Kontakt
Kultur og Fritid
Mandag-Tirsdag
10:00 - 15:00
Torsdag
10:00 - 17:00
Fredag
10:00 - 12:00
Referater fra netværksmøder om alternative boformer i landdistrikter
På en af de sidste eftermiddage i Maj mødte 44 mennesker op på Rødegaard kl. 16:30 til projektets første kaffemøde. Det var et overvældende fremmøde, som igen bekræftede os i, at der er interesse - og behov - for alternative boformer i Syddjurs Kommune. Herligt! Nanna Vibe Juelsbo og Alette Skov-Hansen introducerede projektet ‘Bofællesskab Djursland’. Projektet er initieret af Alette og Nanna i regi af Syddjurs Kommune.
Eftermiddagens fremmødte var en blanding af alle aldre (et gæt ville være fra 6-80 år) og med fælles og forskellige behov og ønsker til et bofællesskab. Nogle kom med en konkrete mulighed og et projekt, andre ledte efter et sted og nogen mennesker NU, mens andre igen ledte efter inspiration og muligheder for fremtiden. Vi var en blandet skare, men alle med en interesse i alternative boformer og især bofællesskabet som leveform.
Karsten Munk sagde kort velkommen, hvorefter vi så den film, som Rødegaard netop har fået skabt. I filmen portrætteres Rødegaard, dens beboere/ejere og deres vision og håb for stedet. Efter filmen gik vi en runde i haven og så Rødegaards bygninger.
Kort oprids af fortællingen om Rødegaard:
Rødegaard er et bofællesskab bestående af seks beboere: Karsten, Iben, Marcela og Cecilie med hendes to børn. Karsten, Iben, Marcela og Cecilie ejer hver en 1/4 af Rødegaard. Stedet er købt som et sameje med juridisk hjælp fra en advokat til at udarbejde samejekontrakten. Sammen har beboerne også skabt virksomheden Jordens Sang, som er én fælles virksomhed under hvilken de fire beboere arbejder fuldtid.
Læs mere om Jordens Sang, Rødegaard og dens beboere her: https://jordenssang.dk/jordens-sang-paa-roedegard/
Til øvelsen havde vi placeret seks spredte borde hver med et tema på en planche. Idéen var, at de fremmødte kunne gå rundt mellem bordene og besøge det eller de borde, som var aktuelle for lige netop dem. Håbet var selvfølgelig også, at de fremmødte kunne møde andre mennesker ved bordene og falde i snak om håb, drømme, konkrete muligheder og idéer til projekter. Intentionen med temaerne var nemlig, at de skulle fungere som samtalestartere samt en måde for Nanna og Alette at høste konkrete behov fra de fremmødte.
Temaerne på bordene var:
Bord 1: Jeg leder efter et sted og/eller nogle mennesker.
Bord 2: Jeg har et sted og leder efter mennesker.
Bord 3: Jeg leder efter hjælp til etablering af et bofællesskab.
Bord 4: Jeg leder efter noget andet, som er…
Bord 5: Jeg kunne godt tænke mig, at det her projekt - Bofællesskab Djursland - kunne/gjorde/ville…
Bord 6: Jeg har et konkret projekt. Nu skal I høre…
Der gik hurtigt snak i den. :-) Det var skønt at gå rundt mellem bordene og se fremmede give hinanden, sige goddag og fortælle om deres drømme og idéer.
Nanna bad indledningsvist om, at der blev skrevet noter på post-its ved hvert bord, hvis der kom noget frem i snakkene, som Nanna og Alette og vi alle skulle vide/arbejde videre med/fokusere mere på.
Især bord 5 affødte en masse gode post-its med vigtige idéer og behov. Her er en oversigt over de post-its, som blev skrevet med idéer og ønsker:
Til sidst rundede vi eftermiddagen af med kommentarer. Konklusionen blev, at JA, der er behov for at mødes.
Det er netop til møderne, at vi kan dele viden, idéer, behov og ikke mindst møde hinanden og nogen, vi ikke allerede kender. Vi takkede selvfølgelig også Rødegaard for muligheden for at se stedet og lære om deres bofælleskabsproces.
Kaffemøde #2 sker søndag den 18. juni kl. 10-12:00 på Ålykke ved Jernhatten og Havmøllen. Her bor Nanna selv med tre andre voksne og to børn på en gammel landejendom. De har netop overtaget gården i januar og er nu gået i gang med en stor renovering. Det fortæller de meget mere om på dagen, hvor vi også kommer nærmere ind på bofællesskabets opbygning rent juridisk, byggeteknisk og menneskeligt. :-) Der bliver selvfølgelig også mulighed og god tid til, at de fremmødte kan møde hinanden på kryds og tværs igen.
Link til begivenheden her: https://www.facebook.com/events/623425843181745
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter. Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune. Mail: njuelsbo@gmail.com Tlf.: 25 78 28 05
1. Velkommen og intro v. Nanna Vibe Juelsbo
2. Ålykke - bofællesskabets tilblivelse og opbygning v. Nanna Vibe Juelsbo og Jonatan S. Juelsbo
3. World Café - borde med forskellige temaer/behov/idéer/muligheder
4. Afrunding
5. Næste møde 22/8
6. Kontakt til Alette og Nanna
En varm søndag solskinsmorgen mødte 26 mennesker op på Ålykke kl. 10:00 til projektets andet kaffemøde. Nogle var kendte ansigter fra sidste kaffemøde, mens hovedparten var nye interesserede. Igen blev vi enige om, at fremmødet kun bekræftede os alle i, at der er interesse og behov for alternative boformer i Syddjurs Kommune. Det er jo dejligt.
Nanna Vibe Juelsbo introducerede dagens program og projektet ‘Bofællesskab Djursland’. Projektet er initieret af Alette (som var udenlands på dagen) og Nanna i regi af Syddjurs Kommune.
Igen var formiddagens fremmødte en blanding af alle aldre (fra 3-80 år) og med fælles og forskellige behov og ønsker til et bofællesskab. Nogle kom med en konkrete mulighed og et projekt, andre ledte efter et sted og nogen mennesker NU, mens andre igen ledte efter inspiration og muligheder for fremtiden. Vi var en blandet skare, men alle med en interesse i alternative boformer og især bofællesskabet som leveform.
Nanna Vibe, Jonatan og datteren Dea overtog i september 2022 gården Ålykke med deres vennepar, Lotte og Andreas og deres søn Lou. De to par havde gennem flere år haft en løbende samtale om en skønne dag at finde et landsted sammen, og pludselig kom gården Ålykke til salg og blev deres. Så langt, så godt. I dag har parrene skabt en samejekontrakt, og Nanna, Jonatan, Lotte og Andreas ejer hver 25% af Ålykke. Nanna, Jonatan og Dea er flyttet ind på gården i januar 2023, mens Lotte, Andreas og Lou bliver boende i København indtil sensommeren 2023, hvor gården er renoveret i en sådan en grad, at den kan rumme to familiers liv.
Processen er og bliver nemlig at dele huset op i to lige store boenheder – hver med eget køkken, bad etc. Første etape af renoveringen sker nu i 2023 med renovering af hovedhusets stueetage. Næste etape sker til forår/sommer 2024, hvor hovedhusets 1. sal skal have ny tagkonstruktion. Parrene har nemlig fået byggetilladelse til at bygge 1. salen med vægge i fuld højde, så der bliver mere plads i det gamle bondehus fra 1802. Derudover får huset en ny klimaskærm i træ. Når hovedhuset er færdigt, er hver boenhed på 140 kvm.
Udover hovedhuset har gården en gammel fårestald og en lade, hvor drømmen er at etablere værksteder, atelier, grovkøkken og en ekstra lejlighed til udleje og udlån i kortere og længere perioder.
Parrene har indtil videre fået hjælp til arbejdet af:
- En bankrådgiver til udregning af realkreditlån til køb og renovering af huset. Parrene har begge skiftet til Merkur i forbindelse med købet af Ålykke.
- En arkitekt, som har tegnet den nye grundplan for hovedhuset.
- En ingeniør til at lave udregninger på den nye 1. sal.
- En tømrer til at udgrave stueetagen og lægge nye vand- og kloakrør.
- En biolog som har hjulpet dem med at lave en plan for den 14,7 hektar store grund, som de ønsker at genforvilde.
- En allerede etableret bofællesskab, som var så søde at lade Nanna, Jonatan og co. bruge deres samejekontrakt til inspiration til skabelsen af Ålykkes egen samejekontrakt.
- Alette Skov-Hansen og Syddjurs Kommune, som har tilkendegivet at støtte 25% af projektets udvendige renovering gennem ’Landbyfornyelsespuljen’.
- En masse firmaer, som producerer f.eks. vinduer, toiletter, trægulve, køkkener, komfurer etc., hvor parrene har fået gedigne rabatter simpelthen ved blot at række ud til firmaerne og efterspørge muligheden for donation af gratis materialer, restpartivarer, billige udstillingsmodeller, etc. Det tager tid, og man får selvfølgelig også et nej eller femten undervejs, men det kan virkelig anbefales! Det er tid godt givet ud.
Til øvelsen havde vi – ligesom til kaffemøde #1, men nu med andre temaer - placeret seks spredte plancher hver med et tema. Idéen var, at de fremmødte kunne gå rundt mellem plancherne og besøge den eller de plancher, som var aktuelle for lige netop dem. Håbet var selvfølgelig også, at de fremmødte kunne møde andre mennesker ved plancherne og falde i snak om håb, drømme, konkrete muligheder og idéer til projekter. Intentionen med temaerne var nemlig, at de skulle fungere som samtalestartere samt en måde for Nanna at høste konkrete behov fra de fremmødte.
Temaerne på plancherne var:
Bord 1: Jeg synes, vi burde snakke om…
Bord 2: Jeg kan hjælpe med…
Bord 3: Jeg leder efter…
Bord 4: Jeg mangler…
Bord 5: Jeg drømmer om…
Bord 6: Indhold til ’Bofællesskab Djursland FAQ’ – et opslagsværk om etableringen af bofællesskaber på www.syddjurs.dk
Nanna bad indledningsvist om, at der blev skrevet noter på post-its ved hvert bord, hvis der kom noget frem i snakkene, som Nanna og Alette og vi alle skulle vide/arbejde videre med/fokusere mere på.
Alle plancher affødte en masse gode post-its med vigtige idéer og behov. Her er en oversigt over nogle af de post-its, som blev skrevet med idéer og ønsker:
• Det kan være dyrt at købe sig ind i et bofællesskab. Vi mangler muligheder for at leje sig ind i nuværende eller nye bofællesskaber. Kan Syddjurs Kommune hjælpe?
• Vi mangler grunde og landejendomme, som ejes af nogen, som gerne vil forpagte/leje deres jord eller ejendom ud til både bofællesskab og jordbrug.
• Vi burde snakke om, hvad er og skaber et godt fællesskab af individer – og hvordan holdes relationer ved lige, så vi ikke gå død i sure pligter og uendelige fællesmøder.
• Det ville være godt med en liste over fonde, man kan søge.
• Det ville være godt med en liste over ressourcer, som man har brug for i etableringen af et bofællesskab.
• Det ville være godt med en liste over finansieringsmuligheder – med fordele og ulemper.
• Det ville være godt med en liste over forskellige muligheder for at eje sammen: sameje, oprettelse af andelsforening, etablering af fond etc.
Nanna rundede formiddagen af og takkede de fremmødte. Konklusionen blev igen, at JA, der er behov for at mødes. Det er netop til møderne, at vi kan dele viden, idéer, behov og ikke mindst møde hinanden og nogen, vi ikke allerede kender.
Kaffemøde #3 sker tirsdag den 22. august kl. 16:30-18:30 på Stenagergård ved Grobund syd for Ebeltoft. Her har en gruppe mennesker købt en gammel landejendom med 40 hektar jord. De står foran en stor renovering af gården, hvor nye lejligheder skal opføres. Det fortæller de meget mere om på dagen, hvor vi også kommer nærmere ind på bofællesskabets opbygning rent juridisk, byggeteknisk og menneskeligt. Der bliver selvfølgelig også mulighed og god tid til, at de fremmødte kan møde hinanden på kryds og tværs igen. Vel mødt!
Link til begivenheden her: https://www.facebook.com/events/2029631217380071
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter.
Mail: alsh@syddjurs.dk Tlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.com Tlf.: 25 78 28 05
Referat af Kaffemøde #4 – Feldballe 17/9 kl. 10:00–12:00
Vi mødtes ved Feldballe Friskole en søndag formiddag i dejligt sensommervejr. Med 12 fremmødte var vi færre, end vi plejer til kaffemøderne, men antallet skuffede dog ikke: Det var 12 meget interesserede mennesker, som faktisk endte med at blive hængende og snakke sammen på kryds og tværs til langt efter arrangementets egentlige slutning. Dejligt!
Seniorbofællesskab i Feldballe- projektgruppens drømme og planer
En projektgruppe pt. bestående af tre lokale borgere fra Feldballe og omegn har drømme og planer om at skabe et bofællesskab i Feldballe. Om bofællesskabet bliver et decideret seniorbofællesskab er endnu uvist, men fast er idéen om, at bofællesskabet bliver for mennesker uden hjemmeboende børn. Gruppen beskriver selv projektet således:
"Mange ældre i landsbyerne bor i for store huse med for store haver, og traditionelt har man måttet flytte til en større by, hvis man ville i en mindre og nemmere bolig, når kræfterne blev færre. I Feldballe prøver vi at skabe et alternativ, så man - trods alderens begrænsninger - kan blive boende i sine kendte, landlige rammer i et trygt og forpligtende bofællesskab. Det er en lang proces med mange spørgsmål og praktiske udfordringer undervejs, og målet er kun lige i sigte.”
Vi startede dagen ud med en lille gåtur rundt i Feldballe, hvor gruppen i øjeblikket kigger på grunde, som kunne være interessante for et kommende bofællesskab. Projektgruppen snakkede om beliggenhed i forhold til natur, udsigt og gennemfartsvejen gennem Feldballe, om drømme om at bruge friskolens værksteder efter skoletid, lysten til at åbne bofællesskabet op for det omkringliggende samfund og være et aktiv for den lille landsby.
Gruppen består i øjeblikket af tre borgere, og de ønsker sig meget at være flere, som har lyst til at gå med ind i arbejdet for at skabe et fremtidigt bofællesskab i Feldballe. Hvornår bofællesskabet står færdigt, er uvist. Det kommer an på de engagerede i projektgruppen. Hvordan bofællesskabet skal se ud, og hvor det skal ligge, er altså også usikkert. Der er stor mulighed for at præge projektet for dem, som skulle have lyst til at gå med i projektgruppen.
Er du interesseret i at høre mere og måske være med?
Kontakt Jens Peter Mølgaard på tlf: 50 17 61 76 / email: jens.peter.moelgaard@gmail.com
Som altid startede mødets anden runde med en kop kaffe og en bolle. Vi havde lånt friskolens nye tilbygning til formålet, og det gav anledning til en snak om bæredygtige materialer som ler, ålegræs og træ – som tilbygningen består af.
Vi tog derefter en runde, hvor alle fortalte lidt om dem selv og deres interesse for bofællesskaber i det hele taget og for projektet i Feldballe. Det var dejligt at mærke en reel interesse for et konkret projekt, og endnu bedre var det for Alette og Nanna at kunne pakke deres ting sammen og tage af sted, mens de fremmødte deltagere blev og snakkede videre efter arrangementet. Lad os håbe at projektgruppen i Feldballe fik et par nye medlemmer den søndag formiddag.
Det næste møde er Stormøde #1, som sker tirsdag den 10. oktober kl. 17-20:00 i Domen i Aarhus. Vi skal dykke dybere i bofællesskabet med hjælp fra fire eksperter. Vel mødt!
Link til begivenheden her: https://www.go-syddjurs.dk/arrangementer/22209/stormoede-om-bofaellesskaber/
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og ansat i Syddjurs Kommune i Kultur, Fritid og Landdistrikter.
Mail: alsh@syddjurs.dkTlf.: 20 46 25 22
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot, journalist og projektleder for Bofællesskab Djursland for Syddjurs Kommune.
Mail: njuelsbo@gmail.comTlf.: 25 78 28 05
Referat af Stormøde #3 – Grobund 13/6 kl. 17:00–20:00
• Velkommen v. Nanna Vibe Juelsbo, landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommune
• Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
• Kontakt til Nanna Vibe Juelsbo og Alette Skov-Hansen
• Velkommen v. Nanna Vibe Juelsbo, landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommune
Til Bofællesskab Djurslands tredje stormøde var vi denne tirsdag aften samlet på Grobund. Som altid var de fremmødte en bred skare af folk i forskellige aldre og med forskellige ønsker og situationer. Fælles for alle var interessen for bofællesskabet som bo- og leveform.
Det var god opbakning til arrangementet og fornemt at se både mange nye, men også kendte ansigter blandt publikum. Det bekræfter vores antagelse om, at der er et behov for at blive ved med at mødes omkring emnet bofællesskaber i Syddjurs Kommune.
Programmet var sammensat af forskellige eksperter: Nogle med en professionel og faglig viden om alternative boformer samt udvikling og finansiering af bofællesskaber. Andre med personlige erfaringer med dét at købe, etablere og leve liv i (bo)fællesskab med andre mennesker.
• Præsentation af oplægsholdere + nyttige links
Emma Bundgaard Poulsen
Repræsentant og medlem af Grobund
Emma begyndte oplægsprogrammet med en kort indflyvning i Grobund og stedets historie og organisering. Grobund bor på ejendommen Kaarsbergsvej 2, 8400 Ebeltoft, som er ejet af Fonden Gældfri. Fonden Gældfri låner ejendommen ud til Foreningen Grobund, som består af ca. 500 støttemedlemmer og ca. 160 grobønder, som har købt sig ind med ret til at benytte fabrikkens værksteder og lokaler samt jorden omkring fabrikken. Der arbejdes i øjeblikket på at opkøbe mere jord i direkte forbindelse med Kaarsbergsvej 2, og Grobunds store vision er at etablere en off-grid landsby med tinyhouses på jordene omkring den gamle fabrik.
Links:
https://www.grobund.org/
Per Feldthaus
Direktør i Almenr og bestyrelsesmedlem i Realdania.
Per tog publikum med på en tur gennem Almenrs nuværende projekter, som alle handler om udvikling af bofællesskaber og landsbyer. Almenr betegner sig selv som en platform, som arbejder borgernært og hjælper med udvikling og etablering af nye fællesskaber.
Per præsenterede følgende baggrund for Almenrs arbejde og eksistens:
- Vi har (mindst) 37 forskellige familieformer
- Vi kan mere, når vi er sammen og deler
- Vi lever en mere bæredygtigt, når vi lever i fællesskaber
- Bofællesskaber er en modreaktion til individualisme og ensomheds-epidemien
- I bofællesskaber oplever mennesker mere tid og kvalitet i stressens tidsalder
Links:
Oplæg: https://drive.google.com/file/d/1ElM9wjoKuGrxccj7sLtHYs0vAUQUFFH3/view?usp=drive_link
Hjemmeside: https://almenr.dk/omos?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwvb-zBhCmARIsAAfUI2uJOvmJ0qyUh0tCJQ0GpPQizXZI2g0jjrG7r0I9dhKajiGgm51bChIaAhY4EALw_wcB
Viktor Reddersen
Bofælle på Den Gl. Præstegård i Svejstrup
Viktor bor med sin familie i et bofællesskab på Den Gl. Præstegård i Svejstrup ved Ry. I 2017 købte Viktor og hans bofæller den gamle præstegård og omdannede den til et bofælleskab med fem boenheder. I dag ejes præstegården af tre familier og to boenheder lejes ud til yderligere to familier. I alt bor her 13 børn og 10 voksne på ejendommen.
Viktor begyndte sit oplæg med et kort oprids af bofællesskabet på præstegården; ejendommen ejes som et sameje, hvor alle seks ejere ejer og dermed også hæfter for lige meget hver. Bofællesskabet har – lidt atypisk for bofællesskaber generelt – ikke faste fællesspisninger og fællesmøder. Men hvori består fællesskabet så, spurgte Viktor sig selv?
Fællesskabet på præstegården består i stedet af i uformelle hverdagsmøder, store kulturarrangementer for landsbyen og flere tusind gæster og forskellige projekter, som drives af de forksellige beboere.
Viktors kom med en række råd ud fra egne erfaringer med 10 år i bofællesskaber:
- Spørg dig selv: Hvad vil jeg i fællesskabet?
- Vær tydelig om dine egne grænser – og hold fast
- Vær ambitiøs med egen indsats i fællesskabet – og forvent det samme af de andre.
- Spørg ikke, hvad fællesskabet vil med dig – men hvad vil du med det?
- Afklar alt ovenstående før du køber noget sammen med andre mennesker. Og lad være med at spille høflig og rummelig, fordi du gerne vil hen til målet. Hjertet ved, hvad du vil. Hjernen tror, den ved det.
Links:
Oplæg: https://docs.google.com/presentation/d/1lI7zx3sIujnoUGaxtCIDQR0ULbxMy6MJ/edit?usp=drive_link&ouid=100190634382284374127&rtpof=true&sd=true
Facebookside: https://www.facebook.com/svejstrupglpraestegaard/
Lars Kjærsgaard
Erhvervskundechef i Merkur Andelskasse
Vi havde inviteret Lars på baggrund af tilvendende spørgsmål og hypoteser fra deltagere på tidligere både kaffemøder og stormøder om bankers generelle tilbageholdenhed i forhold til at opnå finansiering af nye bofællesskaber. Vi måtte simpelthen have en bank i direkte tale – og potentielt forsvar!
Lars lagde ud med at præsentere Merkur Andelskasse, som er en kundejet og landsdækkende bank med mere en 8000 andelshavere. 11,5% af Merkurs erhvervskunder er ’fællesskaber’ herunder bofællesskaber, og Merkur tæller blandt andet kunder som storkollektivet Svanholm Gods, Andelssamfundet Hjortshøj og Foreningen Fjordbyen i Aalborg. Merkur er – med Lars’ ord – ikke bange for bofællesskaber, men flere ejere gør selvfølgelig projekter mere komplekse.
Merkur opererer med følgende guideline til rådighedsbeløb, som gælder uanset størrelsen på bofællesskab:
1 voksen – 7000 kr. Pr. Måned
2 voksne – 12.000 kr. Pr. Måned
Børn – 2500 kr. Pr. Barn pr. Måned
Merkur med DLR Kredit som landbrugsejendomme.
Til sidst kom Lars med følgende råd til nye/kommende bofællesskaber:
• Søg hjælp fra professionelle rådgivere – jo mere sikker I bliver, jo mere sikre bliver bank og realkredit
• Passion er godt, men kan IKKE stå alene. Passion, grundighed og professionalisme er endnu bedre
Links:
Oplæg: https://docs.google.com/presentation/d/1og5u_a5NSMIRRKhYbRl5y14fKjLmN8rL/edit?usp=drive_link&ouid=100190634382284374127&rtpof=true&sd=true
Hjemmeside: https://merkur.dk/privat/
Søren Hermansen
Direktør i Samsø Energiakademi og medforfatter til bogen ’Fælledskab’
Sidst, men absolut ikke mindst, perspektiverede Søren Hermansen bofællesskabstemaet til den tid og verden, vi lever i. Han begyndte sit oplæg med et kort oprids af den gamle tradition for ’fælleder’, som han har beskrevet i bogen ”Fælledskab = fælled + fællesskab ” (2011) med Tor Nørretranders. Fælleden var en landsbys fælles jordstykke – altså et stykke land, som man ejede og delte i fællesskab. Hvis høsten slog fejl eller der skete noget med én af landsbyens bønders jord, kunne den ramte bonde altid falde tilbage på landsbyens fælled for at kunne sikre en indtjening. Fælleden fungerede altså som landsbyens forsikring.
Dernæst fortalte Søren om arbejdet med fælledskaber og fællesskaber i regi af Samsø Energiakademi og Samsøs forvandling til energineutralt samfund. Søren fortalte om fællesskaber i stor skala; både energifællesskaber, levefællesskaber, bofællesskaber, fødevarefællesskaber. Fælles for dem alle konkluderede han: Fællesskab = Nødvendighed + Plan.
Links:
Oplæg: https://drive.google.com/file/d/1yQetoyKhwk3H13FR6OpKjxN4EquEiI9S/view?usp=drive_link
Hjemmeside: https://energiakademiet.dk/
• Kontakt til Nanna Vibe Juelsbo og Alette Lena Skov-Hansen
Nanna Vibe Spejlborg Juelsbo, kaospilot og landdistriktsudvikler i Syddjurs Kommunes.
Mail: nvsj@syddjurs.dk
Tlf. 20 16 83 42
Alette Lena Skov-Hansen, arkitekt og landdistriktskonsulent i Syddjurs Kommune.
Mail: alsh@syddjurs.dk
Tlf.: 20 46 25 22
Mandag-Tirsdag
10:00 - 15:00
Torsdag
10:00 - 17:00
Fredag
10:00 - 12:00
Tak for din feedback
Tak for din feedback
0
250
Vi vil gerne gøre oplevelsen endnu bedre, så vi vil sætte pris på at du sætter lidt flere ord på din besvarelse.
Tak fordi du hjælper os med at forbedre brugeroplevelsen på Syddjurs.dk