Kontakt
Maria Nielsen
E-mail: mniel@syddjurs.dk
En kampagne der har til hensigt at inspirere borgere i Syddjurs Kommune til at skabe bedre vilkår for biodiversiteten i villa- og sommerhushaver
Virkelig Vilde Haver er en kampagne, der inviterer borgere i Syddjurs Kommune til at skabe mere liv i deres egne haver. Projektet vil øge kendskabet til biodiversitetens betydning og inspirere borgere til at omlægge både villa- og sommerhushaver til at blive mere naturvenlige.
Mange villa- og sommerhushaver ligger i nærheden af naturområder, og ved at omlægge egen have kan borgere aktivt støtte den værdifulde natur, de har i deres nabolag.
I Danmark findes der ca. 1,2 millioner private haver. Hvis mange haveejere giver plads til forskellige former for liv, kan det derfor betyde en forskel for landets dyre- og planteliv.
Selv små indsatser i haven kan gøre en forskel for biodiversiteten.
Virkelig Vilde Haver formidler praktiske løsninger og inspirerende eksempler, der viser dig, hvordan du kan skabe mere diversitet i haven.
Syddjurs Kommune inviterer alle borgere til at blive en del af Virkelig Vilde Haver.
Via enkle greb i haven, kan du selv bidrage til at skabe grønne områder med liv, der understøtter naturens økosystemer og forbedrer levevilkårene for mange arter.
Alle kan være med til at give naturen lidt mere plads!
Hvis du følger disse fem principper, er du godt på vej til at få en have, der summer af liv og oplevelser:
Natur behøver tid for at udvikle sig. Det tager tid for dyr og planter at indfinde sig i din have. Derfor er det vigtigt at bevare de naturværdier, der allerede findes.
Et godt eksempel er store træer og gamle buske. Det kræver tid for dem at vokse sig store. Der vil ligeledes være mere liv i et gammelt vandhul end et nyt. Et gammelt træ, huser flere arter end et nyplantet. Gamle kvasbunker er mere værdifulde end nye.
Det er kort sagt essentielt at værne om de ressourcer, der allerede er til stede, og give dem den tid og plads, de behøver for at trives. For med alderen bliver de mere og mere værdifulde.
Det gør du ved at:
Start med at identificere og beskytte de ressourcer, der allerede er på din grund. Gamle træer, døde træer og tætte krat er uvurderlige for mange arter.
Døde træstubbe skaber nyt liv.
Har du gamle kvasbunker, sten- eller sandhøje, der har fået lov at ligge uforstyrret, vil disse ofte være hjem for et væld af liv. Det er små økosystemer, som er værd at bevare.
Hold øje med om du har pletter med sandjord, der er ujævne og består af mange nuancer af grøn. Har du sådanne pletter er det tegn på, at vilde planter fra nærområdet har fundet vej til din have. Disse planter er med god sandsynlighed nøjsomme hjemmehørende planter, der spiller en vigtig rolle for mange af de lokale insekter og smådyr.
Her ses en plet med mosaikker af hjemmehørende planter. Bemærk de bare områder, de mange slags grønt og fraværet af græsgrøn næringskrævende vegetation.
Er du i tvivl om, hvordan du identificerer hjemmehørende planter, kan du hente hjælp her:
Vild med Vilje har skabt en praktisk guide til, hvordan du kan kende hjemmehørende arter:
Vil du vide mere, om hvilke planter der understøtter biodiversiteten, kan du læse dette plantekatalog fra Aarhus Universitet:
Når du tilrettelægger din vilde have, kan du som huskeregel inddrage både fortid, nutid og fremtid. Det vil sige, at du passer på de naturværdier, der er udviklet over tid, at du etablerer vilde tiltage nu, og at du overvejer hvordan du kan bevare og vedligeholde i fremtiden. Kort sagt: respekter den tid der er gået, etabler noget nu og overvej hvordan du kan bevare og vedligeholde i fremtiden.
Skab, så vidt muligt, sammenhæng med naturen omkring dig. Sommerhus- og villahaver i Syddjurs er ofte placeret nær værdifuld natur. Bor du nær et naturområde, vil det være til stor gavn at skabe forhold, der minder om disse naturområder i din have, og dermed gøre det muligt for arterne at sprede sig.
Ligger din have for eksempel nær tør natur som heder eller overdrev, kan du fokusere på at skabe eller bevare sandede næringsfattige områder. Se nedenstående figur.
Bor du nær søer, vil det være oplagt at lave lille dam i din have.
De planter og dyr der allerede trives i den natur der er omkring dig, vil således kunne vandre ind i din have. Samtidig fungerer din have som ”trinbræt”, hvorfra arterne igen kan spredes ud i naturen.
Du kan se hvilke naturtyper, der findes i dit nærområde på Danmarks Arealinformation (DAI). Følg dette link og søg på “beskyttede naturtyper”:
Eksempel på et område, hvor det vil give god mening, at man skaber tørre, sandede levesteder i sin have, med det formål at efterligner forholdene i de omgivende naturområder.
Størrelse betyder noget – sådan er det også med levesteder. Mange artsbestande er helt afhængige af, at deres levesteder har en vis størrelse. Sammenhængende levesteder har nemlig betydning for, at arterne kan overleve farer, finde tilstrækkeligt med føde, finde overvintringssteder og undgå indavl.
Derfor er det en stor fordel, hvis du og din nabo, din vej eller din grundejerforening laver nogle af de samme indsatser, så arterne kan flytte sig fra have til have.
Du kan se 10 tips til hvad du kan gøre her:
Man kan altså hjælpe naturen på vej ved at skabe sammenhæng over større arealer, muliggøre grønne korridorer, hvor dyrene kan bevæge sig, og skabe sammenhæng med den omkringliggende natur. Jo flere vi går sammen, des større effekt vil det have.
Dyrene i naturen har brug for mad, ly, læ, varme, leve-, gemme- og overvintringssteder. For at tilbyde dem det, skal du skabe ressourcer i din have.
I det følgende kan du læse om nogle af de vigtigste ressourcer i haven.
Føde
Når man gerne vil sørge for føde til mange forskellige dyr, er det vigtigt at vide, at dyr har mange forskellige behov. For nogle dyr er blomster og nektar fødekilde og for andre er det visne blade. For andre igen, er det er små insekter. Det hele hænger sammen og systemerne føder ind i hinanden.
Et sted du kan starte, er ved at sørge for, at dyrene har mad gennem alle årstider.
Når det kommer til planter, kan du fortrinsvis vælge hjemmehørende planter med forskellig blomstringstid for at sikre pollen og nektar fra forår til efterår. Om vinteren er buske og træer med bær eller nødder afgørende fødekilder for fugle og andre dyr. Hassel og røn er gode eksempler på føde om vinteren.
Læs mere om hvilke planter du kan vælge her:
Planten slangehoved med bredpander. Bredpande er en familie af sommerfugle med mere end 3500 arter. 8 af disse bredpande arter er hjemmehørende i Danmark.
Det kan være en rigtig god ide at lade visne blade ligge til de dyr, der af afhængige af disse som føde. Du kan samle bladene i et hjørne, og du vil opleve at langt størstedelen af dem er omsat, når foråret indfinder sig.
Stubbe og grene tilbyder føde til de dyr der nedbryder dem, og de er derfor også en vigtig ressource.
Vand
Det er en god ide at sørge for, at der er vand i din have, da vand er nødvendigt for alle former for liv. Visse dyr, som padder og guldsmede, har brug for vand for at kunne yngle. De fleste dyr har brug for vand, de kan drikke. Har du vand i haven, vil der hurtigt flytte mange arter ind.
Læs mere om hvordan du skaber vand i haven, under vores 10 tips
Yngle- og Levesteder
Der skal være mulighed for at finde læ for vind og vejr, skjule sig for rovdyr og have sikre redepladser til at opfostre næste generation. Krat, buske, grenbunker, stammer, sand og stengærde eller stenbunker giver plads til mange forskellige arter.
Hvis du vil have sommerfugle, skal der også være plads til sommerfuglelarver. Den plads giver du sommerfuglene, hvis du sørger for både at have planter, hvor sommerfuglelarver kan lægge deres æg (værtsplanter) samt planter, der tilbyder nektar til de voksne sommerfugle.
Danmarks Naturfredningsforening har lavet en kort oversigt over, hvilke planter du kan plante i din have, for at tiltrække sommerfugle. Find den her:
Hvis du vil vide mere om hvilke arter, der er vigtige for insekterne, kan du finde information i dette udførlige katalog fra Aarhus Universitet:
Du kan læse mere om levesteder her:
Alt i alt handler det om at skabe et bredt udvalg af ressourcer. Dyrene har nemlig, ligesom os, brug for føde, vand, skjul, yngle- og levesteder. Hvis du skaber disse betingelser, vil der med garanti flytte noget interessant ind i din have.
En varieret have giver mange forskellige former for steder hvor dyr kan leve, yngle, skjule sig og overvintre. En have med store variation af planter og variation i lysforhold, giver kort sagt muligheder for at livet kan udfolde sig.
Et dyrket landskab mangler ofte niveauforskelle og variation. Det samme gælder vores haver, som ofte er planeret. Men ved at skabe nogle niveauforskelle, kan du tilføje spændende mikro-miljøer for dyre- og plantelivet i din have.
En lille lavning vil helt automatisk samle mere fugt og en sydvendt skråning vil tilbyde varme og give tørketålende planter plads.
Er der overgange i din have, for eksempel et tæt krat ved siden af et lysåbent område, vil dette være et sted med variation. Man taler om kant-effekt, som dækker over, at overgangen mellem forskellige habitater er særlig gode levesteder for mange arter.
Tænk på at skabe variation i farver, tekstur, højde, lys, skygge, fugt og tørkeforhold. Er du i tvivl om hvad du kan gøre i din have, kan du gå efter så megen variation som muligt.
Det kunne være dejligt, hvis man bare kunne lade stå til og se græsset gro. Helt så enkelt er det ikke desværre ikke. Ligesom med andre måder at holde sin have på, skal en vild have også passes.
Arterne i din have vil konkurrere med hinanden. Her vil næringskrævende og hurtigt voksende planter ofte vinde over de lavt- og langsomt voksende vilde planter (med mindre din jord er meget næringsfattig).
Derfor vil det være en god ide at tynde ud, ved at du bortluger næringskrævende arter som græs og stor nælde samt de plantearter, der ikke er hjemmehørende.
Selvom naturen har sine egne mekanismer, kan en have, der ikke vedligeholdes eller plejes, ende med at miste sin evne til at støtte en bred vifte af arter. For eksempel kan invasive arter overtage og mindske diversiteten af vilde planter, der tiltrækker bestøvere som bier og sommerfugle.
Hvis du ikke kender de vilde plantearter, kan du finde dem på Arter.dk. Her findes også findes som app, der kan hjælpe dig med at identificere planter.
Har du anlagt en havedam, er det en god ide at tømme den for nedfaldne blade og alger en gang eller to om året. Organisk materiale, så som visne blade, nedbrydes og gør din lille dam til et ringere levested. En stor sø vil selv finde en balance, men en lille anlagte dam skal have lidt hjælpe med på vejen.
Når man skaber en vild have, kan man have i baghovedet, at det kan tage tid for de ønskede planter og dyr at etablere sig. De kan blive udkonkurreret af invasive eller dominerende arter. Vedligehold handler altså om at passe og pleje de vilde tiltag du har lavet, og sørge for at de ikke gror til.
I havedammen her er der basis for lidt vedligeholdelse.
Rigtig god fornøjelse med at skabe din Virkelig Vilde Have!
Virkelig Vilde Haver består af følgende initiativer
En inspirationshave er anlagt i Ebeltoft
I haven kan du se eksempler på, hvordan du kan skabe en levende og naturvenlig have. Du kan søge inspiration og viden om hvordan man:
· Bevarer det værdifulde der allerede er.
· Skaber gode forhold for sommerfugle og bier.
· Laver et urtebed, der får haven til at summe af liv.
· Skaber leve- og ynglesteder til store og små dyr ved hjælp af sten, krat og døde træer.
· Skaber stor variation i egen have.
· Udvælger de rette arter til sin haven.
Haven indvies ved en åbningsceremoni 12. april 2025
På dagen vil Kim Lykke Jensen, formand for natur-, teknik- og miljøudvalget holde tale om naturens betydning i Syddjurs Kommune.
Foredragsholder, forfatter og tv-personlighed Frank Erichsen, vil fortælle om den glæde der kan opstå, når man giver plads til naturen.
Havmøllekoret vil synge et par sange om vild natur, hvoraf en af sangene er skrevet særligt til Virkelig Vilde Haver kampagnen.
Der vil være gratis uddeling af vilde hjemmehørende frø og Bondelauget byder på en forfriskning.
Afslutningsvis vil der være vejledning om, hvordan vi alle - helt konkret - kan gøre en forskel for naturen ved at give plads og tid til at den kan udfolde sig.
Du finder inspirationshaven her:
I Ebeltoft på hjørnet hvor Boeslumvej og Nørrealle mødes.
Guides til Haveomlægning
Du kan gøre din have mere naturvenlig via både små indsatser og større projekter.
Bliv klogere på, hvordan du får et overblik over biodiversiteten i din have, og hvordan du forbedre den via dette link:
Der vil også løbende blive delt tips via kommunens sociale medier som en del af kampagnen.
Offentlige workshops om levesteder
Lær om vigtigheden af levesteder for dyr. Workshops offentliggøres løbende på Syddjurs Kommunes sociale medier.
Du Skriver – Vi Ringer
I løbet af projektperioden kan du få svar på spørgsmål, der måtte dukke op i forbindelse med dit arbejde med din vilde have. Send en mail med spørgsmål til mniel@syddjurs.dk, så ringer vi til dig med svar.
Havevandringer i inspirationshaven
Bliv inspireret når vi afholder havevandringer. Her kan borgere følge med i hvordan haven udvikler sig, stille spørgsmål og få gode ideer til selv at komme i gang i egen have.
Følg med på kommunens sociale medier, hvor vi offentliggør datoer.
Oplæg om vilde haver i grundejerforeninger og sommerhusområder
Bor du i en større grundejerforening i et villa- eller sommerhusområde, og ønsker I at få vejledning i, hvordan I i fællesskab kan gøre noget godt for biodiversiteten?
Kontakt os på: mniel@syddjurs.dk, så vender vi tilbage til jer med mulige datoer.
Hvor vild er din have?
Via dette scorekort kan du hurtigt få overblik over, hvor naturvenlig din have er, når det kommer til levesteder for flere forskellige arter. På den måde kan du også nemt danne dig et overblik over, hvad du eventuelt kan forbedre.
Scorekortet er udarbejdet af Aarhus Universitet. Find det her:
Eller print selv her:
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte antropolog Maria Nielsen her: mniel@syddjurs.dk.
E-mail: mniel@syddjurs.dk