26.09.2024

Hele Byrådet bag budgetforlig: Omstilling og investering i velfærd, vækst, klima og natur

Alle Byrådets partier har den 26. september 2024 indgået et budgetforlig for 2025.

Rammerne for årets budgetforhandlinger har været omskiftelige. Økonomiaftalen mellem KL og regeringen for 2025 gav en forventning om flere midler til borgernær velfærd. Syddjurs Kommune måtte i stedet se sit indtægtsgrundlag forværret med 25-30 mio. kr. på grund af blandt andet færre skatteindtægter og en reduceret statslig udligning. Siden har regeringen tildelt et etårigt ekstraordinært tilskud til kommunerne, hvor Syddjurs Kommunes andel er på 11,8 mio. kr.

 

Syddjurs Kommune har på den baggrund valgt at være medunderskriver på et brev, der opfordrer Regeringen til analyse af kommunernes finansiering for at sikre større gennemsigtighed og forudsigelighed de kommende år.

 

Torsdag aften den 26. september 2024 indgik alle partier i Syddjurs Byråd en budgetaftale for 2025 og overslagsår. Overskriften på aftalen er "Omstilling og investering i velfærd, vækst, klima og natur" med undertitlen: "Et ansvarligt budget i en tid med uforudsigelige budgetrammer".

 

Med budgetforliget bliver der sat ekstra midler af til trivsel og inklusion. I 2025 afsættes der 1,5 mio. kr. årligt, stigende til 3,65 mio. kr. årligt fra 2026, til at skabe inkluderende læringsfællesskaber i samarbejde mellem forældre, skole, PPR og andre aktører. I den forbindelse afsættes der også 500.000 kr. ekstra til PPR.

 

Med et støt stigende antal ældre i kommunen de kommende år har ældreområdet også naturligt været i fokus. Der afsættes 3,72 mio. kr. til fortsat styrkelse af borgerteams i ældreplejen, og der afsættes ekstra midler til normering og kompetenceudvikling i forhold til demens eller psykiske lidelser på plejehjem. Forligspartierne er desuden enige om, at der skal udarbejdes en helhedsplan for i alt 50 plejeboliger ved Ringparken i Ryomgård, samt at der skal prioriteres udbygning med 14 plejeboliger ved demensplejehjemmet Frejasvænge i Kolind. I Ebeltoft kan der fortsat arbejdes videre med muligheden for et friplejehjem.

 

De seneste års våde vejr har også sat sit aftryk på årets budgetforlig. Der afsættes flere midler til både håndtering og planlægning for et vådere vejr. Ligeledes afsættes der flere midler til den grønne omstilling i form af målrettede midler til natur- og miljøindsatsen, for eksempel i forbindelse med gendannelse af Kolindsund, samt til håndhævelse af påbud mod brug af pesticider ved boringsnære beskyttelsesområder.

 

Det har også været muligt at fortsætte kursen fra Budget 2024 omkring realistisk budgetlægning. Det er således lykkedes at håndtere budgetubalancer på specialskoleområdet og dagplejen samt stigende udgifter til it-licenser.

 

Borgmester Michael Stegger Jensen udtaler om budgetforliget:

 

"Jeg er meget tilfreds med, at vi som et samlet Byråd står bag et solidt budgetforlig, hvor der er afsat midler til skoler, ældreområdet, vores klimaudfordringer og flere grønne tiltag. Rammerne har skiftet undervejs med forskellige meldinger fra regeringen, men jeg er glad for, at vi kun har haft behov for at indarbejde en begrænset mængde forslag fra vores omstillingskatalog. Tak til alle partier og vores administration for en god proces og viljen til at nå til enighed."

 

Budgetforliget levner fortsat plads til et betydeligt anlægsbudget. Blandt andet bygges der i 2025 og overslagsårene en ny skole i Hornslet, en ny daginstitution i Rønde, Pindstrupskolen udvides, og kommunens plejeboliger skal udbygges. Ud over nybygninger kommer der større renoveringer og moderniseringer af blandt andet Rosengården i Hornslet, Ebeltoft Børnehus, Ådalsskolen og Ådalens børnehus.

 

For at sikre tilstrækkelig finansiering af Budget 2025 er forligspartierne enige om at udmønte forslag fra et omstillingskatalog for i alt 12,1 mio. kr. i 2025, stigende til 13,9 mio. kr. i 2028. Hertil er der aftalt yderligere reduktioner og effektiviseringer for i alt 600.000 kr. i 2025, stigende til 1,4 mio. kr. i 2028.

 

I de kommende år vil der stadig være brug for ekstra midler til omstilling af kommunens drift. I Budget 2025 er der forudsat reduktioner for 15 mio. kr. i 2026 og yderligere 15 mio. kr. i hvert af de følgende år.