8400 Ebeltoft - Telefon 87 53 50 00 - Fax 87 52 11 36
IMG_0946.jpg