11.09.2024

DraMAGISKE Djurs: Skrivefestival for 6. klasser

I uge 39, 40 og 41 løber skrivefestivalen draMAGISKE Djurs af stablen for 6. klasser på folkeskolerne i Syddjurs Kommune. Det hele kulminerer den 10. oktober, hvor magiske portaler åbner sig i cybe ..

Fra den 23. september til den 10. oktober 2024 afholder Børn og Læring i Syddjurs Kommune i samarbejde med de to forfattere Annie Bahnson og Gunvor Krejberg skrivefestivalen draMAGISKE Djurs for alle 6. klasser på kommunens folkeskoler.

 

15 klasser og i alt 345 børn deltager i skrivefestivalen.

 

Formålet er at give eleverne erfaring med, hvordan de gennem den magiske realisme kan bearbejde tanker om fremtiden. Elever på 6. årgang står midt imellem barndom og ungdom.

De har bekymringer, håb og drømme om deres egen nære teenagefremtid, men også om verdens fremtid.

 

Den magiske realisme og fantasy er en god genre til at beskrive dette med, fordi virkeligheden kan pakkes ind i et eventyr.

 

Portal til en fremmed verden

Eleverne skal i skriveforløbet udvælge en lokalitet i lokalområdet som i deres fortælling skal fungere som en portal til en fremmed verden. At give sine omgivelser magisk betydning er en metode til at se nye muligheder i sin egen virkelighed. Er der noget, man gerne vil ændre, er fantasien et godt sted at starte.

 

Alle klasserne vil møde forfatterne til en fælles online intro og får derefter besøg af en af forfatterne til en skrivedag.Som afslutning på forløbet hænges QR-koder op i lokalområdet, så man som forbipasserende kan scanne koden og få adgang til de magiske fortællinger.

 

I begyndelsen af oktober skal eleverne i grupper indtale deres magiske fortællinger, omdanne videoen til en QR-kode og udstanse gruppens magiske ord - altså det ord, som gruppen har fået tilsendt og som deres fortælling bygger på.

 

Lydoptagelsen skal ligeledes omdannes til en QR-kode, da de magiske fortællinger skal hænges op ved de udvalgte magiske steder/ portaler i lokalområderne. 

 

Kulmination: Online fernisering og vandreture i lokalområderne

Torsdag den 10. oktober kl. 12.30-13.00 er det tid til sidste kapitel af draMAGISKE Djurs.

Forfatterne er vært for en online ceremoni, hvor skoler og forfattere i fællesskab åbner de magiske portaler.

 

Efterfølgende kan eleverne på de enkelte skoler gå på opdagelse i de forskellige magiske fortællinger, som eleverne på 6. årgang har skrevet. 

 

Hver gruppe skal forinden have taget et billede af stedet for den magiske portal og deres magiske ord, som dansklærerne sender samlet til de to forfattere. De indsendte billeder vil indgå i en præsentation, som hver skole får adgang til og som afspilles under den online fernisering.

 

De enkelte skoler kan vælge at invitere forældrene, øvrige klasser eller andre interesserede til en vandretur i lokalområdet, hvor der kan lyttes til de magiske fortællinger.

 

Projektet støttes med 65.000 kr. af Huskunstnerordningen under Statens Kunstfond. Huskunstnerordningen skal fremme børn og unges møde med professionel kunst i dagligdagen ved, at skoler og andre institutioner i en periode kan få tilknyttet professionelle kunstnere inden for et eller flere kunstområder under Statens Kunstfond.

 

Om de to forfattere

  • Annie Bahnson er uddannet ved Forfatterskolen for Børnelitteratur og har skrevet og udgivet børne- og ungdomslitteratur samt undervist ved forskellige skriveworkshops og -projekter. 
  • Gunvor Ganer Krejberg er uddannet Cand.mag i Nordisk Sprog og Litteratur og Kunsthistorie ved Aarhus Universitet og børnebogsforfatter primært inden for fantasy og magisk realisme. Hun har desuden undervist på forskellige skrivekurser.