Med voksenlærlingeordningen kan I oprette lærlingepladser til ledige og beskæftigede, der er fyldt 25 år med mulighed for tilskud til ansættelsen. Brug ordningen og få en voksen medarbejder, som ofte både har erhvervserfaring og er klar til et større ansvar.
Find en aftaleform, der passer jer, og husk, at det inden er muligt at få personen i virksomhedspraktik. Så kan I se hinanden an fagligt og socialt, inden I indgår en uddannelsesaftale.
Voksenlærlinge, som kommer fra ledighed
Virksomheden kan få 45 kr. pr. time i tilskud til lønnen i hele uddannelsesperioden, når voksenlærlingen er ledig, ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse. Det er en betingelse for tilskud, at arbejdsgiver indgår uddannelsesaftale med voksne inden for uddannelser, der er omfattet af lov om erhvervsuddannelser eller lov om maritime uddannelser.
Voksenlærlinge, som kommer fra beskæftigelse
Virksomheden kan få tilskud til at ansætte en ufaglært medarbejder som voksenlærling. Tilskuddet er på 30 kr. i timen, og I kan få tilskud i op til de første to år af uddannelsesaftalen. Aftalen skal indgås inden for områder med behov for arbejdskraft, jævnfør en landsdækkende liste over uddannelser inden for områder, hvor der er behov for arbejdskraft, der udarbejdes af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Aftaletype 1 - Den almindelige aftale
Her skal I påtage jer at uddanne eleven/lærlingen i et uddannelsesforløb, der som minimum omfatter hele hovedforløbet eller et kompetencegivende trin.
Aftaletype 2 - Ny mesterlære
Her skal I uddanne en elev/lærling på samme måde som i den almindelige aftale, men hvor eleven/lærlingens grundforløb på erhvervsskolen erstattes helt eller delvist af at være i praktisk oplæring i jeres virksomhed. Grundforløbet kan her være op til et år.
Aftaletype 3 - Kombinationsaftale
Her deler I ansvaret med en anden virksomhed eller flere virksomheder om at uddanne eleven/lærlingen i et uddannelsesforløb, der som minimum omfatter hele hovedforløbet eller et helt kompetencegivende trin
Aftaletype 4 - Kort uddannelsesaftale
Her skal I uddanne eleven/lærlingen i mindst én del af en oplæringsperiode og en hel skoleperiode i hovedforløbet.
Aftaletype 5 - Delaftale
Her kan I kun uddanne eleven/lærlingen i én enkelt oplæringsperiode eller i en del af en oplæringsperiode i hovedforløbet. En delaftale kan kun laves med elever, der er i skoleoplæring i et oplæringscenter.
Kontakt jobcentret, som kan hjælpe med at finde en voksenlærling. Herefter skal virksomheden godkendes som praktiksted af den lokale erhvervsskole, og der skal indgås en uddannelsesaftale med den nye lærling.