Kontakt
Borgerservice
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00
Få vejledning i hvordan du bruger din fastbrændselsovn og bliv klogere på den gældende forskrift på området. Det kan være pejse, ovne/fyr, der brænder træpiller, briketter, halm og lign.
Kort fortalt defineres en fastbrændselsovn ved at være enhver form for fyringsanlæg til fast brændsel.
Fyrer du korrekt i din fastbrændselsovn, får du mest varme ud af dit brændsel. Ofte undgår du også at genere dine naboer med røg. Samtidig mindsker du risikoen for at udlede sundhedsskadelige partikler til dine omgivelser.
...at du kun må fyre med rent og tørt træ i din fastbrændselsovn. Dine træpiller og træbriketter skal altså være produceret af rent træ.
Du må ikke fyre med affaldstræ eller husholdningsaffald - det gælder også eksempelvis pap eller engangspaller.
Du må heller ikke fyre med imprægneret træ, træ med maling eller lim og plastikholdigt træ. Denne form for brændsel kan nemlig udvikle giftige forbindelse og giver en miljøskadelig forbrænding.
Inden vi for alvor går i gang med vejledningen, får du her 4 simple råd til den bedste optænding:
Det anbefales, at træ fældes om vinteren, hvor saftindholdet er mindst. Det bør umiddelbart derefter saves
og flækkes i passende størrelse. Da træ udtørres af vinden, bør opbevaringen være så luftig som mulig. Det anbefales, at man tager træet indendørs i minimum et døgns tid, inden det afbrændes. Det sænker nemlig fugtigheden i træet yderligere. Som udgangspunkt bør du sigte efter en fugtighed i træet på 15 %.
Den reneste og mest effektive optænding er den såkaldte ”topdown” metode:
Når bålet er brændt ned til et glødelag på ca. 2 cm, er det passende at fylde nyt brændsel på. Der påfyres som fabrikanten af ovnen foreskriver. Alternativt bør der påfyres hvad der svarer til ovnens effekt: kW delt med 4 = påfyringsmængden i kg.
Lufttilførslen øges igen i de første ca. 20 min. Hvis mængden af brændsel og luft passer til ildstedet, skal man påfyre ca. 1 gang hver time. Brænder ovnen mere end 2 timer mellem hver påfyring, opnås sandsynligvis ikke en optimal forbrænding.
Sodbelægninger er en vigtig indikator for, om forbrændingen er optimal. Hvis ruden i brændeovnen farves, eller ildsted og aftræk har belægninger af sod, er det udtryk for dårlig forbrænding. Det kan bl.a. skyldes for ringe lufttilførsel, påfyring med for meget brændsel, vådt eller urent brændsel. Dårlig forbrænding kan blandt andet føre til stærkt lugtende og særlig synlig røg.
Højden på skorstenen er vigtig for at sikre en god fortynding af røgen. Hvor høj den bør være, afhænger af det enkelte ildsted. Ofte er det nødvendigt, at skorstenen munder ud over det højeste sted på bygningen eller på bygninger i nærheden af skorstenen. Der findes også forskellige tekniske løsninger, som eksempelvis kan fortynde røgen eller kaste den op over skorstenens udmunding.
Naboejendomme, terræn og beplantninger kan medføre turbulente vindforhold, som kan gøre det nødvendigt at forhøje skorstenen yderligere for at sikre en tilstrækkelig fortynding af røgen.
Det er vigtigt, at skorstenen er tæt, da den ellers vil suge falsk luft, hvilket nedsætter skorstenens funktion. Skorstenslysningen bør være tilpasset fastbrændselsovnen.
Skorstensfejeren skal godkende et nyt fyringsanlæg, som først må tages i brug, når det er anmeldt til - og godkendt af skorstensfejeren. Skorstensfejeren kan samtidig være behjælpelig med at få anlægget korrekt dimensioneret fra starten. Dette er dog ingen garanti for, at der ikke vil kunne opstå gener.
Syddjurs Kommune vil i tilfælde af væsentlige røggener kunne stille krav om afhjælpende tiltag. Ejer/bruger skal selv betale udgifter til afhjælpende tiltag. Dette gælder også, hvis man ønsker at benytte en rådgiver til f.eks. at beregne den nødvendige højde.
Forkert brug af fastbrændselsovne medfører ofte røggener for de omkringboende samtidig med, at udledningen af sundhedsskadelige partikler øges. Syddjurs Kommune modtager således hvert år klager over røggener. Forskriften indeholder regler for anvendelse af fastbrændselsovne samt et afsnit med en vejledning i brugen af fastbrændselsovne.
Forskriften har til formål at forebygge og afhjælpe røggener.
§ 1. Forskriften gælder for brug af fastbrændselsovne under 1 MW i Syddjurs Kommune. Fastbrændselsovne på godkendelsespligtige virksomheder er ikke omfattet af forskriften.
§ 2. I tvivlstilfælde afgør Syddjurs Kommune, om en fastbrændselsovn, og/eller brugen af denne, er omfattet af forskriften.
§ 3. I denne forskrift forstås ved:
§ 4. I fastbrændselsovne må der kun anvendes rent, tørt brændsel jf. § 3, stk. 4.
§ 5. Nyfældet og nykløvet træ skal tørre i mindst et år, før det må bruges som brænde i en fastbrændselsovn.
§ 6. Brænde skal opbevares på et tørt og ventileret sted, f. eks. i et brændeskur.
§ 7. Til optænding i en fastbrændselsovn må der kun anvendes tørt kvas, pindebrænde, optændingsblokke, sammenkrøllet avispapir eller lignende.
§ 8. Der skal altid være tilstrækkelig tilførsel af luft til at sikre en god forbrænding.
§ 9. Brændkammeret må ikke fyldes mere end det, producenten anbefaler.
§ 10. Brændkammeret skal tømmes for aske efter producentens anbefalinger. Aftrækssystem og gener
§ 11. Under normale forhold må røg fra fastbrændselsovne ikke give anledning til væsentlige vedholdende gener hos naboer.
§ 12. Syddjurs Kommune fører tilsyn med, at bestemmelserne i denne forskrift samt øvrig lovgivning på området overholdes.
§ 13. Syddjurs Kommune kan meddele påbud om yderligere forureningsbegrænsende foranstaltninger efter § 42 i lovbekendtgørelse nr. 1317 af 19. november 2015 om miljøbeskyttelse.
§ 14. Syddjurs Kommune kan nedlægge midlertidigt eller permanent forbud mod brug af en fastbrændselsovn, hvis lokale forhold som terræn, placering og højde af bygninger, træer, skorsten m.v. gør området uegnet til brug af ovnen, eller hvis forskriften - eller afgørelser truffet efter forskriften ikke efterkommes.
§ 15. Syddjurs Kommune kan i særlige tilfælde meddele dispensation for reglerne i denne forskrift. En anmodning om dispensation skal være skriftlig og indeholde en begrundelse.
Straf
§ 16. Kommunen kan fastsætte bødestraf for overtrædelse af regler i denne forskrift jf. § 18 stk. 3 i brændeovnsbekendtgørelsen.
§ 17. Denne forskrift træder i kraft den 26. september 2016. Forskriften er godkendt af Udvalget for Natur, Teknik og Miljø den 26. september 2016.
Forskriften er udstedt med hjemmel i § 17 stk. 1 i bekendtgørelse nr. 1461 af 7. december 2015 om regulering af luftforurening fra fyringsanlæg til fast brændsel under 1 MW.
Mandag-Tirsdag
08:30 - 15:00
Torsdag
08:30 - 17:00
Fredag
08:30 - 12:00
Tak for din feedback
Tak for din feedback
0
250
Vi vil gerne gøre oplevelsen endnu bedre, så vi vil sætte pris på at du sætter lidt flere ord på din besvarelse.
Tak fordi du hjælper os med at forbedre brugeroplevelsen på Syddjurs.dk