Længerevarende mestringsforløb
Et mere omfattende mestringsforløb til dig, der har et stort behov for støtte og vejledning i din hverdag
Et længerevarende mestringsforløb er et forløb, hvor du tilbydes hjælp til at udvikle de kompetencer og færdigheder, du har brug for, for at blive mest mulig selvhjulpen i din hverdag. Et længerevarende mestringsforløb kan være relevant, når et tidsbegrænset mestringsforløb ikke er tilstrækkeligt til at opfylde de overordnede mål med indsatsen.
Forløbet skal bidrage til, at du kan skabe en tilværelse på egne præmisser, og der arbejdes med vejledning og støtte til det, du helt specifikt har behov for. Derudover kan formålet være, at du trænes i at vedligeholde kompetencer til at være selvhjulpen i din hverdag.
Målet er at du kan leve et liv med færrest mulige begrænsninger og mindst mulig indgriben fra andre. Et forløb kan også være med til at forebygge en forværring af dit funktionsniveau. I særlige tilfælde kan et mestringsforløb have fokus på at kompensere for de udfordringer, du har som følge af din funktionsnedsættelse.
Et mestringsforløb bevilges gennem Socialcenteret efter en konkret og individuel vurdering. Deltagelse i et mestringsforløb tilbydes enten gennem Center for Social Rehabilitering eller Syddjurs Bo- og Aktivitetscenter.
Er du i målgruppen?
Mestringsforløb er målrettet dig, der har en betydelig nedsat fysisk eller psykisk/kognitiv funktionsevne. Det er også til dig, som har sociale udfordringer, der gør, at du har behov for hjælp, omsorg eller støtte til at udvikle og vedligeholde dine kompetencer til at få dit hverdagsliv til at fungere.
I særlige tilfælde kan et mestringsforløb også indeholde støtte, der kompenserer for de konkrete begrænsninger og udfordringer, du kan have i praksis, når du har en funktionsnedsættelse.
Hvad kan du forvente?
Indsatsen vil være afhængig af de udfordringer, du oplever, og de behov, du har. Det er en rådgiver fra Socialcentret, der sammen med dig, fastsætter de overordnede mål med indsatsen. Indsatsen beskrives i den handleplan, du laver sammen med rådgiveren, og du aftaler hvordan forløbet skal tilrettelægges i praksis med en medarbejder fra Center for Social Rehabilitering eller Syddjurs Bo- og Aktivitetscenter.
Du vil blive tilknyttet en eller flere medarbejdere, som er uddannet til opgaven. Medarbejderen har indsigt i og typisk konkret erfaring med de typer af funktionsnedsættelser, du kan have, og hvordan man kan arbejde med at de begrænser dig mindst muligt.
I mestringsforløbet vil du modtage råd, vejledning og støtte, der skal styrke din mestringsevne gennem samtaler, færdighedstræning og vejledning.
De udfordringer, du kan have behov for vejledning og træning i at mestre, kan f.eks. være:
- At strukturere din hverdag herunder for eksempel at holde styr på aftaler eller at opnå en døgnrytme, der gør, at du kan deltage i de ting, du ønsker, for eksempel i møder eller sociale arrangementer
- At planlægge praktiske opgaver i dit hjem såsom rengøring, oprydning og indkøb
- Dit sociale liv, for eksempel hvis du er ensom og gerne vil vejledes i at etablere og vedligeholde dit sociale netværk og kontakten til din familie
- Dit fritidsliv, hvis du har udfordringer med at indgå i sociale sammenhænge i fritids- og kulturaktiviteter
- At håndtere post, henvendelser fra det offentlige samt at håndtere og styre din økonomi
- At deltage i dagtilbud, uddannelse eller beskæftigelse
- At anvende offentlig transport eller færdes sikkert i trafikken
Hvis en del af dine udfordringer er at anvende offentlig transport, færdes sikkert i trafikken eller deltage i sociale sammenhænge og møder, kan forløbet indeholde træning af dine færdigheder til selv at kunne transportere dig rundt og deltage i møder. Det kan for eksempel være træning i brugen af offentlige transportmidler, besøg i banken og/eller fremmøde i café og samværstilbud som led i træning af sociale færdigheder. Der ydes også støtte til at afsøge om du kan få anden hjælp til transport. Der er ikke mulighed for, at medarbejderen selv transporterer dig.
Der er forskellige former for kontakt, der kan indgå som en del af et mestringsforløb:
- Telefonisk kontakt
- Online støtte enten via apps eller videomøde
- Samtaler mellem en medarbejder og dig i kommunens bygninger, enten i en gruppe eller individuelt
- Besøg i eget hjem
Et niveauinddelt mestringsforløb
Du kan forvente et mestringsforløb, som er niveauinddelt efter omfanget og kompleksiteten dine udfordringer, som er beskrevet af rådgiveren.
Mestringsforløb kan tilbydes i følgende omfang:
Niveau 1: Let støtte
I niveau 1 tilbydes op til 1-2 planlagte kontakter fordelt over to uger.
Støtte i niveau 1 kan også være tryghedsskabende kontakt og en del af en udslusning fra længere forløb.
Niveau 2: Moderat støtte
I niveau 2 tilbydes op til 1-2 ugentlige planlagte kontakter.
Niveau 3: Omfattende støtte
I niveau 3 tilbydes op til 3-4 ugentlige planlagte kontakter.
Niveau 4: Meget omfattende støtte
I niveau 4 er der tale om støtte, der muliggør, at du kan blive boende i eget hjem, og er derfor et alternativ til et botilbud. Støtten tilbydes, når niveau 3 ikke er tilstrækkeligt.
Når du deltager i et mestringsforløb, vil indsatsen være målrettet og fleksibel. Det betyder, at der kan ske tilpasninger undervejs også i forhold til niveauer. Det er for at sikre, at forløbet har den ønskede effekt på dine udfordringer i hverdagen. Som minimum følger vi op på om tilbuddet er det rette og på rette niveau en gang om året.
Lovgrundlag: Lov om social service § 85.
Borgerservice
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00