Vedtægter for Handicaprådet
Her kan du læse om vedtægterne for Handicaprådet i perioden 2022-2026
Handicaprådets vedtægter blev godkendt i byrådet den 29. marts 2023.
Alle landets 98 kommuner har pligt til at etablere et Handicapråd. De kommunale Handicapråds primære mål er at bidrage til, at flere borgere med varig funktionsnedsættelse opnår lige muligheder og så vidt muligt kan leve et liv på lige vilkår med andre borgere i kommunen.
Syddjurs Kommunes Handicapråd er oprettet i medfør af kap. 4, § 37 a, stk. 2-4 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, jf. bekendtgørelse nr. 1127 af 25. november 2005.
Handicaprådet har en rådgivende funktion overfor Byrådet. Handicaprådet har til formål, at:
- Rådgive Byrådet i alle spørgsmål, der vedrører emner, der berører borgere med varig funktionsnedsættelse
- Virke for at styrke dialogen og udbygge kontakten mellem Byrådet i Syddjurs Kommune og herboende borgere med varig funktionsnedsættelse
- Medvirke til opfølgning og vedligeholdelse af Handicappolitiske, tværgående temaer i Syddjurs Kommunes politikker
Handicaprådet hverken kan eller må behandle klagesager, sager om enkeltpersoner eller sager om ansættelsesforhold.
Handicaprådet skal:
- Indgå i dialog og rådgive Syddjurs Kommune i generelle emner omkring forhold for borgere med varig funktionsnedsættelse i Syddjurs Kommune. Dette omfatter både det sociale, uddannelses- og arbejdsmarkedsmæssige område samt det fysiske og psykiske miljø
- Medvirke til en øget forståelse hos politikerne, om de personlige omkostninger for borgere med varig funktionsnedsættelse, eller for pårørende til personer med varig funktionsnedsættelse
- Sammen med byrådet informere borgere med varig funktionsnedsættelse, eller pårørende til
personer med varig funktionsnedsættelse, ved f.eks. at udarbejde information og afholde
debatmøder om aktuelle emner inden for området - Tage handicappolitiske emner op til drøftelse
- Fremsende forslag til kommunen, der kan forbedre forholdene for borgere med varig
funktionsnedsættelse. Forslagene skal være indenfor det kommunale ansvarsområde
Handicaprådet udpeges for en 4-årig periode, svarende til en byrådsperiode, dog således at medlemmerne fungerer indtil nye medlemmer udpeges.
Handicaprådet bør være bredt sammensat og medlemmerne repræsentere forskellige handicaporganisationer, herunder både voksne og børn med varig funktionsnedsættelse.
Handicaprådet består af 12 medlemmer. Handicaprådet udpeges af Byrådet i Syddjurs Kommune på følgende måde:
- 6 personer udpeges af Byrådet i Syddjurs kommune. Der skal udpeges mindst 1 medlem af Byrådets midte
- 6 personer bosiddende i kommunen udpeges af Byrådet efter indstilling fra Danske Handicaporganisationer (DH). En af disse personer bør være førtidspensionist
For hvert medlem udpeger Byrådet ligeledes en personlig stedfortræder. Stedfortræderen kan deltage i Handicaprådets møder ved det ordinære medlems forfald. Ved et ordinært medlems udtræden af Handicaprådet, indtræder den personlige stedfortræder, og der skal udpeges en ny, personlig stedfortræder.
Handicaprådet fastsætter selv sin forretningsorden, dog således, at Handicaprådet:
- Konstituerer sig selv med formand og næstformand
- Fastsætter Handicaprådets forretningsorden
- Er beslutningsdygtigt, når formand eller næstformand samt et flertal af rådets medlemmer er til stede, og afstemning foregår ved almindeligt stemmeflertal blandt de tilstedeværende
- Afholder som minimum 1 møde i kvartalet
- Afholder møder, der er lukkede for offentligheden
- Indkalder til møderne på formandens, to medlemmers eller Byrådets initiativ
- Afholder sit konstituerende og 1. møde efter kommunevalget på Byrådets initiativ
- Kan invitere administrative ledere og medarbejdere til at deltage i forbindelse med at uddybe sager, der er på dagsorden. Dagsordener offentliggøres på kommunens hjemmeside og sendes til medlemmerne senest 5 hverdage før mødet afholdes. Referat godkendes af formanden senest 2 hverdage efter mødet er afholdt
Syddjurs Kommune stiller lokaler og mødeforplejning til rådighed for Handicaprådets mødevirksomhed.
Byrådet yder i nødvendigt omfang sekretariatsmæssig bistand til Handicaprådet, herunder sekretariatsbetjening fra Ledelsessekretariatet til fremstilling og udsendelse af dagsorden, referat og lignende.
Handicaprådet har mulighed for at kvalificere Handicaprådets arbejde med nedsættelse af underudvalg.
Handicaprådet kan nedsætte nedenstående Underudvalg:
- Udvalg for byggeri og besigtigelser
- Udvalg for økonomi og særlige forhold
- Forretningsudvalg
Det er kun medlemmer af Handicaprådet og disses stedfortrædere, der kan deltage i Underudvalg, og der kan maksimalt være tre medlemmer i et Underudvalg. Møderne afholdes som arbejdsmøder. Der kan inviteres gæster med til møderne. Gæster modtager ikke diæter. Underudvalgene kan maksimalt tilsammen afholde 12 møder årligt.
Handicaprådets formand og/eller Handicaprådet deltager i dialogmøder med relevante af Byrådets fagudvalg foranlediget af formanden for et fagudvalg eller et samlet fagudvalg.
Byrådet afholder udgifterne til Handicaprådets virksomhed, herunder til dækning af nødvendige udgifter til handicapkompensation.
Der udbetales diæter ved Handicaprådsmøderne og møder afholdt i de nedsatte Underudvalg. Der kan dog højest udbetales diæter til 12 årlige møder i alle Underudvalg tilsammen.
Dialogmøder, der tages initiativ til, af et af Byrådets fagudvalg eller dets formand, kan ligeledes give mulighed for udbetaling af diæter til medlemmer af Handicaprådet. Møderne skal minimum have en varighed på 1 time.