Gå til hovedindhold

Bevaringsværdige bygninger

Her finder du mere om bevaringsværdige bygninger, SAVE-registrering og kulturmiljø

Indhold

    Registrering af bevaringsværdige bygninger

    Ejere af ejendomme der er vurderet med en bevaringsværdi mellem 1-4 er kontaktet, og de har haft mulighed for at udtale sig. 

    Den endelige udpegning vil ske i forbindelse med revision af Syddjurs Kommuneplan 2020.

    Baggrund for registreringen
    Bygninger der er opført før 1940 er registreret med Ebeltoft kommuneatlas i forhold til deres bevaringsværdi. Kommunens øvrige bygninger er ikke på samme måde systematisk vurderet, hvilket stiller de enkelte ejere juridisk ulige. I den forbindelse er der blevet gennemført en SAVE-registrering af kommunens øvrige bygninger, der er opført før 1940. Med henblik på en udpegning og sikring af bevaringsværdige bygninger.

    SAVE-registreringen vil opfatte udvalgte områder prioriteret på baggrund af en screening af kommunens kulturmiljøer. Bygninger der er omfattet af en lokalplan med bevaringsbestemmelser registreres som udgangspunkt ikke, da lokalplanens bestemmelser allerede sikrer de bevaringsværdige bygninger. Samlede bebyggelser eller bebyggelse der tilsammen udgør et samlet kulturmiljø er prioriteret, eksempelvis landsbyer med en velbevaret landsbystruktur.

    Læs mere om SAVE-registreringen og rettigheder og pligter for ejere af bevaringsværdige bygninger under Info til ejere.

    Her kan du læse mere om emnet

    Byrådet har besluttet at det nuværende facadeudvalg for Ebeltoft Midtby skal erstattes af et bevaringsråd for hele Syddjurs Kommune.

    Bevaringsrådet består af fem medlemmer udpeget af følgende fem organisationer:

    1. Museum Østjylland
    2. BLIS
    3. Handel Syddjurs
    4. Syddjurs Erhvervsforening
    5. Djursland Landboforening

    Bevaringsrådet afholder min. 4 møder om året, og vil være rådgivende for byrådet og de enkelte fagudvalg i forbindelse med nedrivning af bevaringsværdige bygninger, udpegning af kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger, udarbejdelse af bevarende lokalplaner samt rådgive såvel ejere som fagforvaltning i sager om ombygning og ændringer af bevaringsværdige bygninger. 

    Bevaringsrådet har fokus på formidling af viden om bevaringsværdige bygninger og deltager sammen med Nationalpark Mols Bjerge og Ebeltoft Distriktsråd i udviklingen af netværksmøder og kurser om bygningsbevaring. Det første netværksmøde blev afholdt i efteråret 2017.

    Du kan læse mere om Bevaringsrådets forretningsorden nederst på siden.

    Byrådet har indstiftet en Arkitektur- og Bevaringspris. Prisen uddeles hvert år på Arkitekturens Dag. Der er nedsat en komité, der varetager prisuddelingen.

    Komitéen består af:

    1. Udvalgsformand for Plan, udvikling og kultur.

    2. Direktør for det tekniske område

    3. Lokalarkiverne i Syddjurs.

    4. BLIS

    5.  Akademisk uddannet arkitekt

    Prisen blev uddelt første gang i 2016. Du kan læse mere om de tidligere vindere af prisen, ved at trykke på linket nederst på siden.

    En bygning er bevaringsværdig, hvis den er udpeget som bevaringsværdig i kommuneplanen eller i en lokalplan.

    Er din bygning bevaringsværdig?

    I FBB, der er Kulturstyrelsens database over fredede og bevaringsværdige bygninger, kan du se om dine bygninger er udpeget som bevaringsværdige. Du kan også se din bygnings bevaringsværdi ved at trykke på linket "Fredede og bevaringsværdige bygninger" nederst på siden.

    Hvad betyder det, hvis din bygning er bevaringsværdig?

    Bevaringsværdige bygninger må ikke nedrives uden byrådets særlige tilladelse. Med en lokalplan kan der fastlægges yderligere bestemmelser omkring fremtidige bygningsændringer. Formålet med en lokalplan er bl.a. at sikre, at bygningens arkitektur, og de særlige bygningsdetaljer, der var den oprindelige årsag til, at bygningen blev udpeget som bevaringsværdig, bevares. Ejere af bevaringsværdige bygninger kan søge om støtte til udvendige bygningsforbedringer. Tilskuddet til ejere af bevaringsværdige bygninger er forhøjet, som kompensation for de ekstra krav, de kan blive stillet overfor, f.eks. i forhold til udformning og materialevalg.Syddjurs Kommune kan yde tilskud til bygningsforbedring under Pulje til Landsbyfornyelse 2020 til bygninger beliggende i byer under 4.000 indbyggere. Tilskudsbeløbet kan udgøre op til 33 % af de samlede udgifter til udvendige bygningsarbejder, herunder udgifter til arkitekt, ingeniør eller anden rådgivning.Læs mere om ansøgningsprocedure og støtteberettigede udgifter under Pulje til Landsbyfornyelse 2020 ved at følge linket "Landsbyfornyelse 2020" nederst på siden.N.B. Puljen til Landsbyfornyelse 2020 er opbrugt for i år. Ansøgninger der indkommer inden 1. november 2020 kan komme med i første ansøgningsrunde i forhold til Pulje til Landsbyfornyelse 2021, som tidligst kan behandles januar 2021.

    Råd og vejledning

    Inden du går i gang vil vi bede dig om, at tage Kontakt til bygningsmyndigheden i Syddjurs Kommune. Din bygning kan være omfattet af en lokalplan eller byplanvedtægt. Du kan tage kontakt til BLIS eller Museum Østjylland med henblik på råd og vejledning. Bevaringsrådet i Syddjurs Kommune vil også gerne hjælpe ejere af bevaringsværdige bygninger med råd og vejledning. Læs om Bevaringsrådet under Råd og Nævn.

    Hvis du vil vil vide mere om restaurering og istandsættelse af bevaringsværdige bygninger, er der her links til en række interesseorganisationer og institutioner, der bidrager med viden om emnet. 

    BLIS (By og Landskabskultur Syddjurs)
    Museum Østjylland
    Fredede og bevaringsværdige bygninger
    Landsbyfornyelsespuljen
    Slots- og Kulturstyrelsen. Gode råd om vedligeholdelse
    Landsforeningen for By og Landskabskultur
    Foreningen Historiske Huse
    Foreningen Bevaringsværdige Huse

    Syddjurs kommune er startet på registreringen af bevaringsværdige bygninger. Feltarbejdet startede medio juni 2017.

    Bliver din ejendom registreret, vil du blive kontaktet minimum 14 dage inden besøget. Du vil derudover modtage en besked direkte i din postkasse, når registreringen er gennemført. Bliver din bygning udpeget som bevaringsværdig, vil du få direkte besked.  

    Den del af Nationalpark Mols Bjerge, der ligger indenfor tidl. Ebeltoft Kommune, vil udgøre det første område der registreres. Herefter vil resten af det tidligere Rønde Kommune, så tidligere Rosenholm Kommune og til sidst tidligere Midtdjurs Kommune.

    Syddjurs kommune har fundet, at i alt 2.300 bygninger kan omfattes af den registrering, der gennemføres nu. Af de i alt 2.300 bygninger vil der ske en yderligere prioritering, da de bygninger der indgår i et samlet kulturmiljø, vil blive prioriteret. Stationsbyerne og landsbyer med en velbevaret landsbystruktur vil blive registreret. De bygninger der er beliggende i det åbne land, og som ikke indgår i en samlet kulturhistorisk fortælling, vil ikke i første omgang blive omfattet af registreringen.

    En følgegruppe bestående af Nationalparken, Museum Østjylland, BLIS, DN, Bevaringsrådet og Lokalarkiverne vil kvalificere udpegningerne og de områder der registreres.

    Hvis du har flere spørgsmål til registreringen eller udpegningen er du velkommen til at kontakte udviklingskonsulent, Alette Lena Skov-Hansen.

    Hvordan registreres en bygnings bevaringsværdi?

    Registreringen gennemføres efter SAVE-metoden, der er udviklet af Kulturstyrelsen.

    SAVE står for Survey of Architectural Values in the Environment. Metoden går ud på, at lave en helhedsvurdering af bygningsværket i forhold til bygningens kulturhistorisk værdi, arkitektonisk værdi, miljømæssig værdi (omgivelserne), originalitet og tilstand.

    En bygning kan godt have en høj bevaringsværdi, selvom bygningen er i en dårlig stand. Men så skal det vurderes, at bygningens originalitet og arkitektoniske værdi er høj, og at bygningen kan istandsættes og dermed bevares.

    En bygnings bevaringsværdi fastlægges efter en skala fra 1-9. Ligger bygningen mellem 1-3 er det et udtryk for en høj bevaringsværdi. Ligger den mellem 4-6 har den en middel bevaringsværdi og til sidst kan det ligge mellem 7-9 og dermed have en lav bevaringsværdi.

    Bygninger med en bevaringsværdi på 1-4 er udpeget som bevaringsværdige. De må derfor ikke nedrives uden byrådets særlige godkendelse.

    Kommuneatlas

    Et kommuneatlas er en er en samlet opgørelse over en kommunes bevaringsværdige bygninger. Registreringen af om en bygning er bevaringsværdig bliver gjort ved hjælp af SAVE-systemet, som du kan læse mere om i forrige afsnit eller på Kulturstyrelsens hjemmeside, som du kan finde et link til nederst på siden.

    I kommuneatlasset for Ebeltoft er der i alt ca. 4.500 bygninger blev registreret. Af dem er i alt 1.162 udpeget som bevaringsværdige.

    I Syddjurs Kommune findes derudover i alt 40 bygninger, der er fredede. Fredede bygninger sorterer direkte under Kulturstyrelsen, og ombygninger og istandsættelser kan kun ske med styrelsens godkendelse.

    Sikringen af de bevaringsværdige bygninger er kommunernes ansvar. Der er ca. 10.000 bygninger i Syddjurs Kommune opført før 1940 som endnu ikke er SAVE-vurderet.

    Arkitektskolen i Aarhus har udarbejdet en screening af kulturmiljøer i Syddjurs Kommune.

    Screeningen har dannet grundlag for en revision af kulturmiljøer i Syddjurs Kommuneplan 2020.

    I alt 48 kulturmiljøer indgår i Arkitektskolen Screening af Kulturmiljøer i Syddjurs Kommune 2019. Screeningen kan ses i linket nederst på siden.

    Bevaringsværdige kulturmiljøer kan enten bestå af kulturhistoriske enkelt-elementer eller sammenhængende helheder. Et bevaringsværdigt kulturmiljø er som oftest egnstypisk og repræsentativt for det pågældende område samtidig med, at det har en kompleksitet og tidsdybde, dvs. at det har en stor fortælleværdi og viser en udvikling over en længere årrække.

    Udpegningen som kulturmiljø betyder, at Syddjurs Kommune har vurderet at området indeholder væsentlige kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømæssige værdier, som bør bevares.

    Med udpegningen følger nogle retningslinjer for hvert enkelt kulturmiljø. Retningslinjerne for det enkelte kulturmiljø fremgår af Syddjurs Kommuneplan 2020.

    De generelle retningslinjer for kulturmiljøer fastlægger at de kulturhistoriske værdier i videst muligt omfang skal beskyttes. Der må derfor normalt ikke opføres byggeri eller etableres anlæg, som ødelægger eller i væsentlig grad forstyrrer oplevelsen eller kvaliteten af de kulturhistoriske værdier. Byggeri, anlægsarbejder og andre indgreb i de udpegede bevaringsværdige kulturmiljøer, skal ske med størst mulig hensyntagen til de kulturhistoriske værdier.

    Screening af kulturmiljøer i Syddjurs kommune

    Nyttige links

    SAVE-vejledning
    Kommuneatlas

    Kontakt

    Landdistriktskonsulent

    Alette Lena Skov-Hansen

    Telefon: 87535058

    Mobil: 20462522

    E-mail: alsh@syddjurs.dk

    Borgerservice

    Mandag-Tirsdag
    08:30 - 15:00

    Torsdag
    08:30 - 17:00

    Fredag
    08:30 - 12:00

    Telefon: 87 53 50 00