Bedøvelse

Her er mulighederne for at gennemføre smertefri behandling

Smertefri behandling

Det kan medvirke til at gøre tandlægebesøget til en god oplevelse at vide, at behandlingen kan foregå  uden smerter.

I Tandplejen er vi opmærksomme på, hvor svært det kan være at lægge sig i tandlægestolen. Det er vigtigt at vi får en god dialog om, hvad der passer i den enkelte situation. Vi har brug for dit samtykke, hvis børn under 15 år kommer alene til behandling.

Til at opnå en smertefri behandling har vi flere muligheder.

Overfladebedøvelse

En bedøvende salve som smøres på overfladen lige dér, hvor bedøvelsen skal lægges. Efter et par minutter er tandkødet bedøvet, og det er lettere at lægge den egentlige bedøvelse, uden at det gør helt så ondt. Den kan godt opleves som stærk i smagen, men så skyller vi godt efter.

Lokalbedøvelse

Det behøver ikke at gøre ondt at få lavet et hul i en tand. Ved en almindelig bedøvelse bedøves tandens nerve ved hjælp af bedøvelsesvæske, som lægges i nærheden af nerven med en meget tynd kanyle.

The wand ("elektronisk tryllestav")

Tandplejen benytter også computerstyret bedøvelse ved hjælp af "tryllestaven", som kan dryppe bedøvelsesvæske omkring en enkelt tand. Langsomt, men næsten smertefrit, og så kan man undgå, at kind og læber sover.

Lattergas

Hvis man er bange for en behandling, kan man også få lattergas.

Normalt gør lattergassen, at man bliver mere rolig og ligeglad med, at tænderne skal behandles. Man sover ikke, men det er som om tanden sover. Man skal helst ikke snakke en hel masse imens. Så er virkningen ikke særlig høj. En rolig vejrtrækning gennem næsen, helt ned i maven er vigtig. Så hvis næsen er stoppet er det svært at anvende lattergas.

Lattergasbehandlingen afsluttes altid med, at man får ren ilt, så lattergassen kommer ud af kroppen. 

Præmedicinering

Hvis børn og unge har svært ved at acceptere tandbehandling, og anvendelse af de psykologiske og pædagogiske tilvænningsmetoder ikke er tilstrækkelige, kan det være en mulighed at supplere med beroligende medicin (Midazolam). Medicinen, som blandes i en sød drik, indtages på klinikken ca. ½ t. inden behandlingen.

Virkningen holder ca. 5 t., og barnet skal derfor være under opsyn resten af dagen.

Når vi anvender præmedicinering udleveres særlig information, og alt omkring besøget aftales forinden.

Tandplejen

Tandreguleringen: 87 53 51 40