Specialtandpleje
Specialtandpleje i Syddjurs Kommune
Indhold
Hvad er specialtandpleje
Specialtandpleje er et specialiseret tandplejetilbud til børn og voksne med så store funktionsnedsættelser, at de ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud hos praktiserende tandlæger, omsorgstandplejen eller børnetandplejen.
I specialtandplejen har man krav på at få samme behandlingsformer, som kommunal børne- og ungetandpleje eller private tandlægepraksisser tilbyder.
Specialtandpleje eller omsorgstandpleje?
I visse tilfælde kan patienter, der synes at høre ind under specialtandplejeordningen, af kommunen blive visiteret til behandling i omsorgstandplejeordningen
Spørgsmål?
Hvis du har spørgsmål til specialtandplejen kan du kontakte Syddjurs Kommunale Tandpleje på tlf. 87 53 51 00.
Man skal visiteres til specialtandpleje
Henvisning til Specialtandplejen sker på grundlag af en faglig bedømmelse af patientens evne og mulighed for at benytte øvrige tandplejetilbud. Denne bedømmelse foretages af en fagperson, der har jævnlig kontakt med patienten og kendskab til dennes funktionsnedsættelse, og som har ansvaret for den pågældende person. Henvisningen kommer fra egen læge, tandlæge, sygeplejefagligt eller pædagogisk personale.
Når henvisningen er modtaget indkaldes patienten og der foretages en tandfaglig vurdering, om hvordan patientens tandpleje bedst tilgodeses og det vurderes om patientens tandpleje kan foregå på et mindre specialiseret niveau.
Grundlæggende er det patientens tandplejebehov og funktionsniveau, der ligger til grund for beslutningen om, hvor vi mest hensigtsmæssigt tilbyder tandpleje.
Det er den kommunale tandpleje der visiterer til specialtandplejen.
Når egen læge, tandlæge, sygeplejeligt eller pædagogisk personale har udfyldt henvisningen skal den sendes til tandplejen.
Henvisningen kan sendes sikkert via EDI portalen eller sikker mail til tandplejen@syddjurs.dk.
Fysiske og/eller psykiske funktionsnedsættelser
De borgere, der bliver tilbudt specialtandpleje, vil have vanskeligt eller umuligt ved at benytte tandplejen hos privatpraktiserende tandlæger. Borgernes funktionsnedsættelser kan være både fysisk og psykisk, og vil typisk være varig. Der behandles fx borgere med: autisme, sindslidelser, cerebral parese, hjerneskade, udviklingshæmning, Parkinsons sygdom og sklerose. Personer, der principielt godt kunne benytte de eksisterende tandplejetilbud men som af sociale eller andre grunde – fx tandlægeangst – har valgt tandplejetilbuddet fra, er ikke omfattet.
Klagemuligheder
Man kan som borger/patient [i henhold til LBK nr 995 af 14/06/2018] klage til Styrelsen for Patientsikkerhed (tidligere Patientombuddet) over kommunens afgørelse. Man kan klage over:
- om man er omfattet af reglerne om specialtandpleje
- egenbetalingen
- omfanget af specialtandpleje.
Egenbetaling
Der er en egenbetaling for borgeren på kr. 2.280,- pr. år (2025) at være tilmeldt specialtandplejen. Egenbetalingen pristalsreguleres hvert år. Børn og unge under 22 år betaler ikke noget.
Betalingen dækker al tandlægelig behandling og forebyggelse, som der ud fra en tandlægefaglig bedømmelse er behov for og som er realistisk at gennemføre. Der tilbydes også behandling i narkose. Borgeren skal som hovedregel selv betale for transport/forflytning til/fra tandklinikken.
Opkrævningen for egenbetalingen sker løbende hver måned.
Du vil modtage en faktura med et indbetalingskort. Vi anbefaler, at du tilmelder din betaling for omsorgstandpleje til Betalingsservice enten via din bank eller ved at kontakte Syddjurs Kommune / Borgerservice.
Tilskud fra Danske Regioner (‘sygesikringen’)
Hvis en borger er tilmeldt specialtandplejeordningen, kan han/hun ikke samtidig modtage tilskud til tandbehandling fra Danske Regioner (‘sygesikringen’). Det er frivilligt at være med i specialtandplejeordningen, og man kan til hver en tid melde sig ud.
Specialtandplejen er:
- forebyggende og vedligeholdende tandpleje
- afhjælpning af smerter
- behandling af funktionsforstyrrelser og sygdomme i tænder, mund og kæber
- behandling baseret på realistiske behandlingsbehov
- undervisning i, hvordan mund, tænder og proteser plejes korrekt,
og fordelene for borgeren ved behandling skal klart overstige ulemperne. Der kan tilbydes større behandlinger, hvis borgerens almentilstand og hygiejne er velegnet.
Behandlingerne i specialtandplejen
De mest almindelige behandlinger i specialtandplejen er: undersøgelse, tandrensning, fyldninger, protesekorrektioner, protesereparationer og tandudtrækninger.
Behandlingerne kan efter behov udføres under generel anæstesi (helbedøvelse).
Hvor kan man blive behandlet og hvem foretager behandlingen?
Specialtandplejen består af en kommunal del der tilbyder undersøgelse, forebyggelse og evt. behandling, og en regional del, der varetager behandling af de vanskeligste tilfælde, og som har mulighed for at tilbyde behandling i narkose. Den kommunale del foregår på klinikkerne i Syddjurs Kommune. Den regionale del har hovedkontor på Regionshospitalet Viborg. Henviste borgere fra Syddjurs vil fortrinsvis blive behandlet i Randers:
Regionshospitalet Randers
Afd. for regional specialtandpleje
Skovlyvej 1 (Indgang 2, ved skadestuen)
8900 Randers
Telefon: 89 10 32 80
Alle behandlinger i specialtandplejen udføres med særlig hensyntagen til, at patienterne har funktionsnedsættelser. Behandlingerne udføres af særligt trænet tandplejepersonale. Der er pr. 1. januar 2018 igen indført fritvalgsordning for specialtandpleje. Læs mere i ‘Bekendtgørelse om tandpleje’.