BPA ordning
Hvem kan få en BPA ordning?
BPA står for Borgerstyret Personlig Assistance, og er en ordning for dig med betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Det giver dig mulighed for at få et tilskud til selv at ansætte og lede det antal handicaphjælpere du har brug for for at få den bedst mulige hjælp. Hjælpen kan eksempelvis bestå af praktiske opgaver som indkøb, personlig hygiejne eller hjælp til at deltage i forskellige aktiviteter.
Formålet med en BPA-ordning er at give dig en større frihed og kontrol over dit daglige liv.
For at være i målgruppen for at bevilget en BPA-ordning, er det en forudsætning, at du:
- Har en betydelig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse
- Har et så omfattende behov for hjælp, at det ikke kan dækkes af andre støttemuligheder fra kommunen som eksempelvis hjemmehjælp og ledsageordning
- Er i stand til at fungere som arbejdsgiver/arbejdsleder for dine hjælpere
Du skal være over 18 år, men der er ikke fastsat en øvre aldersgrænse. Du kan altså fortsætte med denne form for hjælp efter du er fyldt 67 år.
Arbejdsgiveransvar og være arbejdsleder
For at bruge BPA-ordningen, skal du være i stand til at fungere som arbejdsgiver. Hvis du overfører tilskuddet til en nærtstående, en virksomhed eller forening, skal du dog alene være i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne.
Det er dig, der vælger, om du ønsker at være arbejdsgiver for hjælperne, eller du hellere vil indgå en aftale om at overføre bevillingen til en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed, der vil påtage sig opgaven.
Kommunen kan rådgive dig om det ansvar, regler og de opgaver, der er forbundet med at være arbejdsgiver.
Som udgangspunkt indebærer arbejdsgiveropgaven ansvaret for at administrere ydelsen og de praktiske og juridiske opgaver, der er forbundet med at modtage en bevilling til BPA:
- Praktiske og juridiske opgaver forbundet med ansættelse og afskedigelse af hjælper
- Udarbejdelse af ansættelsesbeviser til hjælperne
- Udbetaling af løn
- Indberetning af skat, tegning af lovpligtige forsikringer, indbetaling til ferie og barselsfond og ATP
- Gennemførelse af nødvendige arbejdsmiljøforanstaltninger.
Hvis du har overført tilskuddet til en nærtstående, en forening eller en virksomhed, skal du stadig kunne fungere som arbejdsleder for hjælperne.
Ved arbejdsleder forstås, at du skal tilrettelægge hjælpen og fungere som daglig leder for hjælperne bl.a. ved at:
- Varetage arbejdsplanlægning sammen med og for hjælperne
- Udarbejde jobbeskrivelse og jobopslag/annonce
- Udvælge hjælpere, herunder at varetage ansættelsessamtaler
- varetage oplæring og daglig instruktion af hjælperne
- Afholde personalemøder, sygefraværssamtaler
- Kunne sætte dig ind i arbejds- og hviletidsregler, ferielov og barselsregler.
- Sørge for et godt arbejdsmiljø
Nærmere oplysninger vedr. BPA ordning kan fås ved henvendelse til Socialcentret i Syddjurs Kommune.
Reglerne fremgår af § 95 og § 96 i Serviceloven - Lov om Social Service.
Spørgsmål til Borgerstyret Personlig Assistance SEL §96 skal p.t. rettes til rådgivere i Socialcenteret.
Borgerstyret Personlig Assistance og kontant tilskud til ansættelse af handicaphjælpere
Borgerstyret Personlig Assistance og ordningen med kontant tilskud, ydes som et tilskud til
ansættelse af handicaphjælpere.
Når du som borger bevilges hjælp efter § 95 stk. 2 og § 96, stk. 1 og 3, er det dig selv, der vælger de personer, som skal udføre hjælpen. Det betyder, at du får en unik mulighed for selv at tilrettelægge, hvordan hjælpen skal gives, og hvem der skal levere hjælpen.
Det stiller samtidig også store krav til dine evne til at kunne styre og organisere hjælpen. Derfor er det en forudsætning for at kunne få hjælp, at du er i stand til at fungere som arbejdsleder for handicaphjælperne (§ 95, stk. 2 og § 96).
Det er desuden en betingelse, at du kan fungere som arbejdsgiver for handicaphjælperne, medmindre du indgår aftale med en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed om, at tilskuddet overføres til den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for handicaphjælperne. I denne situation skal du stadig kunne fungere som arbejdsleder.
Målgruppen for såvel BPA som kontant tilskud er borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som er fyldt 18 år. Der er ingen øvre aldersgrænse. Hjælpen kan gives til såvel pensionister som ikke-pensionister.
BPA-ordning bevilges udelukkende, hvis behovet for støtte ikke kan tilgodeses gennem de øvrige bestemmelser i Serviceloven.
Det er en grundlæggende betingelse for bevillingen af en BPA-ordning, at dit hjælpebehov er så omfangsrigt eller sammensat, at hjælp efter bestemmelserne om personlig hjælp til omsorg og pleje jf. § 83, aflastning jf. § 84, genoptræning jf. § 86 og/eller ledsagelse jf. § 97, hverken hver for sig eller i en kombination er tilstrækkeligt til at opfylde behovet. Det er på denne baggrund, at Syddjurs Kommune i første omgang vurderer, om du kan være i målgruppen for en BPA-ordning.
I Syddjurs Kommune vil du få tilknyttet en sagsbehandler, som kan rådgive og vejlede dig om ordningen. Det er sagsbehandleren, som er ansvarlig for behandlingen af din ansøgning, samt opfølgning og tilsyn med din BPA-ordning.
Udover sagsbehandleren i Syddjurs Kommune, vil der til din ordning samtidigt være tilknyttet en administrativ medarbejder. Sidstnævnte kan rådgive og vejlede dig med hensyn til lønnen og administrationen af din ordning.
Syddjurs Kommune skal ifølge Servicelovens § 96 tilbyde Borgerstyret Personlig Assistance.
BPA ydes som et tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af handicaphjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.
Borgere, der har et behov, som gør det nødvendigt at yde denne ganske særlige støtte, som muliggør et så selvstændigt liv som muligt.
Bestemmelsen dækker dermed en personkreds, som er mere afgrænset end personkredsen i en række af de øvrige bestemmelser i Serviceloven. Personkredsen omfatter som udgangspunkt personer, som i høj grad er afhængig af hjælp til at udføre almindelige daglige funktioner, og som har et omfattende behov for pleje, overvågning, ledsagelse eller praktisk bistand.
Der er ikke krav om, at borgeren skal have særlige funktionsnedsættelser for at få bevilget en BPA ordning. Social- og ældreministeriet nævner i sin vejledning, at det altid vil bero på en konkret og individuel vurdering, om borgeren er omfattet af personkredsen og opfylder betingelserne for at modtage en BPA-ordning.
Borgere der modtager hjælp efter Servicelovens § 96, kan derfor være borgere med en fysisk funktionsnedsættelse, herunder respiratorbrugere. Men der kan også være tale om borgere med hjerneskader, sensoriske eller kognitive funktionsnedsættelser mv.
Der findes i Serviceloven § 96, stk. 3 en mulighed for, at kommunen kan beslutte om den gruppe af borgere, som ikke umiddelbart er omfattet af personkredsen i Servicelovens § 96 eventuelt alligevel kan bevilges en BPA-ordning.
Bemærk dog, at Byrådet i Syddjurs Kommune tidligere har besluttet, at undtagelsesmuligheden i Serviceloven § 96, stk. 3 ikke anvendes i Syddjurs Kommune.
Ifølge Servicelovens § 95 har personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har behov for personlig hjælp og pleje samt for støtte til løsning af nødvendige praktiske opgaver i hjemmet i mere end 20 timer ugentligt, ret til at vælge at få udbetalt et kontant tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.
§ 95. Hvis kommunalbestyrelsen ikke kan stille den nødvendige hjælp til rådighed for en person, der har behov for hjælp efter §§ 83 og 84, kan kommunalbestyrelsen i stedet udbetale et tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.
Stk. 2. En person med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har behov for personlig hjælp og pleje og for støtte til løsning af nødvendige praktiske opgaver i hjemmet i mere end 20 timer ugentligt, kan vælge at få udbetalt et kontant tilskud til hjælp, som den pågældende selv antager.
Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan dog i særlige tilfælde beslutte, at hjælpen efter stk. 2 fortsat skal gives som natural-hjælp eller udbetales til en nærtstående person, som helt eller delvis passer den pågældende. Den nærtstående kan, medmindre vedkommende har indgået aftale om overførsel af tilskuddet efter stk. 5, højst varetage pasningsopgaven i 48 timer om ugen. Deles pasningsopgaven af flere nærtstående, der samtidig er tilskudsmodtagere, gælder 2. pkt. for de nærtstående tilsammen. I særlige tilfælde kan kommunalbestyrelsen dog beslutte, at en eller flere nærtstående kan varetage pasningsopgaven i mere end 48 timer om ugen.
Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal udbetale et kontant tilskud til ansættelse af hjælpere til at yde overvågning og støtte i forbindelse hermed om natten til unge i alderen fra 18 år til og med 23 år, der har behov herfor, og som modtager hjælp efter stk. 3 som et kontant tilskud. Hvis den unge ved det fyldte 24. år efter en lægelig vurdering lider af en livstruende sygdom, skal kommunalbestyrelsen fortsætte udbetalingen af det kontante tilskud til ansættelse af hjælpere til overvågning og støtte i forbindelse hermed, indtil den unge afgår ved døden, dog højst i 2 år. Tilskuddet til ansættelse af hjælpere til overvågning og støtte i forbindelse hermed skal udbetales til samme nærtstående, forening eller private virksomhed, som får udbetalt tilskuddet efter stk. 3. Den unges forældre må ikke ansættes som hjælpere til at udføre overvågningen og støtten i forbindelse hermed.
Stk. 5. Det er en betingelse for tilskud til ansættelse af hjælpere efter stk. 1-4, at tilskudsmodtageren er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne. Det er desuden en betingelse, at tilskudsmodtageren kan fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældende indgår aftale med en nærtstående eller en forening eller privat virksomhed, der er godkendt af socialtilsynet om, at tilskuddet overføres til den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Arbejdsgiverbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælpere varetages i så fald af den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed i samråd med den pågældende. En aftale om overførsel af tilskuddet til en forening eller privat virksomhed er ikke bindende for tilskudsmodtageren, hvis foreningen eller den private virksomhed ikke var godkendt af socialtilsynet på tidspunktet for aftalens indgåelse, og hvis foreningen eller den private virksomhed ikke på dette tidspunkt gjorde tilskudsmodtageren bekendt med dette.
Stk. 6. I de situationer, hvor tilskudsmodtageren er arbejdsgiver, skal kommunalbestyrelsen tilbyde at varetage lønudbetalinger m.v.
Personkredsen for ordninger bevilget i medfør af Serviceloven § 96 er personer, som er over 18 år, der har en betydelig og varig nedsat fysisk funktionsevne i forhold til dagligdagen.
Behovet skal udgøre en nødvendighed hvor til, der skal ydes en ganske særlig støtte til pleje, hjælp til udførelse af praktiske opgaver, overvågning og til ledsagelse for at kunne opbygge eller fastholde et selvstændigt liv med mulighed for deltagelse i samfundet.
Det skal vurderes, at der er tale om et hjælpebehov, der ligger ud over, hvad der kan ydes som personlig og praktisk hjælp eller ud over det behov for ledsagelse, der kan imødekommes efter andre bestemmelser i Serviceloven.
Som udgangspunkt skal dit behov for personlig og praktisk hjælp være dækket af din BPA-ordning.
Der er imidlertid intet til hinder for, at du f.eks. får et besøg om aftenen/natten af en medarbejder fra hjemmeplejen. Det kan være, at du gerne vil være lidt alene uden handicaphjælpere i nattetimerne, men gerne vil have et kort besøg, eller at du vil have dele af den personlige pleje varetaget af hjemmeplejen.
I tilfælde af, at hjælpen ydes fra Syddjurs Kommune, sker dette i medfør af Serviceloven § 83. Hvis du allerede har en ordning og f.eks. ønsker denne ændret, kan du kontakte din sagsbehandler. Din sagsbehandler vil i samarbejde med relevante afdelinger sørge for, at der bliver foretaget en vurdering af dit behov af den nødvendige kombination af hjælp kan iværksættes.
En BPA-ordning bevilget i medfør af Serviceloven § 96 forudsætter, at du har et omfattende og sammensat behov for hjælp. Det betyder også, at de ledsagertimer du eventuelt tidligere har haft bevilget i medfør af Serviceloven § 97 nu indgår i din ordning.
Det er ikke hensigten, at BPA-ordningen skal ydes som hjælp til at varetage arbejdsfunktioner.
En sådan hjælp skal ydes efter Beskæftigelsesministeriets lovgivning om personlig assistance til handicappede i erhverv. Det er kommunens jobcenter, der bevilger og administrerer personlig assistance til handicappede i erhverv.
Borgere, som i arbejdstiden har behov for pleje- og/eller overvågning, skal have disse behov dækket efter reglerne om Borgerstyret Personlig Assistance. Den samme handicaphjælper kan i praksis godt være ansat både som personlig assistent for en borger i arbejdstiden efter Beskæftigelsesministeriets regler og som handicaphjælper jf. BPA-ordningen. Hvis en borger har behov for en sådan løsning, kræver det samarbejde mellem jobcenteret og tildelte sagsbehandler i Syddjurs Kommune. Parterne skal i samarbejde med borgeren aftale, hvor mange timers hjælp borgeren skal have til henholdsvis at dække behovet for personlig assistance på arbejdet og til at dække pleje, overvågnings- og ledsagebehov. Det kræver også et samarbejde med borgerens arbejdsplads, idet den personlige assistent skal være ansat af borgerens arbejdsgiver.
Meningen er ikke, at BPA-ordningen yder støtte til gennemførsel af en uddannelse. En sådan hjælp skal ydes efter Undervisningsministeriets forskellige regler om specialpædagogisk støtte og bistand – forkortet SPS. SPS ydes til studerende som er i gang med en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse. Det er den studerendes uddannelsessted, der opretter en ansøgning på borgerens vegne og sender den til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.
En studerende, som får SPS, skal have dækket pleje, overvågnings- og ledsagebehov efter reglerne om Borgerstyret Personlig Assistance, mens vedkommende er i gang med sin uddannelse og er på uddannelsesstedet. Den samme handicaphjælper kan i praksis godt være ansat både til at yde SPS efter Undervisningsministeriets regler og som handicaphjælper, jf. BPA-ordningen for en borger under uddannelse. Hvis en borger har behov for en sådan løsning, kræver det samarbejde mellem uddannelsesstedet og sagsbehandler i Syddjurs Kommune. Parterne skal i samarbejde med borgeren aftale, hvor mange timers hjælp borgeren skal have til henholdsvis at dække behovet for SPS under uddannelse og til at dække pleje, overvågnings- og ledsagebehov.
Du får ventilatørbistand, når du er respiratorbruger og har brug for overvågning. Da der oftest er tale om særligt apparatur, som kræver et specielt kendskab, er en BPA-ordning med ventilatørbistand finansieret og sammensat på en anderledes måde end ordninger for ikkerespiratorbrugere.
Det er regionen, der har ansvaret for ventilatørbistanden i en ordning. Det er regionens ansvar i følge sektoransvarlighedsprincippet, da regionen i medfør af Sundhedsloven har pligt til at yde vederlagsfri sygehusbehandling herunder ventilatørbistand i hjemmet, hvor dette er nødvendigt. En ordning uden ventilatørbistand er derimod en ordning om praktisk og personlig hjælp og pleje, hvilket er en kommunal opgave efter reglerne i Serviceloven.
Regionens ansvar i medfør af Sundhedsloven omfatter både oplæringen af ventilatøren og ansvaret for at føre tilsyn med BPA-ordningen. Af hensyn til antallet af handicaphjælpere i en enkelt BPA-ordning, er det derfor ved aftale mellem regionerne og kommunerne fastsat, at kommunerne dækker en del af lønnen til handicaphjælperne.
Sagsbehandler fra Syddjurs Kommune tager kontakt til regionen med henblik på at koordinere indsatsen, hvis du har behov for respiratorhjælp.
At blive tilkendt en BPA-ordning er bl.a. betinget af, at du kan fungere som arbejdsleder.
At være arbejdsleder betyder, at du skal være i stand til at kunne tilrettelægge hjælpen og skal kunne fungere som daglig leder for dine ansatte handicaphjælpere. Det vil sige, at du blandt meget andet skal kunne:
- Udarbejde jobbeskrivelse og jobopslag/annonce (evt. i samarbejde med en arbejdsgiver).
- Udvælge handicaphjælpere, herunder kunne varetage ansættelsessamtaler.
- Varetage oplæringen og den daglige instruktion af dine handicaphjælpere.
- Varetage arbejdsplanlægningen for dine handicaphjælpere jf. arbejds- og hviletidsbestemmerne.
- Varetage rettidig og korrekt indberetning af arbejdstidsskemaer mv.
- Varetage afholdelse af personalemøder med dine handicaphjælpere.
- Afholde medarbejderudviklingssamtaler (MUS).
- Sørge for udarbejdelse af APV (Arbejdspladsvurdering) for dit handicaphjælperkorps.
- Kunne løse eventuelle konflikter blandt handicaphjælperne i dit handicaphjælperkorps
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at arbejdslederansvaret i en BPA-ordning ikke kan overgives til en anden part.
Det er også en betingelse for at kunne få tilkendt en BPA-ordning, at du kan fungere som arbejdsgiver, medmindre du har overgivet arbejdsgiveransvaret.
Arbejdsgiveransvaret kan videregives til en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed.
Arbejdsgiveransvaret indebærer:
- Ansættelse og eventuel afskedigelse af handicaphjælpere
- Udarbejdelse af ansættelsesbreve til handicaphjælperne
- Lønudbetaling
- Indberetning af skat
- Tegning af lovpligtige forsikringer
- Indbetaling af ferie og ATP
- Gennemførelse af nødvendige arbejdsmiljøforanstaltninger
For nærmere beskrivelser af arbejdsleder- og arbejdsgiveransvaret herunder opgaver henvises til KL’s vejledning KL ‘s-vejledning om BPA.
Fra maj 2018 gælder der nye regler om beskyttelse af personoplysninger i persondataloven.
Du kan blive klogere på det på siden for Arbejdsgiverrådgivning til borgere med BPA-ordning.
Efter arbejdsmiljøloven har du som arbejdsgiver/arbejdsleder pligt til at sørge for, at arbejdsmiljøet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Dette gælder også for dig med en BPA-ordning. Du har f.eks. pligt til at sørge for, at der bliver udfærdiget en arbejdspladsvurdering (APV), samt at dine handicaphjælpere har den nødvendige kunnen omkring forflytningsvejledning, og at handicaphjælpernes vagter (og vagtplaner) ligger indenfor rammerne af arbejds- og hviletidsbestemmelserne i arbejdsmiljølovgivningen.
Fravigelse om 24-timers vagter kan kun ske i tilfælde af, at arbejdsgiveren er medlem af en af organisationerne, der har indgået Handicaphjælperoverenskomsten, og at medarbejderen er ansat under Handicaphjælperoverenskomsten. Det er kun muligt med 24 timers vagter, hvis handicaphjælperen kan garanteres minimum 4 timers sammenhængende hvile. Syddjurs Kommune vurderer, at denne restriktion i praksis betyder, at 24 timers vagter ikke lader sig gøre. Denne vurdering hænger sammen med den type bevillinger Syddjurs Kommune laver. Hvis der er bevilget hjælp 24 timer i døgnet, er der som minimum bevilget rådighedstimer om natten, hvilket betyder, at handicaphjælperen skal være til rådighed og kunne tilkaldes ved behov. Der henvises til afsnit om ”rådighedstimer”. Det er derfor Syddjurs Kommunes vurdering, at en BPA-borger ikke kan garantere sin handicaphjælper 4 timers sammenhængende hvile, hvorfor 24 timers vagter ikke er mulige.
”Hviletidsbestemmelserne i bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn m.v. (Beskæftigelsesministeriets bekendtgørelse nr. 324 af 23. maj 2002). Af bekendtgørelsen fremgår blandt andet af § 3, at: ”arbejdstiden skal tilrettelægges således, at de ansatte får en hvileperiode
på mindst 11 sammenhængende timer inden for hver periode på 24 timer”. I henhold til hviletidsbestemmelserne i bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn m.v. yder Syddjurs Kommune
kun løn under sygdom for maks. 48 timer pr. uge pr. medarbejder, medmindre det kan dokumenteres, at et evt. højere timetal ikke overskrider ovennævnte arbejdstidsdirektiv. Pr. døgn ydes der løn under sygdom for maks. 13 timer.
Reglerne kan godt være komplicerede, og det er derfor meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne. Vær især opmærksom på, at du som arbejdsleder (sammen med en eventuelt anden arbejdsgiver), kan blive gjort ansvarlig, hvis en handicaphjælper pådrager sig en arbejdsskade på grund af, at du har givet forkerte instruktioner.
En arbejdspladsvurdering (APV) er en kortlægning af arbejdsmiljøet, som følges op af en beskrivelse af problemerne, en handlingsplan og en plan for opfølgning på problemerne. APV er en lovpligtig proces, som skal gennemføres hvert 3. år, samt hvis der sker væsentlige ændringer i arbejdsforholdene. Væsentlige ændringer kan f.eks. være ændrede plejebehov eller en ny indretning af arbejdspladsen. En APV udarbejdes af arbejdsmiljøgruppen og skal omfatte både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø samt sygefravær.
Når en borger bevilges hjælp efter Serviceloven § 96, skal hele borgerens behov for hjælp til praktisk bistand, pleje, overvågning og ledsagelse udmåles samlet efter Serviceloven § 96, medmindre borgeren ønsker at hjælpen sammensættes på anden vis – f.eks. ved at en nærtstående eller hjemmeplejen varetager dele af hjælpen.
Omfanget af en BPA-ordning bevilges efter en individuel vurdering, som tager udgangspunkt i, hvad borgeren selv kan. Det vil sige det antal timer til pleje, praktisk hjælp, overvågning, aktiviteter og ledsagelse som handicaphjælperene forventes at skulle udføre.
Der er ikke fastsat nogen minimums- eller maksimumsgrænse for det antal timer, der kan bevilges. Som hovedregel vil borgere, som er i målgruppen for en BPA -ordning dog ofte have behov for hjælp i mange timer. En del borgere, som er i målgruppen efter Serviceloven § 96, vil have behov for døgnhjælp. Selvom det vurderes, at der er behov for døgnhjælp, kan der i nogle tilfælde vælges, at vedkommende ønsker at være alene i perioder på døgnet. Det kan f.eks. være om natten, hvis borgeren ønsker at være alene med sin ægtefælle, og ægtefællen kan og vil påtage sig at hjælpe borgeren i dette tidsrum. Handicaphjælpere ansættes derfor ikke til at udføre hjælp til opgaver, hvis opgaverne ikke er direkte relateret til pleje, til praktisk hjælp, til overvågning eller ledsagelse. Handicaphjælpernes arbejdsopgaver omfatter derfor ikke større opgaver som vedligeholdelse af bolig, omfattende havearbejde og lignende.
Syddjurs Kommune tager afsæt i, at arbejdslederen har anvisning-/ vejledning-/ og instruktionspligten
af handicaphjælpere. Som udgangspunkt udmåles der ikke timer til oplæring.
Det anbefales, at der udarbejdes en arbejdsbeskrivelse. Det vil sige en plejeplan og en beskrivelse af opgaverne i og udenfor hjemmet.
Som udgangspunkt udmåles der rådighedsvagt om natten, hvilket betyder, at handicaphjælperen
skal være til rådighed og kunne tilkaldes ved behov (handicaphjælper er disponibel, men sover).
Rådighedsvagt aflønnes med 75 % af normal timeløn uden tillæg pr. rådighedstime. Tilkald til effektiv tjeneste under rådighedsvagt opgøres pr. påbegyndt time. Flere tilkald inden for samme time honoreres ikke yderligere.
Ved bevilling af vågen nattevagt til overvågning eller efter særligt behov, vil det kun bevilges efter lægefaglige vurdering, og der ydes normal timeløn med tillæg.
Handicaphjælpere er ikke kommunalt ansatte medarbejdere og er derfor heller ikke omfattet af KL’s overenskomster på det kommunale område. Det er alene kommunalbestyrelsens opgave som myndighed at udmåle tilskud til ansættelse af handicaphjælpere med udgangspunkt i sammenlignelige faggrupper.
Kommunalbestyrelsen er dermed i udmålingen af tilskud ikke forpligtet til at tage højde for borger/tilskudsmodtagers konkrete private aftaler eller særlige overenskomstmæssige forhold, som ligger ud over rammerne af udmålingsbekendtgørelsen.
Jf. Udmålingsbekendtgørelsens § 5 skal kommunen som minimum tage udgangspunkt i grundlønnen for sammenlignelige faggrupper, når lønnen til handicaphjælperne skal beregnes. Kommunen skal desuden anvende samme udgangspunkt ved beregning af øvrige løndele (diverse tillæg og pension), svarende til de vilkår, der gælder for den sammenlignelige faggruppe, hvis grundløn kommunen har taget udgangspunkt i.
Syddjurs Kommune tager udgangspunkt i FOA’s overenskomst for uuddannet personale. Jf. Udmålingsbekendtgørelsen, § 5, stk. 2 skal kommunen desuden sikre, at der ved beregningen af tilskuddet sikres den nødvendige rummelighed i udmålingen og herunder tages højde for tidsbestemte tillæg, stedbestemte tillæg, funktions- og kvalifikationstillæg m.v., arbejdsmarkedspension og anciennitetstillæg.
Ved udmålingen af hjælpen til BPA-ordning skal det konkret vurderes, i hvilket omfang dit eventuelt tilkendte bistands- eller plejetillæg helt eller delvist skal indgå i udmålingen af bevillingen til din BPA-ordning. Det skal blandt andet vurderes, om tillægget skal indgå som betaling for BPA-ordningen, hvis ordningen er tænkt til fuldt at dække dit behov for hjælp.
Hvis du har fået tilkendt invaliditetsydelse, kan du beholde den samtidig med din BPA-ordning.
Der kan ikke modregnes i denne ydelse.
Ifølge sektoransvarligprincippet har regionen til opgave at stille det nødvendige personale til rådighed ved gennemførelsen af behandling/indlæggelse på sygehuset. Kommunen er ikke forpligtet til at yde hjælp til behandling/indlæggelse på sygehuset.
Hvis du bliver indlagt, skal du henvende dig til den ansvarlige på den respektive afdeling og orientere pågældende om, at du har en BPA-ordning.
Sygehuset skal foretage en konkret vurdering af, hvorvidt de kan stille personale til rådighed for at dække dit behov for hjælp. Handicaphjælperne skal være indstillet på ikke at arbejde, hvis du bliver indlagt. Hvis det vurderes, at hjælpen kan dækkes af sygehuspersonalet, har sygehuset ret til at sende dine handicaphjælpere hjem. Dine handicaphjælpere skal henvende sig til deres a-kasse, arbejdsgiversfirma eller Syddjurs Kommune for at ansøge om G-dage.
Hvis det vurderes, at hjælpen er så kompleks, at det ikke kan dækkes af sygehuspersonalet, har du ret til at dine handicaphjælpere er medindlagt. Løn under indlæggelsen vil blive finansieret af regionen og administreres af Syddjurs Kommune.
Til brug for administration af løn under indlæggelse har Syddjurs Kommune brug for følgende
oplysninger:
- Dato og tidspunkt for indlæggelse
- Udskrivelsesdato og tidspunkt
- Sygehusafdeling samt kontaktoplysninger på kontaktperson.
- EAN nr.
Det er dit ansvar at fremskaffe ovenstående oplysninger, som skal fremsende til din sagsbehandler. Det er Syddjurs Kommunes erfaring, at sygehusafdelingerne har en standardblanket, der kan bruges til formålet. Ved planlagt indlæggelse, skal du sørge for at varsle dine handicaphjælpere i god tid og informere dem om, at der ikke udbetales løn under indlæggelsesperioden. Ved særlig situationer, herunder akutindlæggelse, er proceduren den samme som beskrevet ovenfor. Din handicaphjælpere er berettiget til løn, indtil den ansvarlige på sygehuset har foretaget en vurdering. Dine handicaphjælpere skal selv afholde udgifter til kost under indlæggelsen. Dine handicaphjælpere skal anvende SKAT's særlige regler for befordringsfradrag, som følge af at arbejde i borgerens indlæggelsesperiode udføres et andet sted end sædvanligt.
Der henvises til Ankestyrelsens principafgørelse 66-16 om Borgerstyret Personlig Assistance - sektoransvar - behandling på sygehus – udmåling.
Syddjurs Kommune beregner tilskuddet som 0,5 % af lønsummen for din ordning, oprundet til nærmeste 50 kr.
Beløbet udbetales månedsvist forud, og du skal ikke sende dokumentation til Syddjurs Kommune for at have afholdt udgifterne.
Kan du dokumentere særligt høje eller ekstraordinære udgifter i forbindelse med din BPA-ordning, som ikke kan rummes indenfor basisbeløbet (det kan f.eks. være ekstra udgifter til el, vand og/eller varme i forbindelse med din BPA-ordning eller til indkøb af f.eks. handsker eller creme til dine handicaphjælpere), har du mulighed for at søge om en ekstra bevilling til dækning heraf. Ud fra en konkret og individuel vurdering af dine forhold vil Syddjurs Kommune på baggrund af ansøgningen tage stilling til, hvorvidt du kan bevilges et yderligere beløb.
Som arbejdsgiver er du forpligtiget til at tegne forskellige forsikringer.
Du har pligt til at tegne arbejdsskadeforsikring og erhvervsansvarsforsikring.
Det er normalt ikke muligt at forsikre sig mod skader, som handicaphjælpere forvolder på dine ting i dit hjem. Forsikringen dækker kun, hvis handicaphjælpere kommer til at ødelægge ting udenfor dit hjem, f.eks. når handicaphjælperen er ude at handle sammen med dig.
Nogle forsikringsselskaber tilbyder et tillæg til din almindelige indboforsikring. Hvis du har overgivet dit arbejdsgiveransvar til en anden part, er den pågældende ansvarlig for, at de lovpligtige forsikringer bliver tegnet. Overfører du dit tilskud til en nærtstående, en forening eller en virksomhed, kan disse tegne forsikringen mod følgerne af ulykker i dit navn og tilslutte dig til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring. Ansvaret for, at forpligtelserne er opfyldt, ligger dog fortsat hos dig.
Du har frit valg med hensyn til forsikringsselskab og en eventuel dækning ud over de lovpligtige forsikringer. Syddjurs Kommune har imidlertid mulighed for at formidle en aftale med en god dækning mod, at kommunen indestår for betalingen af præmien. Syddjurs Kommune yder derfor maximalt et beløb til forsikringer, som svarer til præmien på denne forsikring.
Hvis du vil høre mere om den pågældende forsikringsaftale, kan du kontakte den administrative
medarbejder.
Syddjurs Kommune kan tilbyde forflytningskursus i eget regi. Der skal rettes henvendelse til din sagsbehandler.
Vurderes der behov for andre relevante kurser, skal der ligeledes rettes henvendelse til din sagsbehandler.
Du har som alle andre ret til at holde ferie. Opholder du dig i Danmark, bevarer du retten til den BPA-ordning, du allerede har.
I din ordning er der afsat 0,5 % af lønsummen til dækning af udgifter til dine handicaphjælpere. Billetter, rejseudgifter osv. kan dækkes efter ansøgning om individuel vurdering.
Et kortvarigt ferieophold er ifølge Ankestyrelsen max 2 uger.
Ønsker du at ansøge om ekstra bevilling af timer, skal du henvende dig til din sagsbehandler.
I ansøgningen skal der vedlægges en beskrivelse af rejseplan med dato, klokkeslæt samt opholdssted. Ansøgningen skal være modtaget i god tid minimum 2-3 måneder før afrejse. Udgifter i forbindelse med dine aktiviteter er som udgangspunkt dækket i det månedlige tilskud. Er der ekstraordinære udgifter, skal der indsendes en ansøgning særskilt. Bemærk, at du hos Danske Handicaporganisationer kan søge ledsagerkort, der gør det billigere for dig at medtage din handicaphjælper.
Der kan efter en konkret og individuel vurdering ydes ekstra hjælpetimer, hvis du har behov for overnatning uden for hjemmet.
Ved udmåling af ekstra hjælpertimer udmåles alene timer svarende til det faktiske behov for ekstra hjælp. På de tidspunkter, hvor handicaphjælperen ikke har opgaver, ydes der ikke tilskud til løn. Hvis det af hensyn til arbejdsmiljøkrav er nødvendigt at tilrettelægge arbejdsplanen således, at der er tale om handicaphjælperskift i perioden, kan der i særlige tilfælde ydes rådighedsløn til handicaphjælperen i den del af rejsetiden, hvor handicaphjælperen ikke ledsager borgeren.
Hvis du tager på rejse/ferie udenfor Danmark og ønsker at tage dine handicaphjælpere med, har du også pligt til at tegne rejseforsikring for dine handicaphjælpere. Ved ferie udenfor Danmark i op til 30 dage. har du også mulighed for at medtage din BPA-ordning.
Som ved ferie indenfor Danmarks grænser yder Syddjurs Kommune ikke ekstra tilskud til dine handicaphjælpers rejse- og opholdsudgifter ved ferie i udlandet. Reglerne følger af bekendtgørelse om ydelser efter Serviceloven under midlertidige ophold i udlandet (Udlandsbekendtgørelsen), jf. Bekendtgørelse nr. 1265 af 15. december 2009.
Hvis du har en BPA-ordning, kan der under kortvarige ferieophold i udlandet i særlige tilfælde og efter en konkret vurdering ydes tilskud til dækning af ekstra omkostninger, der er forbundet med opholdet. Det er afgørende, at ekstraomkostningerne er særligt påkrævet eller en afgørende forudsætning for gennemførelse af rejsen. Ekstra omkostninger kan f.eks. være udgifter til en ekstra handicaphjælper eller til leje af hjælpemidler. Det er kommunen, som inden afholdelse af ferien, vurderer om du er omfattet af muligheden for dækning af ekstra omkostninger. Syddjurs Kommune kan i særlige tilfælde yde tilskud til dækning af eventuelle ekstra omkostninger forbundet med et ophold i udlandet.
Betingelserne fremgår af Udlandsbekendtgørelsens § 5. Som i alle andre ansøgningssager skal Syddjurs Kommune have truffet afgørelsen om bevilling af tilskuddet, inden du afholder udgiften. Ønsker du at ansøge om ferieomkostninger, skal du henvende dig til din sagsbehandler. Ansøgningen skal være modtaget i god tid - gerne 2-3 måneder før afrejse.
Når du har en handicaphjælper med på ferie i et andet land i Europa, er handicaphjælperen ikke automatisk omfattet af de regler om social sikring, der gælder i Danmark f.eks. sygedagpenge og arbejdsskadesikring.
Arbejder dine handicaphjælpere for dig under din ferie i udlandet, har dine handicaphjælpere indtægt tjent ved arbejde i udlandet. For at sikre, at handicaphjælperen er omfattet af de danske regler, når vedkommende er sammen med dig og arbejder for dig i udlandet, skal du for hver af de handicaphjælpere, du har med på rejsen, ansøge om ”Social sikring i udlandet”. Dette gælder også ved kortere ophold f.eks. ved grænsehandel i Tyskland. Skemaet finder du på www.borger.dk., hvor du i søgefeltet kan skrive ”social sikring”. Sikringen kan gælde op til et år.
Revurdering af din BPA-ordning sker efter behov og mindst én gang årligt.
Syddjurs Kommune har tilsynsforpligtelse. Det er derfor vores opgave at følge op på, at du forvalter din ordning i overensstemmelse med gældende lovgivning på området.
Da der er tale om ordninger bevilget under hensyn til netop din situation og til dit behov for pleje, er det meget vigtigt, at du kontakter Syddjurs Kommune, hvis dine forhold eller din helbredssituation ændres. Du har oplysningspligt overfor Syddjurs Kommune, uanset om din situation forbedres eller forværres. Det vil sige uanset om dit behov for hjælp ændres i op- eller nedadgående retning.
Ved ny BPA-ordning sker opfølgning efter tre måneder, igen efter seks måneder og herefter minimum én gang om året.
Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at frakende en BPA-ordning.
Det kan være, at du selv har dette ønske, men der kan også være andre årsager hertil f.eks., at du ikke længere kan varetage opgaven som arbejdsleder.
Frakendelse skal naturligvis ske i tæt samarbejde med dig, og der skal laves en handleplan i forhold til, hvordan dit behov for hjælp efter ordningens afslutning kan sammensættes.
Hvis du selv har et ønske om, at din BPA-ordning skal ophøre, skal du omgående kontakte din sagsbehandler.
Dit CVR-nr. må ikke lukkes ned uden forudgående aftale med Syddjurs Kommune, da BPA-ordningen
skal være afsluttet administrativt først.
Fra den 1. januar 2018 er der indført en lovpligtig 14 ugers varslingsperiode ved nedsættelse eller frakendelse af hjælpen til en BPA-ordning, jf. Serviceloven § 3 a.
Varslingsperioden på 14 uger gælder fra det tidspunkt, hvor du modtager afgørelsen enten i e-Boks eller med posten, hvis du er fritaget fra digital post.
BPA-ordningen skal dermed fortsætte uændret i 14 uger, fra du har modtaget afgørelsen. Det vil fremgå af afgørelsen, hvilke særlige regler for klagesagsbehandlingen der gælder ved klager over nedsættelse eller frakendelse af en BPA-ordning.
Hvis du flytter fra Syddjurs Kommune og ønsker at fortsætte din BPA-ordning, skal du ansøge herom i din nye kommune.
Din BPA-ordning fra Syddjurs Kommune vil fortsætte uændret, indtil din nye kommune har truffet afgørelse. Denne garanti betyder, at Syddjurs Kommune fortsat udbetaler løn til dine handicaphandicaphjælpere.
Der er flere valgmuligheder omkring dine egne ansvarsområder, når du har en BPA-ordning.
Du er selv arbejdsgiver og varetager selv lønadministrationen
Vælger du både at være arbejdsgiver og varetage lønadministrationen, skal du oprettes som
selvstændig erhvervsdrivende med eget CVR-nr. mv. Dette sker af hensyn til korrekt administration
af dine medarbejderes løn.
Syddjurs Kommune overfører herefter månedligt det udmålte løntilskud til en specielt oprettet bankkonto hos dig. Tilskuddet bruges til lønudbetalingerne af dine handicaphjælpere, og du er både arbejdsgiver og arbejdsleder. Det vil sige, at du tager dig af alle forhold omkring din BPA-ordning, herunder ansættelser, afskedigelser, tilrettelæggelse af arbejdet, styringen af økonomien i din ordning, udbetalinger af lønninger og årsregnskabet for ordningen.
Vælger du at være både arbejdsgiver og selv at administrere dine handicaphjælperes løn, vil du ligeledes selv være ansvarlig for, at lønudbetalingen er korrekt, og der afregnes korrekt A-skat, ATP og eventuel pension.
Du er selv arbejdsgiver, men lader kommunen stå for lønadministrationen
Kommunen skal altid tilbyde at stå for administration og lønudbetaling. Vælger du denne
model, er du fortsat både arbejdsgiver og arbejdsleder, men du lader Syddjurs Kommune stå
for lønadministrationen og årsregnskabet for din ordning.
Du er selv arbejdsleder og lader en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed være arbejdsgiver og stå for lønadministrationen
Vælger du denne model, er du fortsat arbejdsleder, men du lader en nærtstående, en forening eller en privat virksomhed være arbejdsgiver og stå for lønadministrationen. Det betyder, at det udmålte lønbudget udbetales til en anden end dig, og at denne anden på dine vegne kan hjælpe dig med at administrere lønnen, dit budget og efter aftale kan stå for årsregnskabet for din ordning.
Du skal være opmærksom på, at selvom du vælger en anden til at være arbejdsgiver og stå for lønadministration og udformning af årsregnskab for din ordning, er du fortsat ansvarlig for, at kommunen rettidigt modtager årsregnskabet. Det skal give kommunen mulighed for at overholde sin lovpligtige opfølgnings-/ og tilsynsforpligtelse med ordningen.
Årsregnskabet skal indsendes medio hvert år til Syddjurs Kommune.
Du overfører arbejdsgiveransvaret til en nærtstående, der overlader det til en privat virksomhed eller til en forening at stå for lønadministrationen
Som nærtstående betragtes normalt en ægtefælle, en samlever, forældre eller søskende.
Vælger du denne model, skal du stadig kunne varetage opgaverne som arbejdsleder i din BPA-ordning, men det er din nærtstående, der er arbejdsgiver. Det vil sige, at det er din nærtstående, der kan hjælpe dig med arbejdsgiveropgaverne overfor dine handicaphjælpere og med at overvåge, at lønadministrationen varetages som den skal af det valgte firma.
Tilskuddet overføres til din nærtstående, der ikke honoreres for at varetage det administrative i opgaven. Du er sammen med den pågældende fortsat ansvarlig for, at årsregnskabet modtages rettidigt af Syddjurs Kommune medio året, så kommunen har mulighed for at overholde sin opfølgnings- og tilsynsforpligtelse med BPA-ordningen.
Selvom du overgiver arbejdsgiveransvaret til en nærtstående, kan det være en god ide at lave en aftale for jeres samarbejde omkring BPA-ordningen. Aftalen kan f.eks. indeholde en beskrivelse af, hvilke opgaver din nærtstående påtager sig, herunder hvad der ligger i opgaverne bl.a., hvad du forventer i forhold til omkostningsstyring, regulering, regnskab og tilbagebetaling mv. Aftalen kan f.eks. også fastlægge, hvordan I kan opsige/afbryde jeres samarbejde omkring ordningen, opsigelsesvarsel eller lignende.
Hvis du overfører dit tilskud til arbejdsgiverfirma
Hvis du overfører dit tilskud til arbejdsgiverfirma, overføres også - i ansættelsesretlig forstand
- opgaverne forbundet med at være arbejdsgiver for handicaphjælperne f.eks. den
formelle opgave forbundet med ansættelse og afskedigelse. Den daglige ledelsesopgave befinder
sig dog fortsat hos dig, fordi du er arbejdsleder og har pligt til at varetage de opgaver,
der i det daglige er forbundet med BPA-ordningen f.eks. kontakten til handicaphjælperne ved
rekrutteringen, udvælgelsen og vagtplanlægning.
Hvis du overfører tilskud til nærtstående
Det er en forudsætning, at den nærtstående kan varetage denne opgave. Den nærtstående
person aflønnes som nævnt ikke for arbejdsgiveropgaven.
Du får tilsendt budgettet sammen med det afgørelsesbrev din sagsbehandler sender til dig,
når du får bevillingen eller i forbindelse med den årlige opfølgning.
Hvis du overfører tilskud til andre end en nærtstående
Ønsker du at overføre dit tilskud til en anden part, der herefter er arbejdsgiver i ansættelsesretlig
forstand, skal du indgå en aftale med virksomheden eller foreningen. Aftalen bør indeholde en beskrivelse af, hvilke opgaver virksomheden eller foreningen påtager sig, omfang og aftaler for korrekt levering af ydelser, herunder for omkostningsstyring, regulering, regnskab og tilbagebetaling mv. Aftalen bør også fastlægge øvrige forhold om arbejdsgiverens forpligtelser overfor dig som f.eks. opsigelsesvarsel og lignende for aftalen.
En forening eller en privat virksomhed skal være godkendt af Socialtilsynet. Aftalen er et samarbejde mellem dig og den anden part. Du skal således selv tage kontakt og forhandle med den pågældende. Du skal også sørge for at den anden part kender rammen for din bevilling. Det vil sige, du skal selv orientere om, hvordan din BPA-ordning er sammensat med hensyn til fordeling af timer mv. Husk altid at bruge din senest gældende bevilling.
Lønrammen kan under ingen omstændigheder fraviges, og det er altid Syddjurs Kommune, som fastsætter rammen for størrelsen. Når du vælger at overføre tilskuddet til en forening eller en privat virksomhed, honoreres foreningen eller virksomheden af Syddjurs Kommune for en række administrative opgaver udover lønrammen. Tilskuddet vil blive udbetalt hver måned efter faktura. Ved indgået aftale med foreningen eller den private virksomhed indsendes kopi af kontrakten til Syddjurs Kommune.
Syddjurs Kommune udarbejder for hver BPA-ordning ud fra det estimerede forbrug. Én gang årligt skal den, der har arbejdsgiveransvaret, lave et årsregnskab, som sammenholdes med budgettet. Desuden skal der årligt udarbejdes et regnskab for udmålte og forbrugte timer. Årsregnskabet skal indsendes hvert år.
Årsregnskabet skal indeholde følgende:
- Udgifterne til hhv. løn- og administrationsomkostninger skal være udregnet og opgivet særskilt
- Løn til handicaphjælpere under sygdom og refusion af sygedagpenge skal være faktureret særskilt, da det er udgifter, som betales efter regning
- Regnskabet skal tydeligt vise forholdet mellem antallet af udmålte og forbrugte timer
Handicaphjælperne skal være fyldt 18 år og er som udgangspunkt uuddannet personale.
Som handicaphjælper kræver opgavernes karakter ikke nogen specifik uddannelsesmæssig eller erfaringsmæssig baggrund. Det er forventningen ved en bevilling til BPA-ordning efter Serviceloven § 96, at du som arbejdsgiver og arbejdsleder selv kan tilrettelægge hjælpen. Det er også forventet, at du selv har de nødvendige kompetencer til at kunne instruere handicaphjælperne i udførelse af opgaverne med pleje og praktisk hjælp samt ledsagelse.
I alle tilfælde foretages en konkret og individuel vurdering af, om du har hjælpebehov, der gør det nødvendigt at ansætte handicaphjælpere med særlige kvalifikationer eller særlig uddannelsesmæssig baggrund.
Du skal være opmærksom på, at dit handicaphjælperteam skal være så stort, at teamet kan dække ind for hinanden ved ferie, sygdom og øvrigt fravær. For overholdelse af hviletidsbestemmelser i henhold til arbejdstidsregler, er Syddjurs Kommunes anbefaling, at en BPA-ordning på 168 timer pr. uge som minimum ansætter 5 faste handicaphjælpere samt 2-3 afløsere/tilkaldevikar.
Syddjurs Kommune bevilger som udgangspunkt ikke brug af vikarbureau. Ved akut opstået behov for vikar f.eks. i weekendtimer, bedes du orientere din sagsbehandler pr. mail.
Når du ansætter en handicaphjælper, skal der udfærdiges en ansættelseskontrakt.
Du vurderer og vælger selv dine handicaphjælpere, og om de har de rette kvalifikationer.
Du skal som arbejdsgiver være opmærksom på, at ansættelseskontrakten skal opfylde Lov om Ansættelsesbeviser jf. LBK nr. 240 af 17. marts 2010. Yderligere inspiration til et ansættelsesbevis kan findes på hjemmesiden BPA-arbejdsgiver under fanen ”Rådgivning”. Eller du kan kontakte dit arbejdsgiverfirma eller din sagsbehandler for rådgivning.
Når du ansætter handicaphjælpere, skal du udfærdige en ansættelseskontrakt hvor det fremgår, under ”Væsentlige vilkår”, at handicaphjælpere, som en del af beredskab for vikardækning, har indgået en aftale med dine handicaphjælpere om, at de skal træde til ved sygdom.
Det er vigtigt -det fremgår af ansættelseskontrakten- at din BPA-ordning, ved dødsfald, ophører med udgangen af samme måned, som dødsfaldet har fundet sted. Hvis du selv har været arbejdsgiver i ordningen, udarbejder Syddjurs Kommune i givet fald afskedigelsesbrev til handicaphjælperne.
Syddjurs Kommune opfordrer til, at du betinger dig en straffeattest til gennemsyn inden ansættelsen. Det kan være en fordel, at handicaphjælperen underskriver en nøgleerklæring, så du kan holde styr på, hvem du har udleveret nøgler til. Husk, at få nøglerne retur ved ansættelsens ophør. Der er/findes ikke en formular til nøgleerklæringen – den udfærdiger du selv.
Under ansættelsessamtalen er det meget vigtigt, du fortæller din kommende handicaphjælper, at vedkommende altid er underlagt tavshedspligt.
Tavshedspligten vedrører dine personlige og økonomiske forhold, men også oplysninger om din familie-/ og helbredsforhold.
Tavshedspligten ophører ikke, selvom handicaphjælperen ikke længere arbejder for dig.
Du skal lægge en vagtplan, så både du og dine handicaphjælpere ved, hvem der skal være på vagt og hvornår.
Lav så vidt muligt vagtplanen i samarbejde med dine handicaphjælpere og helst i rigtig god tid. Du kan med fordel lave en rullende vagtplan.
Du anbefales at udfærdige vagtplan i Excel-ark, som gennemgås sammen med sagsbehandler ved opfølgning.
Grundlaget for Syddjurs Kommunes beregning af aflønningen til dine handicaphjælpere tager udgangspunkt i grundlønnen for timelønnede social- og sundhedspersonale uden en social-og sundhedsfaglig grunduddannelse.
Du bedes orientere og opdatere dig i følgende:
- FOA-overenskomst
- KL’s vejledning om BPA
Det er en forudsætning for kvalifikationsløn, at der foreligger en skriftlig dokumentation for tidligere ansættelser som handicaphjælper
Hvis du i din BPA-ordning vælger at afskedige en handicaphjælper, tager Syddjurs Kommune i forbindelse med bevilling afsæt i de af Kommunernes Landsforening udmeldte ”rimelige opsigelsesvarsler”.
Hvis du har overgivet dit arbejdsgiveransvar til anden part, er der tale om et trepartsforhold.
Det betyder, at du på én gang skal overholde dine aftaler med din leverandør (foreningen eller den private virksomhed). Samtidigt skal du være loyal overfor den af Syddjurs Kommune udmeldte økonomiske ramme for din ordning. Går du over den fastsatte ramme, skal du selv finansiere differencen.
Vær i øvrigt opmærksom på, at Syddjurs Kommune ikke er forpligtiget til at yde tilskud i henhold til overenskomster, der er indgået imellem foreninger, private virksomheder og de faglige organisationer.
Er det Syddjurs Kommune, der varetager udbetalingen af lønnen til dine handicaphjælpere, går lønperioden fra den 1. til den sidste dag i måneden.
Indberetningen skal foregå via Syddjurs Kommunes selvbetjeningsløsninger.
Du skal hver måned indberette timeforbrug for alle dine ansatte. Dine medarbejdere skal herefter godkende disse med deres mitID.
Den endelige indberetningsliste skal være godkendt senest d. 5. i måneden af din medarbejder. Herefter vil de godkendte indberetningslister automatisk modtages i administrationen, som sørger for den endelige lønoprettelse. Det er dit ansvar, at de godkendte indberetningslister er udfyldt korrekt.
Medarbejderens løn bliver indbetalt på deres NemKonto den sidste bankdag i måneden. Du vil få en vejledning til indberetning, og du har også mulighed for at få hjælp og vejledning af en administrativ medarbejder.
Lønsedler sendes elektronisk og kan ses i medarbejderens e-Boks.
Når du ansætter nye handicaphjælpere, er der behov for en række oplysninger for at kunne oprette den pågældende korrekt i kommunens lønsystem.
Indberetningen skal foregå via Syddjurs Kommunes selvbetjeningsløsninger. Det gælder for tilgang af ny medarbejder, afgang af medarbejder og ændring i lønforhold for medarbejder.
Ændringer skal indberettes senest den 5. i måneden, hvis den skal være gældende fra den efterfølgende lønudbetaling.
Bemærk, at handicaphjælpere der ikke har modtaget løn i 6 måneder, skal afgangsføres.
Indberetning af handicaphjælperens sygefravær skal ske på 1. fraværsdag. Sker det ikke, kan retten til sygedagpenge bortfalde.
Husk at indberette raskmelding af medarbejderen den 1. dag efter fraværet.
Indberetningen skal foregå via Syddjurs Kommunes selvbetjeningsløsninger.
Vigtigt: Ved sygefravær på grund af graviditetsgener, skal datoen for forventet fødsel oplyses på sygemeldingen. Datoen fremgår af vandrejournalen. Der skal søges om sygedagpenge ved bopælskommunen fra 1. fraværsdag.
Hvis din handicaphjælper bliver syg, kan der udbetales sygedagpenge. For at få udbetalt sygedagpenge, skal handicaphjælperen skal have været ansat hos dig i mindst 8 sammenhængende uger. Derudover skal vedkommende have arbejdet hos dig mindst 74 timer inden for de sidste 8 uger.
Hvis din handicaphjælper ikke opfylder ovenstående betingelser, skal handicaphjælperen søge om sygedagpenge hos sin bopælskommune. Til det brug skal du som arbejdsgiver udfylde skemaet DP 200A og udlevere det til handicaphjælperen. Skemaet udfyldes via den digitale indberetningsløsning Nem Refusion, som kan tilgås via www.virk.dk/nemrefusion.
Hvis du benytter Syddjurs Kommune som lønudbetaler, sker anmeldelsen direkte af Syddjurs Kommune. I din bevilling fra Syddjurs Kommune er indregnet løn til din handicaphjælper de første 30 dage af sygdomsperioden. Herefter skal din medarbejder ansøge om udbetaling af sygedagpenge i sin bopælskommune. Helt praktisk foregår dette ved, at Syddjurs Kommune - på vegne af dig som arbejdsgiver - automatisk tilsender din sygemeldte handicaphjælper et ansøgningsskema (DP 200 A). Den sygemeldte påfører skemaet sine oplysninger og sender dette til sin bopælskommune.
Er din handicaphjælper fraværende fra sit arbejde i længere tid, har du som arbejdsgiver ret til at bede vedkommende om en varighedserklæring. Varighedserklæringen siger noget om den forventede varighed af sygdommen og udstedes af medarbejderens praktiserende læge.
Hvis en handicaphjælper skal have barselsorlov, skal du sende en kopi af enten vandrejournal, adoptionspapirer eller sygefraværsblanket med faderorlov til den administrative medarbejder i Syddjurs Kommune. Herefter skriver den administrative medarbejder fra Syddjurs Kommune et brev til handicaphjælperen om, hvornår barslen kan begynde. Den administrative medarbejder skal også kontaktes ved nedkomsten. Derefter vil handicaphjælperen få tilsendt et skema til varsling af barselsorlov, som skal sendes retur til den administrative medarbejder inden 8 uger efter fødslen.
Spørgsmål til din bevilling
Kontakt din rådgiver i Syddjurs Kommune
Telefon: 8753 5000
Mail: Syddjurs@syddjurs.dk
I emnefeltet skriver du henvendelse vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)
Spørgsmål om løn til handicaphjælperne, samt administration af din ordning
Kontakt Syddjurs Kommune
Telefon: 8753 5000
Mail: Syddjurs@syddjurs.dk.
I emnefeltet skriver du henvendelse vedr. Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)
Spørgsmål til arbejdsmiljøet BPA-arbejdsgiver er den officielle landsdækkende rådgivning for borgere med BPA-ordning
Se kontaktoplysninger og mere på BPAarbejdsgiver.dk
Følgende kan ansøges via borger.dk
- Merudgiftsydelse i henhold til Servicelovens § 100
- Støtte til bil og særlig indretning i henhold til Serviceloven § 114
- Personlige hjælpemidler i henhold til Serviceloven § 112
- Hjælp til køb af forbrugsgoder i henhold til Serviceloven § 113
- Hjælp til boligændringer i henhold til Serviceloven § 116
Boligstøtte
Når du har en BPA-ordning og bor i lejebolig, har du mulighed for at søge om øget boligstøtte. Det er
Udbetaling Danmark, der varetager beregningen og skal modtage ansøgningen fra dig. Du kan læse mere på www.borger.dk eller ved at tage kontakt til Udbetaling Danmark for at få yderligere information.
Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet (DUKH) rådgiver i sager mellem for eksempel borger og kommune.
DUKH er uvildig part i sagen og er organiseret som en selvejende institution under Børne- og Socialministeriet.
Indenrigs- og Socialministeriet har etableret en rådgivningsfunktion for borgere med BPA-ordning under Socialstyrelsen.
Arbejdsgiver- og interesseorganisationen Kooperationen varetager rådgivningsfunktionen ”BPA arbejdsgiver” efter aftale med Socialstyrelsen.
Der ydes rådgivning om både at være arbejdsgiver og arbejdsleder. Her vil der være mulighed for at få svar på de juridiske spørgsmål, som knytter sig til arbejdsgiverrollen. Her tænkes på regler for ansættelsesbeviser, arbejdsmiljø, ferielovning mv.
Hvis du ikke har overgivet dit arbejdsgiveransvar til anden part, kan du også hente råd og vejledning hos din sagsbehandler og administrativ medarbejder i Syddjurs Kommune.
Hvis du har overgivet dit arbejdsgiveransvar til privat virksomhed, så er det den pågældende private virksomhed, som skal rådgive og vejlede dig om arbejdsretlige spørgsmål.
Du kan læse mere om reglerne for personlige borgerstyrede assistance-ordninger i:
- Servicelovens (SEL) §§ 95 og 96, jf. Lovbekendtgørelse nr. 1114 af 30. august 2018.
- Bekendtgørelse nr. 1632 af 27. december 2019 om udmåling af tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance efter Serviceloven.
- Vejledning om Kontant tilskud til ansættelse af hjælpere og borgerstyret personlig assistance
(Vejledning nr. 10325 af 12. december 2017). - Vejledning om fælles hjælperordninger til personer med kronisk respirationsinsufficiens (Vejledning nr. 10338 af 24. august 2015)
- KL’s vejledning om BPA Jf. Serviceloven §§ 95 og 96.
- KL’s notat om beregning af tilskud til BPA af 26. oktober 2010. (KL’s J.nr. 09.00.20 F02 – Sagsid. 000208698)
- Bekendtgørelse om ydelser efter Serviceloven under midlertidige ophold i udlandet (Udlandsbekendtgørelsen), jf. bekendtgørelse nr. 1265 af 15. december 2009.
Borgerservice
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00