09.09.2024

Stor donation til udvikling af kunst i Røndes byrum

I forbindelse med modernisering af Hovedgaden i Rønde har Syddjurs Kommune søgt Statens Kunstfond om midler til at udvikle kunst i byens rum. Ansøgningen har netop båret frugt: Kunstfonden giver 40 ..

Ansøgningen er rettet mod det projektområde i Rønde, der kaldes Bagside/forside. Det er en serie af passager og mulige kommende såkaldte "lommeparker", der findes mellem Birkevej og Hovedgaden i byen. 

 

I Rønde har man en lang historie med kunst i det offentlige rum, der skal søges understøttet, når bymidten moderniseres. 

 

 Administrationen har søgt om et "samarbejdsprojekt". Det vil sige, at midlerne tildeles sammen med  Kunstfonden, som skal være med til at højne og sikre kvaliteten af den kunst, der skal udvikles. 

 

Det er blandt andet intentionen, at hver fodgængerpassage skal rumme en særlig oplevelse - en lommepark eller en overraskelse af kunst eller aktivitet, som beriger arealerne og er med til at gøre bagside til forside. Den store mængde trafik på Hovedgaden skaber både uro og larm, men træder man bare tre skridt ind ad en passage, skal oplevelsen være en helt anden. 

 

Lommeparkerne skal tilbyde det rolige, sydvendte ophold til beboere og besøgende. På længere sigt kan disse åndehuller forhåbentlig give byens handelsdrivende lyst til at åbne deres forretninger og spisesteder mod disse byrum på Birkevej.  

 

Tæt dialog med grundejere 

Natur,- teknik- og miljøudvalget fik en orientering om den glædelige nyhed på sit udvalgsmøde tirsdag den 3. september. Byrådet er også orientereret. Fagudvalget har desuden fået præsenteret et oplæg til et koncept for området.  

 

Medarbejderne i Administrationen glæder sig til at dele dette oplæg med de private grundejere, hvis arealer det berører. I den kommende tid vil Administrationen sammen med grundejerne arbejde videre med de arealer, som kan komme i spil. 

 

Penge til projektudvikling - ikke til kunstindkøb 

Pengene er øremærket til selve udviklingen af kunst. Det vil sige at finde den rette kunstner, få udarbejdet et skitseprojekt og en strategi, der skal lede hen til etablering af et eller flere værker. 

 

Det er således ikke en donation, som kan bruges til at købe kunstværker for. Her skal der søges andre puljer eller findes finansiering i Syddjurs Kommunes eget budget. Alt dette arbejder kommunen nu videre med. 

 

Det er første gang, Syddjurs Kommune samarbejder med Statens Kunstfond. Rønde-projektet kan muligvis blive løftestang for udviklingen af en model for etablering af kunst i forbindelse med kommunens egne anlægsprojekter.  

 

Kim Lykke Jensen, formand for Natur-, teknik- og miljøudvalget, siger:

 

"Det er en fantastisk nyhed. Jeg er meget glad for, at fonden kan se mulighederne i at kombinere det store anlægsarbejde i og omkring Rønde Hovedgade med udviklingen af kunst i høj kvalitet. Det vil løfte hele projektet og vil forhåbentlig være med til at gøre Rønde endnu mere attraktiv at bo i og besøge".  

 

Heine Skovbak Iversen, formand for Kultur-, fritids-og landdistriktsudvalget siger: 

 

"Stort tillykke til Rønde og godt gået af alle involverede omkring ansøgningen til kunstfonden. I vores kunststrategi fokuserer vi på at bringe kunsten tættere på borgernes hverdagsliv og gøre kunst til en naturlig del af offentlige rum, bygninger og i naturen. Jeg er sikker på, at vi i et godt og værdifuldt samspil kan få udviklet det helt rette kunstneriske projekt til Rønde".  

 

Om ansøgningen og fonden 

Det er Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst, som har givet midler fra puljen "Kunst i det offentlige rum. Samarbejdsprojektets titel er: "Fra bagside til forside - Kunsten som medskaber af nye byrum". 

 

Fonden indgår bl.a. samarbejder om kunst i forbindelse med bygge- og anlægsprojekter eller steder, hvor bygherren forestiller sig, at samtidskunst kan bidrage til nye perspektiver, øget kvalitet i de fysiske rammer, tværfaglige udviklingsprocesser, sammenhængskraft, sociale fællesskaber eller noget helt andet. Formålet er samtidig at virke igangsættende og stimulerende for kunstnernes produktion.

 

Styregruppe sætter retning 

Der skal nu etableres en styregruppe for kunstopgaven, der har den endelige beslutningskompetence i forhold til kunstprojektet. Styregruppen skal bestå af medlemmer fra Legatudvalget for Billedkunst og repræsentanter for Syddjurs Kommune. 

 

Projektet forankres under projektlederen for modernisering af Rønde Hovedgade og drives af Kultur og fritid.

 

Læs mere her: Modernisering af Hovedgaden i Rønde - Syddjurs Kommune