Med en ansat i fleksjob kan virksomheder få en medarbejder på deltid, som kan hjælpe med at opfylde virksomhedens store og små behov. Den fleksjobansatte arbejder på nedsat tid og/eller med nedsat intensitet, og arbejdsgiveren betaler løn for den arbejdsindsats, der bliver udført.
Det er nemt at ansætte en fleksjobber for alle typer virksomheder, og ordningen giver virksomheden mulighed for at få løst mindre opgaver.
Fleksjobordningen anvendes til personer med væsentlige og varige begrænsninger i arbejdsevnen, som ikke kan få eller fastholde job på ordinære vilkår. Der kan gives tilskud til fx mentor, arbejdspladsindretning og hjælpemidler, hvis disse har afgørende betydning for etableringen eller fastholdelsen af et fleksjob.
Fleksjobordningen kan både anvendes til rekruttering af nye medarbejdere og til fastholdelse af medarbejdere med begrænsninger i arbejdsevnen, som er blevet tilkendt et fleksjob. I forbindelse med fastholdelse gælder dog særlige regler.
Det kan være en god ide med en kortvarig praktik forud for en fleksjobansættelse blandt andet for at fastlægge den effektive arbejdstid.
Jobcentret sikrer, at fleksjobberens skånehensyn bliver overholdt.
Ansættelsen har lighed med en deltidsansat, og virksomheden betaler kun løn for det effektive arbejde, fleksjobberen leverer. Jobcentret supplerer lønnen med et fleksløntilskud.
Ønsker en virksomhed at ansætte en medarbejder i et såkaldt fastholdelsesfleksjob, skal personen som hovedregel forinden have været ansat i mindst 12 måneder under overenskomstens sociale kapitler eller på særlige vilkår, og arbejdsgiveren skal dokumentere, at der har været gjort et reelt forsøg på at fastholde personen på ordinære vilkår.
Du ansøger om etablering af fleksjob i VITAS, der er det digitale ansøgnings- og bevillingssystem for arbejdsgivere.
Du kan også kontakte jobcentret og hør nærmere om muligheden for at ansætte en medarbejder i fleksjob.