24.10.2024

Kick-off på projektet Borgeren ved roret – skal styrke borgerinddragelsen

Projektet skal sikre et mere selvstændigt liv til de borgere, der har sager inden for familie-, social- og beskæftigelsesområderne

Syddjurs Kommune indledte i november 2023 et samarbejde med Social- og Boligstyrelsen under projektet Borgeren ved roret. I projektet er der fokus på at bringe borgerne tættere på et selvstændigt liv gennem indsatser, der tager udgangspunkt i borgernes håb, ønsker og drømme for fremtiden.

 

Baggrunden for den nye metode skal ses i lyset af, at der på socialområdet igennem en årrække er opnået positive erfaringer med en øget brug af såkaldt recovery-orienteret rehabilitering som faglig tilgang. Grundlaget for denne tilgang er udviklet gennem forskning og handler om at støtte den enkelte borger i at opnå et meningsfuldt og selvstændigt liv på trods af de udfordringer, som borgeren kan have.

 

I projektet arbejdes der på tværs af alle kommunens fagområder inden for Job og Velfærd. Det skal sikre bedre koordinering og bedre inddragelse af borgeren. Målet er, at kommunens indsatser tager udgangspunkt i borgerens ønsker og drømme for fremtiden og at borgerens netværk inddrages i indsatsen.

 

Onsdag den 23. oktober blev der afholdt kick-off på projektet i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen. Her deltog ca. 20 borgere, der har haft samarbejde med de berørte områder, samt cirka 70 medarbejdere og ledere. Blandt borgerne var Louise Præstmark og Dennis Møller, der begge er med i implementeringsgruppen.

 

Dennis Møller udtaler: "Jeg har haft både gode og dårlige oplevelser med systemet, og det er vigtigt for mig at give de erfaringer videre. Først var jeg skeptisk, men det har været en god oplevelse at se, at der reelt arbejdes med forandringer, og at der lyttes til, hvad vi siger."

 

Louise Præstmark uddyber: "Jeg tror, det er vigtigt for andre borgere at vide, at vi er med ved bordet og kommer med konkrete forslag, og som vi kan mærke, at der arbejdes videre med. Det giver mig lyst til at deltage, når man kan fornemme, at vi gør en forskel med den erfaring, vi kommer med."

 

Direktør for Job og Velfærd Katrine Axél var vært for arrangementet og udtaler om mødet:

 

"Med vores kick-off dag har vi taget et vigtigt skridt i arbejdet med "Borgeren ved roret". Helt afgørende har det været, at så mange borgere har deltaget og har villet dele deres erfaringer og gode ideer til forandringer. Tak til dem for deres aktive deltagelse. Nu sætter vi handling bag ordene og går i gang med at ændre vores praksis gennem prøvehandlinger, så vi rent faktisk prøver at sætte borgeren ved roret."

 

Projektet afvikles i samarbejde med Social- og Boligstyrelsen. Jakob Lynge Lind, der er vicedirektør ved Social- og Boligstyrelsen, udtaler om samarbejdet:

 

"Syddjurs Kommune har fra start haft en ambitiøs tilgang til at inddrage borgerne i arbejdet med at implementere Borgeren ved roret. Vi ved, at det er vigtigt, at borgerens egne mål er styrende for processen, fordi borgerens egen motivation er en stærk drivkraft. Det, at borgerne mødes med en tro på, at de kan udvikle sig, og inddrages aktivt, skaber mening, håb og motivation hos den enkelte og mere bæredygtige løsninger for både den enkelte borger og kommunens udvikling på den lange bane. Syddjurs kommunes arbejde kan være god inspiration for andre kommuner, der arbejder med en omlægning til Borgeren ved roret"

 

Proces for Syddjurs Kommunes deltagelse i Borgeren ved roret

Siden foråret 2024 har en gruppe af borgere, medarbejdere og ledere i kommunen arbejdet med at finde frem til det særlige sigte, som Syddjurs Kommune vil arbejde med i forløbet. Det er mundet ud i tre indsatsområder, som blev godkendt af Social- og beskæftigelsesudvalget og af Familie-, børne- og læringsudvalget i september 2024:

  1. Tag udgangspunkt i borgernes håb, ønsker og drømme
  2. Tydelig og vedholdende ledelse
  3. Tæt samarbejde på tværs

I oktober 2024 har 16 lokale implementeringsgrupper fået til opgave at udarbejde lokale implementeringsplaner med helt konkrete prøvehandlinger. De lokale implementeringsgrupper består af borgere, medarbejdere og ledere.

 

Den 23. oktober blev der afholdt kick-off på gruppernes arbejde. Her var der samlet cirka 100 personer, hvoraf 20 borgere deltog og bidrog med deres viden, erfaring og tid.

 

Frem til sommeren 2025 skal de lokale implementeringsgrupper udmønte deres implementeringsplan gennem en række prøvehandlinger. Der vil i foråret løbende blive samlet op på, hvilke erfaringer prøvehandlingerne giver, hvorefter de eventuelt justeres.

 

I efteråret 2025 vil der blive samlet op på alle erfaringerne, og de relevante indsatser vil blive implementeret i det daglige arbejde og i samarbejdet mellem kommunen og borgerne.

 

Foto: Direktør Katrine Axél og borgerne Dennis Møller og Louise Præstmark