Whistleblower
Denne side er indgang til den interne whistleblowerordning i Syddjurs Kommune
Om Whistleblower-ordningen
Syddjurs Kommunes whistleblower-ordning giver mulighed for at indberette viden om alvorlige forhold, som måske ellers ikke ville komme frem i lyset.
Man må kun benytte portalen, hvis man er nuværende / tidligere medarbejder eller samarbejdspartner med en arbejdsmæssig tilknytning til Syddjurs Kommune. Borgere kan således ikke indberette via portalen, men henvises i stedet til andre kanaler, f.eks. egen sagsbehandler, kontaktoplysninger på syddjurs.dk, via sikker post til kommunen mm.
Medarbejdere opfordres som udgangspunkt til at kontakte leder, leders leder eller tillidsrepræsentant med viden om eller begrundet mistanke om forhold, som er omfattet af whistleblowerordningen. Hvis man af den ene eller anden grund ikke ønsker at gå til ledelsen eller til tillidsrepræsentanten, og hvis man ønsker at være anonym, kan whistleblowerordningen være et alternativ og supplement til den almindelige dialog og samarbejde i organisationen.
FAQ - spørgsmål og svar om whistleblower-ordningen
Det er Syddjurs Kommunes medarbejdere og samarbejdspartnere med en arbejdsmæssig relation til kommunen, som kan indberette oplysninger om overtrædelser, som personen har skaffet sig adgang til i forbindelse med vedkommendes arbejdsrelaterede aktiviteter. Portalen henvender sig således ikke til borgere. Ønsker man som borger at indberette et forhold til Syddjurs Kommune, henvises i stedet til de kanaler, som anvendes til dette.
Alle medarbejdere er omfattet, herunder også ledere på alle niveauer, uanset om de er på fuldtid, deltid, timebetalt eller månedslønnet. Det gælder også vikarer ansat gennem et vikarbureau og direkte af Syddjurs Kommune. Tidligere medarbejdere og kommende medarbejdere, der indberetter oplysninger om overtrædelser, som vedkommende har skaffet sig adgang til i løbet af ansættelsesprocessen, er også omfattet.
Herudover omfatter whistleblowerordningen følgende persongrupper:
• Enhver, som arbejder under tilsyn og ledelse af samarbejdspartnere, underleverandører og leverandører til Syddjurs Kommune
• Selvstændigt erhvervsdrivende
• Frivillige
• Lønnede og ulønnede praktikanter
Der kan indberettes om overtrædelser af lovgivning, der stammer fra EU-retten inden for vise områder, herunder miljøbeskyttelse, folkesundhed, databeskyttelse og statsstøtte-regler. Herudover kan der indberettes om alvorlige lovovertrædelser og andre alvorlige forhold, f.eks. brud på tavshedspligt, tyveri, bedrageri, sexchikane og andre former for grov chikane på arbejdspladsen, grove eller gentagne overtrædelser af forvaltningsretlige principper og en lang række andre forhold (se den fulde liste på whistleblowerportalen).
En indberetning via whistleblowerordningen er ikke en erstatning for lovpligtige underretninger, som offentligt ansatte har skærpet pligt til at foretage i f.eks. børnesager.
Whistleblowerordningen omfatter ikke oplysninger om løse rygter, mobning, samarbejdsvanskeligheder, inkompetence, overtrædelse af retningslinjer for beklædning, rygning, alkohol, brug af e-mail/internet og lignende.
Forhold, som er fortrolige eller underlagt særlige tavshedspligtsbestemmelser, fx sundhedslovens § 40, sager inden for strafferetsplejen og information, der omhandler national og andre EU- og NATO-landes sikkerhed, kan der heller ikke indberettes om.
Disse forhold løses fortsat via den direkte og daglige kommunikation på arbejdspladserne mellem kollegaer, tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og ledere.
På denne portal kan du indberette med dit navn og kontaktoplysninger, eller du kan indberette anonymt. Hvis du indberetter anonymt, beder vi dig være ekstra grundig med beskrivelsen af forholdet og være opmærksom på at vi muligvis stille opfølgende spørgsmål til dig via whistleblowerportalens sikre postkasse – du vil selvfølgelig fortsat være anonym ved brugen af denne.
Du kan indberette skriftligt via denne portal. Alle henvendelser behandles fortroligt, og særligt information om din identitet beskyttes. Det er vigtigt, at din indberetning indeholder så mange objektive og faktuelle oplysninger som muligt. Beskriv gerne, hvad du har observeret, hvornår og hvordan og med så mange relevante detaljer som muligt. Hvis du har mulighed for det, bedes du dokumentere dine oplysninger. Hvis du har dokumentation i form af f.eks. dokumenter eller billeder, beder vi dig vedhæfte dokumentationen.
Whistleblowerordningen bliver drevet af kommunens whistleblowerteam i samarbejde med Kommunernes Landsforenings whistleblowerkonsulenter. Når du har indsendt en indberetning til kommunens whistleblowerportal, modtages den af Kommunernes Landsforening (KL), der i samarbejde med kommunens whistleblowerteam gennemgår og vurderer, om indberetningen skal undersøges som led i whistleblowerordningen. Hvis den kan det, indledes en undersøgelse af indberetningen.
Hvis en indberetning skal undersøges nærmere, kan Syddjurs Kommunes whistleblowerteam enten undersøge forholdet selv eller udpege KL eller andre til at undersøge indberetningen.
Når du har foretaget en indberetning, kan du til en hver tid gå ind på whistleblowerportalen og med en særlig kode, som bliver oprettet i forbindelse med din indberetning, logge i systemet for at:
• Se status på indberetningen, herunder modtage information om resultatet af indberetningen
• Eventuelt indsende flere oplysninger/dokumenter til din indberetning
• Svare på eventuelle spørgsmål, som undersøgerne kan have anmodet om at få fra dig for at undersøge det indberettede forhold
Der kan være situationer, hvor det ikke er muligt at orientere whistlebloweren om alle forhold vedr. sagens videre gang, f.eks. pga. tavshedspligt.
Du kan indgive oplysninger anonymt til whistleblowerportalen. Hvis du vil være anonym, må du ikke oplyse dit navn eller andet personhenførbart, som f.eks. adresse eller telefonnummer - heller ikke i vedhæftede dokumenter. Vi opfordrer til, at indberetningerne foretages ikke-anonymt. Det forenkler sagsbehandlingen og gør det lettere at indhente supplerende oplysninger om forholdet.
Hvis der indledes en retssag mod den indberettede person og whistlebloweren har valgt ikke at være anonym, er det muligt, at whistlebloweren vil blive indkaldt som vidne under retssagen. Det er ikke muligt at vurdere dette på forhånd, dvs. før forholdet er indberettet. Hvis indberetningen sker i god tro, dvs. at indberetningen ikke bevidst eller ved grov uagtsomhed er forkert på indberetningstidspunktet, er whistlebloweren beskyttet mod enhver form for repressalier, herunder men ikke begrænset til suspension, opsigelse, omplacering, lønnedsættelse og ændring af arbejdstid. Hvis der med vilje indgives falske oplysninger om en person, kan det dog føre til ansættelsesmæssige konsekvenser for whistlebloweren.
Indberetningsløsningen er leveret af Sibilum, der er en uafhængig part, som garanterer for sikkerheden og anonymiteten i systemet.
Sibilum har truffet de fornødne tekniske og organisatoriske foranstaltninger mod, at personoplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes samt mod, at de kommer til uvedkommendes kendskab eller misbruges. Håndteringen af personlige oplysninger er underlagt strenge kontroller og procedurer og overholder derfor lovgivningen om behandling af persondata samt god skik inden for området.
Systemet logger ikke IP-adresser og benytter ikke cookies, ligesom al datatransmission og lagring af data sker krypteret. Der sendes ingen ukrypterede oplysninger over det åbne internet.
Hvis en indberetning er foretaget fra en computer, der er på Syddjurs Kommunes netværk, er der en (teoretisk) risiko for, at de besøgte hjemmesider bliver logget i kommunens log. Denne (teoretiske) risiko kan elimineres ved at foretage indberetningen fra en computer eller anden enhed, der ikke er på Syddjurs Kommunes netværk.
Du opfordres til at bruge Syddjurs Kommunes whistleblowerordning. Hvis du vurderer, at overtrædelsen ikke kan imødegås effektivt hos Syddjurs Kommune, kan du alternativt indberette via Datatilsynets eksterne whistleblowerordning fra den 17. december 2021. Proceduren for at indberette til ekstern ordning kan ses på Datatilsynets hjemmeside:
Årets aktiviteter
Syddjurs Kommune skal mindst én gang om året informere offentligheden om den generelle aktivitet i whistleblowerordningen.
Loven forudsætter, at der bliver offentliggjort oplysninger om antallet af modtagne indberetninger samt udfaldet af disse, herunder antal afvist indberetninger, antal realitetsbehandlede indberetninger, og om indberetningen og undersøgelse har givet anledning til politianmeldelse. For de indberetninger, der faldt indenfor ordningen og som er fulgt op på, skal der offentliggøres et overordnet tema for indberetningen.
Tallene beskriver aktiviteten i Syddjurs Kommunes whistleblowerordning for perioden 17. december 2021 – 31. december 2022:
Antal modtagne indberetninger: 7
Antal afviste indberetninger: 0
Antal indberetninger, som er realitetsbehandlet: 7
Antal indberetninger, som har givet anledning til politianmeldelse: 0
Temaer for indberetningerne:
- Indberetning om mulige alvorlige forhold omkring sikkerhed på offentlig institution
- Indberetning om lovkrav og frister relateret til borgere ikke overholdes
Tallene beskriver aktiviteten i Syddjurs Kommunes whistleblowerordning for perioden 1. januar 2023 – 31. december 2023:
Antal modtagne indberetninger: 3
Antal afviste indberetninger: 2
Antal indberetninger, som er realitetsbehandlet: 1
Antal indberetninger, som har givet anledning til politianmeldelse: 0
Temaer for indberetningerne:
- Tilsidesættelse af forvaltningsretlige principper
- Lovkrav og frister relateret til borgere ikke overholdes
Borgerservice
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00