Kontakt
Borgerservice
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00
Drikkevand fra private boringer og brønde
Der er ca. 760 husstande med egen boring eller brønd i Syddjurs Kommune.
Drikkevand fra private boringer og brønde, som kun forsyner én husstand er ikke omfattet af de gældende kvalitetskrav for drikkevand, medmindre der drives en offentlig eller kommerciel aktivitet på ejendommen.
Hvis der drives en offentlig eller kommerciel aktivitet på ejendommen skal vandet kontrolleres ud fra et kontrolprogram jf. bestemmelserne i drikkevandsbekendtgørelsen.
Hvis du forsyner din nabo med drikkevand gælder bestemmelserne for små vandværker (2-9 husstande). Her er kontrollen normalt en forenklet kontrol.
Ved offentlig eller kommerciel aktivitet forstås bl.a.: Institutioner, restauranter, hospitaler, hoteller, forlystelsesetablissementer, skoler, fritidsanlæg, sportsanlæg, kaserner, campingpladser, indkøbscentre, udlejningsejendomme, B & B, dagplejer, plejefamilier og fødevarevirksomheder.
Kommunen vurderer om vandforsyningsanlægget leverer vand til en offentlig eller kommerciel aktivitet.
Kommunen træffer afgørelse om hyppigheden af den forenklede kontrol. Kontrollen vil i de fleste tilfælde skulle udtages hvert 5. år.
Hvis der ønskes en hyppigere kontrol og/eller kontrol af flere kvalitetsparametre, f.eks. pesticider, er dette frivilligt.
Som ejer er det dit ansvar at kontrollere vandkvaliteten og forbedre den, hvis kravene ikke er overholdt. Det gælder også, hvis ejendommen er udlejet.
Selvom der ikke længere krav om at husstande med egen vandforsyning uden kommerciel eller offentlig aktivitet der leverer under 10 m3 vand pr. dag til mere end én husstand skal have foretaget kontrol af drikkevandet, anbefaler Syddjurs Kommune forsat at få foretaget en analyse af drikkevandet med jævne mellemrum.
Tidligere var der krav om at få udtaget drikkevandskontrol hvert 5. år.
Ønsker du at få dit vand analyseret, kan du kontakte et akkrediteret laboratorium, som kan udtage og analysere dit vand. Link til en lliste over akkrediterede laboratorier kan findes nederst på denne side
Kommunen gør opmærksom på, at en forenklet kontrol ikke omfatter alle de kvalitetskrav, der er i drikkevandsbekendtgørelsen. F.eks. analyseres drikkevandet ikke for pesticider.
Der kan i nogle tilfælde være en sundhedsrisiko ved at drikke vand, der ikke overholder kvalitetskravene. Hvis kvalitetskravene ikke er overholdt, skal du få en fagmand til undersøge om anlægget overholder de gældende krav.
Syddjurs Kommune varetager tilsyns- og myndighedsopgaver indenfor vandforsyningsområdet, herunder med private boringer og brønde, der er omfattet af kvalitetskravene. Det betyder at kommunen løbende overvåger analyseresultaterne og iværksætter en indsats, hvis der er væsentlige problemer med vandkvaliteten.
Hvis du har egen boring eller brønd, og hvis du får konstateret stoffer over grænseværdierne i dit drikkevand, kan der være forskellige muligheder for at få rent drikkevand. Mulighederne afhænger dog af, hvilket område du bor i.
Du kan kontakte dit lokale almene vandværk for at høre, hvilke muligheder der er for tilslutning til alment vandværk. Kontaktoplysninger kan ofte findes på vandværkets egen hjemmeside. Har vandværket ikke egen hjemmeside, kan du få kontaktoplysningerne fra Syddjurs Kommune.
Er du usikker på, hvilket vandværk der leverer drikkevand i dit område kan du klikke på linket herunder
Prisen for en tilslutning til alment vandværk varierer fra vandværk til vandværk og afhænger blandt andet af afstanden fra din ejendom til eksisterende forsyningsledninger. Prisen for tilslutning kan fremgå af dit lokale vandværks takstblad.
Hvis du bliver tilsluttet et alment vandværk, skal din boring/brønd sløjfes af en brøndborer. Såfremt dette ikke sker, kan der forventes påbud om sløjfning af den eksisterende brønd/boring af en brøndborer.
Se link til liste over brøndborere med A-bevis nederst på siden.
Hvis det er uforholdsmæssigt dyrt at blive tilsluttet vandværk, kan du som enkeltindvinder få bore- og indvindingstilladelse til en ny drikkevandsboring via ansøgning til kommunen. Syddjurs Kommune afgør i dialog med dig om prisen er uforholdsmæssig dyr.
Afhængigt af overskridelsens størrelse aftales det med Styrelsen for Patientsikkerhed, hvilke formål vandet kan bruges til i den mellemliggende periode. Det kan blive nødvendigt at købe flaskevand, indtil sagen er vurderet nærmere.
Hvis du ønsker at etablere en ny indvindingsboring, skal den etableres til et dybere grundvandsmagasin end den gamle boring for at sikre den bedst mulige vandkvalitet.
Ofte er private vandboringer/brønde ikke så dybe, hvilket betyder, at boringen henter vandet op fra det terrænnære grundvand. Hvis der har været en forureningskilde i området, kan det – afhængig af bl.a. jordforholdene og forureningsgraden – trænge hurtigere ned til det terrænnære grundvand.
Prisen for en ny drikkevandsboring vil afhænge af boringens dybde og dimension samt råvandsledningens længde fra boring til ejendom. Priser kan oplyses ved den brøndborer, du vælger til opgaven. I de fleste tilfælde vil omkostningerne for en ny boring på ca. 50 meters dybde beløbe sig til 130.000 kr. uden filteranlæg, men der er megen usikkerhed forbundet med denne prisfastsættelse. Selve etableringen af boringen tager typisk et par dage.
Brøndborer skal have et A-bevis for at kunne etablere boringer. Se link til liste over brøndborere med A-bevis nederst på siden.
Hvis du etablerer en ny boring, skal din gamle boring/brønd sløjfes af en brøndborer. Såfremt dette ikke sker, kan der forventes påbud om sløjfning af den eksisterende brønd/boring af en brøndborer.
Har din nabo har en drikkevandsboring hvor drikkevandet overholder kvalitetskravene, kan det være en mulighed at etablere en tilkobling til denne, hvis din nabo er indforstået med dette. Her vil en brøndborer eller VVS-mand kunne oplyse dig om prisen for en tilkobling. Vær opmærksom på, at tilkoblingen i visse tilfælde kan betyde at kontrolprogrammet skal ændres.
Hvis du bliver tilsluttet din nabos boring, skal din boring/brønd sløjfes af en brøndborer. Såfremt dette ikke sker kan der forventes påbud om sløjfning af den eksisterende brønd/boring af en brøndborer. Se link til liste over brøndborere med A-bevis nederst på siden.
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00
Tak for din feedback
Tak for din feedback
0
250
Vi vil gerne gøre oplevelsen endnu bedre, så vi vil sætte pris på at du sætter lidt flere ord på din besvarelse.
Tak fordi du hjælper os med at forbedre brugeroplevelsen på Syddjurs.dk