Kontakt
Byggesagsbehandling
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
10:00 - 17:00
Fredag
10:00 - 12:00
De fleste byggerier kræver byggetilladelse, men der er nogle undtagelser
Skal du bygge nyt eller bygge til, eller vil du opføre midlertidigt byggeri, så kan det kræve en byggetilladelse. Her finder du hjælp og vejledning til din byggeansøgning.
Vi anbefaler, at du altid booker tid til en forhåndsdialog, hvor vi kan hjælpe dig med at komme godt fra start, så du undgår typiske fejl, når du skal lave din byggeansøgning.
1. Du skal søge om byggetilladelse, før du går i gang med at bygge. Det gælder uanset, om du vil bygge et nyt hus, en carport, tilbygge eller ombygge.
2. Spar tid: Undersøg grundigt reglerne for ansøgning om byggetilladelse, inden du søger.
Hvis din ansøgning ikke har de oplysninger med, som kræves i lovgivningen, så forlænger det sagsbehandlingstiden væsentligt.
3. Vi kan bedst og hurtigst hjælpe dig, hvis vi har det nødvendige materiale til sagsbehandlingen fra starten.
Du må opføre samlet op til 50 m² garage, carport, overdækning eller lignende mindre bygninger til udhusformål uden at søge byggetilladelse.
Det kræver dog at bygningerne kan overholde følgende krav:
Du kan læse mere om reglerne for, hvad du må bygge uden tilladelse på bygningsreglementets hjemmeside, som du finder nederst på siden.
Hvis byggeriet kræver dispensation, skal du sende en saglig begrundelse, inden vi kan behandle sagen.
Det er din pligt som ejer at søge de nødvendige dispensationer. Det er også din pligt at undersøge, om du skal søge dispensation.
Der er visse regler, som der ikke kan dispenseres fra. Det gælder bl.a. beregningsregler omkring bebyggelsesprocent og højder samt administrative bestemmelser, f.eks. hvornår et byggeri kræver byggetilladelse.
Du skal sagligt begrunde, hvorfor du vil søge dispensation/overskride byggeretten. Herefter foretager vi en konkret vurdering og inddrager saglige hensyn. Udsigts- eller økonomiske forhold er desværre ikke et sagligt hensyn i henhold til byggeloven.
I forbindelse med en dispensation kan vi stille visse betingelser. Det kan f.eks. dreje sig om anvendelsen af ejendommen eller alternative måder at opfylde hensynet bag bestemmelsen på.
Du skal ansøge om byggetilladelse via den digitale ansøgningsportal ”Byg og Miljø”. Vi har linket til hjemmesiden, vejledningen og en video der guider dig gennem processen.
Hvis du har brug for hjælp til at lave din ansøgning, kan du med fordel hente hjælp hos en professionel byggerådgiver.
God fornøjelsen!
For at vi bedst og hurtigst kan hjælpe dig, har vi brug for det nødvendige materiale til sagsbehandlingen fra starten. Nedenstående punkter beskriver hvilke oplysninger og tegninger vi har brug for.
Vejledning vedr. højdemåling og terræn.
En kote er højden for et bestemt terrænpunkt. I Danmark regnes fra højden i meter over den normale vandstand (DVR90).
Du kan læse mere om beregningsreglerne i bygningsreglementet kap. 8 og 23 - BR18 (bygningsreglementet.dk)
Som udgangspunkt skal du altid have en byggetilladelse, hvis du skal bygge nyt, bygge til, eller hvis du vil give en bygning en anden anvendelse end den oprindeligt godkendte. Om en ombygning kræver en byggetilladelse vil ofte bero på en konkret vurdering af hvad og hvor meget ombygningen vedrører.
Krav om byggetilladelse gælder ikke kun for bygninger, men også for faste konstruktioner som f.eks. skilte, legepladser, flagborge mv.
Enkelte bygninger/konstruktioner er ikke omfattet af bygningsreglementet og kræver derfor ikke byggetilladelse.
Andre bygninger/konstruktioner kan opføres uden byggetilladelse, men skal fortsat overholde bygningsreglementets krav. Det betyder blandt andet, at det er ejers ansvar at sikre, at byggeretten er overholdt, herunder højder, afstandskrav, grundens bebyggelsesprocent mv.
Der kan være krav om, at der opnås tilladelser efter anden lovgivning samt registrering i BBR, selv om bygningerne/konstruktionerne ikke kræver byggetilladelse. Det er ejers ansvar, at sikre, at et byggeri også er i overensstemmelse med en evt. lokalplan eller tinglyst deklaration, der gælder for ejendommen.
Lokalplaner, deklarationer mv. kan stille krav til bygningers placering, størrelser, materialevalg mv., og skal overholdes, selv om bygningen ikke kræver byggetilladelse.
Er en ejendom omfattet af en lokalplan eller byplanvedtægt, skal du være opmærksom på, at bebyggelsesprocenten udregnes efter de beregningsregler, der var gældende på tidspunktet for lokalplanens/byplanvedtægtens vedtagelse.
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
10:00 - 17:00
Fredag
10:00 - 12:00
Tak for din feedback
Tak for din feedback
0
250
Vi vil gerne gøre oplevelsen endnu bedre, så vi vil sætte pris på at du sætter lidt flere ord på din besvarelse.
Tak fordi du hjælper os med at forbedre brugeroplevelsen på Syddjurs.dk