Gå til hovedindhold

Fælles om ungelivet

Programmets formål er, at unge i Syddjurs skal have et sundt og godt ungeliv, hvor rusmidler ikke spiller en markant rolle. Et liv hvor tydelige og nærværende voksne skaber rammerne for positive sociale fællesskaber.

Hvad går det ud på?

Vi skal undersøge hvordan vi kan skabe flere miljøer for unge, hvor rusmidler ikke spiller en central rolle. Vi vil sætte fokus på det vi gerne vil have mere af, og vigtigst af alt, så vil vi snakke sammen på tværs af skoler, kommunale tilbud, foreninger, forældre, de unge selv - og alle os der er en del af et lokalsamfund i Syddjurs. Vi skal snakke om den alkohol- og nikotinkultur vi har, og om hvilke fællesskaber vi som syddjurs-borgere har lyst til at leve i. Vi vil sætte fokus på de positive fællesskaber for unge mellem 12 og 18 år.

Forskningen viser, at et stort fokus på beskyttende faktorer kan ændre en kultur. Fælles om ungelivet er en ambitiøs national indsats, som startede i 2020 da 5 pilotkommuner sammen med Sundhedsstyrelsen og Trygfonden testede og udviklede konceptet. De tog afsæt i en succesfuld islandsk forebyggelsesmodel, der byggede på stærk involvering af lokalsamfund og forældre.

Hvorfor?

Vi tror på at det gør vi bedst, ved at finde løsningerne på tværs. Derfor er vi nysgerrige på, hvordan vi gør det sammen, og vi opfordrer alle med interesse til at række ud. Sammen har vi ressourcerne til at støtte de unge, så vi kan skabe rammerne for det gode og sunde ungeliv, med mange berigende fællesskaber uden brug af rusmidler.

 

Beskyttende faktorer er:

  • Forhold i den unges miljø, som har en positiv indvirkning på de valg den unge træffer
  • Det modsatte af risikofaktorer
  • Faktorer der kan mindske den mulige indflydelse af risikofaktorer, fx rusmiddelbrug
  • Faktorer der kan afbøde nogle af de negative konsekvenser ved risikofaktoren

Inspireret af den Islandske forebyggelsesmodel har Fælles om ungelivet fokus på beskyttende faktorer indenfor nogle af de helt centrale arenaer, hvori de unge befinder sig – nemlig familie, fritid, skole og vennegrupper. Ved at have fokus på beskyttende faktorer kan man ændre rammerne i miljøet omkring den unge, der har betydning for de unges brug af rusmidler.

For eksempel er forældre en beskyttede faktor i den henseende, at der er en tendens til at unge drikker mindre, hvis forældre:

  • Bruger meget tid med dem
  • Kender deres venner og venners forældre
  • Ved hvad de unge laver
  • Har en tillidsfuld og tæt relation med de unge
  • Udviser tydelige holdninger mod alkohol
  • Laver aftaler om alkohol

Mere viden om beskyttende faktorer
Statens Institut for Folkesundhed, SDU, har arbejdet med rapporten Kortlægning af den islandske model (2021). Se linket herunder. Rapporten indeholder en kortlægning af den eksisterende litteratur om den islandske model. Kortlægningen har en særlig fokus på at undersøge, hvorledes beskyttende faktorer i den islandske model er relateret til unges rusmiddelbrug (herunder alkohol, tobak og andre nikotin-produkter samt hash og hårdere stoffer) inden for domænerne familie, venner og fritid. 

Kortlægning af den islandske model

 

I 2024-32 er Syddjurs Kommune udvalgt sammen med 9 andre programkommuner til at forankre konceptet lokalt og videreudvikle metoden, så vi nu er 15 kommuner i alt. Derudover er der udviklet et digitalt koncept, som andre kommuner kan bruge. 

I Syddjurs starter vi med at indsamle og samarbejde om lokale data på 5 skoler og på tværs i et netværk mellem lokalsamfundene omkring skolerne. Konceptet udrulles gradvist til alle kommunens skoler, og sammen med fritidsliv, foreninger, på ungdomsuddannelser - og sammen med de unge, der hvor de er.

I Syddjurs kommune er programmet organiseret med en styregruppe, et advisory board og en arbejdende projektgruppe. Medlemmer tilføjes og udskiftes efter behov, som programmet udvikler sig.

 

Programmet Fælles om ungdomslivet indeholder en pilotfase, en programfase og en fase med fokus på overgang til drift.

Pilotfase: pilotfasen udgør perioden fra start 2020 til midt 2024. Formålet med pilotfasen var at udvikle og afprøve et generisk koncept for kommunernes arbejde med at sikre, at flere unge lever et frit ungdomsliv, hvor både forældre og lokalsamfund aktivt bidrager til, at rammerne omkring de unge opmuntrer til et reduceret alkoholforbrug og beskytter mod brug af tobak og andre rusmidler.

Programfase: løber fra 1. juli 2024 til 31. december 2027. Her skal konceptet for Fælles om ungelivet udbredes til flere kommuner, dels 10 programkommuner, hvoraf Syddjurs er en af dem, og øvrige interesserede kommuner. De fem pilotkommuner bliver mentorkommuner for programkommunerne i programfasen.

Overgang til drift: i den sidste fase af programindsatsen, i 2028, udfases projektmidler og kommunerne skal selv drive videre med indsatsen. I Syddjurs kommune har byrådet afsat midler til implementeringen af programmet helt frem til 2033.

 

 

 

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Fælles om ungelivet