10.10.2024

Bil-snak og kunst i Pindstrup

Det mobile borgmesterkontor tilbragte dagen i Pindstrup tirsdag den 8. oktober. Her blev det blandt andet til en snak med den lokale automekaniker og åbent kontor på Landbohjemmet.

Dagen startede tidligt med virksomhedsbesøg hos Pindstrup Auto og Båd Reparationsværksted på Storegade. Her tog ejer Henning Pedersen og hans søn Mike imod og fortalte om forretningen, som Pedersen senior har stået bag de seneste 42 år. Et generationsskifte er så småt undervejs, og der er stadig rigeligt med opgaver til de to og lærlingen. 

 

Værkstedet har mange lokale kunder, og også bilejere fra Randers og Aarhus finder vej til Storegade i Pindstrup. Familien har en entreprenant åre, og det er Hennings ekskone, som driver bodegaen lige ved siden af. 

 

Meget er det samme som for år tilbage, selvom de to mekanikere også oplever forandringer hos kunderne. Mange vil blandt andet gerne slippe for at have "vintersutterne" liggende derhjemme, og værkstedets dækhotel er derfor godt fyldt op. En anden forskel er det stigende antal elbiler, og at biler med ekstraudstyr som kameraer hele vejen rundt og parkeringssensor i højere grad er til at komme i nærheden af økonomisk.

 

Værkstedets navn ledte hen til spørgsmålet om, hvorvidt de modtager mange både til reparation (også fordi hallen denne morgen var fyldt af personbiler). 

 

"Hmm. Både og, vil jeg sige... Det er nok mest biler. I dag har vi et par hjulskift og en bil, der skal til syn. Vi kan nok klare omkring fem biler om dagen", sagde Henning. 

 

Kunst med lokale rødder

Eftermiddagen bød på besøg vedr. projektet "Kunstneren Tæt På". Det fandt sted i stemningsfulde rammer i Skt. Mikaels Kirke på Kastrupvej.

 

Projektet blev søsat i 2021 støttet af Region Midtjylland. I samarbejde med flere kommuner handler det om at bringe kunsten tættere på lokalsamfundene i landdistrikterne. Kunstnerne skaber sammen med lokale borgere værker baseret på områdets historie, fortællinger og håndværk.

 

Kunstnerne taler med de lokale om forandringerne og drømmene i landdistrikterne og forsøger ofte at skræddersy ideer om fremtiden i de kunstneriske værker. I Pindstrup er det komponist Karoline Skriver, som er tilknyttet området. 

 

Første del af projektet bestod af samtaler, kortlægning og små interventioner, som fandt sted henover foråret og sommeren 2024. Den endelige kunstneriske visning bliver i sommeren 2025. Udover Pindstrup er "Kunstneren Tæt På" blandt andet i gang i landsbyen Varde samt i Stadil-Vedersø og i Velling.

 

Borgmesteren fik også en dialog om eftermiddagen med nogle af aktørerne bag et nyt samlingssted ved Pindstrup Idræts-og kulturhus. 

 

Det er blandt andet en del af planerne, at forsamlingshuset Landbohjemmet, og Huset, det tidligere SID-kontor, som nu bruges til sociale og kreative arrangementer, skal rykke ind i hallen og klubhuset.

 

Solceller og ældreboliger

Som altid, når det mobile borgmesterkontor rykker ud, var der åbent kontor om formiddagen og eftermiddagen. Det foregik på Landbohjemmet på Storegade 56.

 

I løbet af dagen kiggede 13 borgere forbi. Emnerne var bl.a. den mulige solcellepark ved Sophie-Amaliegård, trafiksikkerheden i Pindstrup, fremtidens grønne energi og ønsket om senior/ældreboliger i byen.

 

Derudover var der en generel drøftelse om fremtiden for Pindstrup som by, byens udseende, om Dagli´Brugsen og de øvrige lokale virksomheder. Flere udtrykte et generelt behov for flere boliger og byggegrunde.

 

Dagen sluttede med walk and talk i lokalområdet. Ruten var arrangeret af det lokale distriktsråd og gik til forskellige interesseområder i byen. 

 

Michael Stegger Jensen siger om dagen i Pindstrup: 

 

"Endnu en spændende dag i et af vores lokalområder. Jeg kender Pindstrup godt, og alligevel var der meget nyt at lære og lytte sig til. Stor tak til borgerne for at tage godt imod det mobile kontor og fortælle om, hvad de har på hjerte. Jeg glæder mig hver eneste gang". 

 

Det næste besøg i rækken er den 26. november i Thorsager.

 

Borgmesteren har i uge 41 følgeskab af en erhvervspraktikant. 14-årige Silas tog dagens program i Pindstrup i stiv arm, og fik forhåbentlig samtidig et lille indblik i hverdagen for en lokalpolitiker.