Om Arkitektur- og Bevaringsprisen
Her kan du læse om baggrunden for og processen med at uddele Arkitektur- og Bevaringsprisen
Syddjurs Kommunes Arkitektur- og Bevaringspris er blevet indstiftet og uddeles i samarbejde med BLIS (Foreningen for By- og Landskabskultur Syddjurs)
Prisen uddeles hvert andet år i forbindelse med Arkitekturens Dag, der afholdes i starten af oktober.
Arkitektur er for alle og berører os alle.
Bevidst eller ubevidst.
Ingen af os kan altså undsige os arkitekturens betydning.
I Syddjurs Kommune er vi bevidste om denne betydning og vi ved, hvor afgørende kvaliteten af det byggede miljø er for kvaliteten af det levede liv. Fordi de rum vi opholder os i, de pladser og gader vi bevæger os igennem og de bygninger vi ser på, påvirker os - på godt og ondt.
Arkitekturen anslår en grundtone og angiver et spillerum - den kan løfte eller sænke en stemning, den kan favne eller skubbe bort, den kan kaste skygge eller lukke lyset ind. Arkitekturen kan skabe barrierer eller lade mennesker møde hinanden, den kan fremhæve eller udslette skønheden i et landskab og den kan dræne eller lade tanken svæve frit.
Der findes ikke en enkel opskrift på, eller en definition af, hvad god arkitektur er, men i Syddjurs Kommune tror vi på, at god arkitektur:
- drager omsorg for det sted, hvor den ligger og den historiske kontekst den indskriver sig i, for de rum der dannes og for de mennesker der skal leve i og med den.
- drager omsorg for de materialer, der anvendes og tager hensyn til, hvordan de møder hånden, jorden og hinanden. Og for hvordan de påvirker miljøet og hvordan de selv påvirkes af tidens tand.
- fortæller om fortiden, lever i nutiden og giver plads til fremtiden.
- sætter sig i sjælen.
Det er vigtigt for Syddjurs Kommune, i samarbejde med BLIS, at uddele Arkitektur- og Bevaringsprisen, fordi vi tror på, at vi derved kan bidrage til:
- at øge kendskabet til og forståelsen for arkitekturen og dens virkemidler og derved åbne arkitekturen op og gøre den mere tilgængelig for flere.
- at hylde de gode eksempler og dermed sprede glæde og forhåbentlig inspirere til at hæve kvaliteten af fremtidige byggeprojekter, at inspirere til at bevare det, der kan og bør bevares og til at udvise behørig omsorg for vores ekstraordinære landskaber og arkitektoniske kulturarv i processen.
Arkitektur- og Bevaringsprisen dækker faktisk over, at ofte uddeles flere priser. Som oftest uddeles der:
- én pris, der hylder, at eksisterende arkitektur gives nyt liv, det kan være i form af et ombygnings-, restaurerings- eller transformationsprojekt
- og én pris, der hylder det nye i form af eksempelvis nybyggeri eller tilbygning til eksisterende byggeri.
Men juryen forbeholder sig ret til at tilpasse priserne i forhold til de projekter, der indstilles i det givne år. Eksempel har juryen i enkelte tilfælde valgt også at uddele en særpris til projekter, der var af så særegen karakter, at de falder helt uden for kategori.
Oftest er det bygninger, der har modtaget priserne, men arkitektur er jo meget andet end det. Vi uddeler derfor også meget gerne priserne til eksempelvis byrum og pladser, hele bebyggelser, kulturmiljøer eller have- eller landskabsanlæg mm.
Processen starter med indkaldelse af projekter i foråret og henover sommeren og kulminerer med en offentlig prisuddeling i starten af oktober. Processen forløber således:
Indstilling af projekter:
Alle de projekter, der ønskes taget i betragtning til at vinde én af årets priser, skal indstilles via kommunens hjemmeside. Alle kan indstille lige så mange projekter, som de ønsker.
Udpegning af nominerede projekter:
Efter udløb af tidsfristen for indstilling af projekter mødes juryen, for at tage stilling til de indkomne forslag. På baggrund af det indsendte materiale udpeger juryen de projekter, de ønsker at nominere som mulige kandidater til modtagelse af prisen. De nominerede projekter offentliggøres på Kommunens hjemmeside.
Besigtigelse:
Der nomineres projekter besøges af juryen. Denne besigtigelse er helt afgørende for, at juryen kan danne sig et helstøbt indtryk af projektet og foretage en velfunderet faglig vurdering. Besigtigelsen foregår oftest i sidste halvdel af august og tidspunktet for besigtigelsen bliver naturligvis afstemt med bygherre/ejer på forhånd.
Udpegning af prisvindere:
Efter besigtigelsen mødes juryen for at votere og udpege årets prisvindere.
Prisuddeling:
Priserne uddeles ved et offentligt arrangement, der afholdes i forbindelse med Arkitekturens Dag i starten af oktober. Under prisuddelingen redegør juryen for, hvorfor de enkelte projekter har vundet priserne. Prisvinderne og begrundelserne offentliggøres efterfølgende på Kommunens hjemmeside.
Det kan alle – og du kan indstille lige så mange projekter du gerne vil.
Du kan indstille projekter du selv ejer eller bare noget du har set, som du godt kan lide.
Du kan indstille projekter med et minimum af information, bare en adresse og et enkelt billede, eller du kan indsende mere omfattende materiale om projektet. Bare husk, at det du indsender, udgør grundlaget for, at juryen udpeger de projekter, der skal besøges, før det besluttes, hvem der vinder årets priser.
Oftest er det bygninger, der har modtaget prisen, men arkitektur er jo meget andet end det. Vi ser derfor meget gerne, at der også indstilles byrum og pladser, hele bebyggelser og kulturmiljøer, have- eller landskabsanlæg, forbindelser og kulturhistoriske spor, mm.
Der kan både indstilles nyetablerede projekter, til- og ombygninger samt restaurerings- og transformationsprojekter.
De eneste krav er:
- At projektet skal være udført i Syddjurs Kommune.
- At projektet skal være færdiggjort/færdigmeldt i perioden fra udløbet af tidsfristen for indsendelse af projekter til den forrige prisuddeling og inden udløbet af tidsfristen for den aktuelle indkaldelse af projekter.
Der er nedsat en jury, der består af følgende medlemmer fra Komiteen for Arkitektur og Bevaringsprisen:
Fagdommere:
- En repræsentant udpeget fra bestyrelsen i BLIS (Bygnings- og Landskabskultur Syddjurs)
- En repræsentant udpeget af Museumsforeningen for Ebeltoft og omegn og lokalarkiverne i Syddjurs Kommune.
- En akademisk arkitekt med bopæl i kommunen udpeget af Syddjurs Kommune og BLIS.
Repræsentanter fra Syddjurs Kommune:
- Formand for Erhvervs- og Planudvalget
- Direktør for Udvikling og Kultur
Når juryen forholder sig til de indsendte projekter, ser de på mange forskellige parametre. Det kan eksempelvis være placeringen i landskabet, rumlige kvaliteter, relationen mellem inde og ude behandlingen af lyset, skala og proportionering, materialevalg og detaljering.
Der er mange tilgange til arkitekturen og forskellige opfattelser af, hvad god arkitektur er, men generelt kan man sige, at vellykket arkitektur ofte taler ofte til både ånden og hånden, dvs. den kan sætte tanker i gang eller bringe én i en særlig stemning samtidig med, at man har lyst til både at røre ved og at opholde sig i og omkring god arkitektur.
Det er udelukkende op til den siddende jury at vurdere, hvad de vil vægte i forbindelse med uddelingen af årets priser.
Borgerservice
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00