Virksomhedspraktik er et kortere forløb uden lønudgift for virksomheden, hvor en har ledig mulighed for at afprøve nuværende eller opnå nye kompetencer.
Virksomhedspraktik er et kortere forløb uden lønudgift for virksomheden. Med virksomhedspraktik giver virksomheden en ledig mulighed for at afprøve kompetencer eller opnå nye kompetencer og vise sit værd i forhold til virksomhedens konkrete opgaver.
Hvis der er kemi, og den ledige har flair for arbejdet, kan virksomhedspraktikken med fordel bruges som afsæt til et ordinært job, et job med løntilskud eller til at indgå en uddannelsesaftale (fx voksenlærling).
Forud for starten, skal der aftales et præcist formål med forløbet, så den ledige får mest muligt udbytte af opholdet. Hvis det er muligt, skal det aftales, at praktikken kombineres med eller efterfølges af timer, hvor personen er ansat som lønmodtager.
Find de steder i virksomheden, hvor I med ekstra ressourcer kan sætte en udvikling i gang. De fleste virksomheder har mange opgaver og arbejdsfunktioner, hvor det er oplagt, at ledige træder ind og er med til at udvikle nye forretningsområder, der på sigt kan skabe flere ordinære arbejdspladser.
Virksomhedspraktikken kan vare mellem 4 og 13 uger, alt afhængig af den lediges muligheder.
Tilbud om virksomhedspraktik gælder alle ledige og kan fx vare op til fire uger. For visse grupper af ledige kan det vare længere.
Den ledige modtager typisk dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller overgangsydelse under virksomhedspraktikken.
Forsikring
Den ledige ansættes ikke af virksomheden under en virksomhedspraktik, og det er derfor kommunen, der yder erstatning for følger af arbejdsskader og skader forvoldt på andre personer eller andres ejendele i forbindelse med deltagelse i virksomhedspraktik. Den ledige er ikke omfattet af de gældende love og overenskomster for lønmodtagere med undtagelse af arbejdsmiljølovgivningen og lov om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet.
Brug VITAS til digitalt, nemt og enkelt at ansøge om virksomhedspraktik. VITAS er en digital, brugervenlig og dialogbaseret løsning, der sparer tid og ressourcer – både for dig som virksomhed og for jobcentret.
Kontakt jobcentret og hør nærmere om muligheden for at oprette en virksomhedspraktik.
Inden I kontakter jobcentret, bør I på forhånd overveje indholdet i praktikken og jeres ønsker til den nye medarbejder. Det er vigtigt, at personen får et godt udbytte af opholdet og får styrket sine jobchancer.