Vores vilde natur - lige uden for døren
Et projekt som hjælper lokalområderne i Syddjurs med at få mere vild natur
Skal villavejen være mere vild?
Interessen for at gøre villahaven mere vild er stor og vi har fået mange gode henvendelser fra fællesskaber. Desværre kan vi ikke imødekomme alle, men har udvalgt seks forskellige fællesskaber som repræsentanter for forskellige typer; landsbyen, sommerhusområdet, kirken, villakvarteret, grundejerforeningen. Tre inden for Nationalparken og tre uden for:
- Friland/Feldballe (følg deres Vild Natur i Feldballe via nedenstående link)
- Knebel - Rolsø - Egens Kirke
- Langbjerg - Sommerhusområde Fuglsø
- Borup og Helgenæs Naturefterskole
- Søparken Ryomgård
- Glentehøj i Rønde
Med projektet ”Vores vilde natur – lige uden for døren” rækker Syddjurs Kommune og Nationalpark Mols Bjerge ud til lokalområdets fællesskaber, der gerne vil have hjælp til at få mere vild natur i deres eget lokalområde. De udvalgte fællesskaber deltager i et skræddersyet forløb om at udvikle naturen i eget nærområde.
Projektet er udført i partnerskab med Nationalpark Mols Bjerge og støttet af EU-midler via LAG Djursland.
Forløbet består af tre dele
- Et indledende inspirationsforedrag, der giver større viden om, hvordan man selv og i fællesskab kan gavne den danske natur og lokale biodiversitet, i egne haver og på fællesarealer. Indholdet er et generelt foredrag om de tiltag man kan arbejde med, for at skabe mere plads til naturen, og formålet er at have et fælles fokus og igangsætte idéer og tanker. Det varer ca. 1 time – 1,5 time.
- Besigtigelse af arealerne er cirka 2,5 til 3 timer, afhængig af arealets størrelse, vind/vejr og deltagerantal. Vi går en tur sammen på arealerne og snakker mere konkret om, hvad arealet kan og skal kunne, og hvad I har lyst til at sætte i gang af projekter.
- Ved behov kan man efterfølgende få to timers sparring/rådgivning på projektet. Det kan være hjælp til en ansøgning, praktisk vejledning, hjælp til formidlingsopgaver, konkrete plantelister eller lignende.
Vilde konsulenter kommer ud
Der er en mange muligheder for at lave vild natur på eksempelvis en fælles vej, i et sommerhusområde, ved en legeplads eller måske gadekæret. Det eneste kriterium er, at man er fælles om et areal, og at arealet er beliggende i Syddjurs kommune. Projektet har nemlig fokus på det nære, fællesskaber, natur og biodiversitet.
De udvalgte seks projekter vil få rigtig god hjælp og inspiration til deres projekt med foredrag, workshop og opfølgning med udgangspunkt i det ansøgte område ud fra egne ideer og ambitionsniveau. Projektdeltagerne i de seks udvalgte områder har sagt ja til at være inspiratorer og dele ud af deres erfaringer.
Tag kontakt til det fællesskab I er nærmest til eller ligner mest og spørg, om I må høre, hvad de har lært.
Vi vil forsøge at dokumentere og delagtiggøre andre interesserede i de erfaringer og den viden, der bliver oparbejdet blandt de medvirkende fællesskaber. Informationen bliver delt på Syddjurs Kommunes hjemmeside, Nationalpark Mols Bjerges hjemmeside og Facebook.
Forløbet gennemføres i samarbejde med konsulentfirmaet Vildskab, der arbejder med mere natur tættere på, i haver, parker, på fællesarealer og i vores bevidsthed.
Kontakt
- Landdistriktskonsulent Alette Lena Skov-Hansen kan kontaktes via mail til alsh@syddjurs.dk, eller mobil 20462522
- Nationalparkens projektleder og landskabsforvalter Thomas Stampe kan kontaktes via mail til thosp@danmarksnationalparker.dk eller telefon 91377095
- Biolog og Naturhaveekspert Lili Grüwier fra Vildskab kan kontaktes via mail til Lilli@vildskab.nu eller mobil 71793222
Natur
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00