Gå til hovedindhold

Voksne med varig nedsat psykisk eller nedsat funktionsevne

Læs mere om reglerne om brug af magt over for voksne med f.eks. betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne

Indhold

    Loven omfatter borgere over 15 år med en varigt nedsat psykisk eller kognitiv funktionsevne, f.eks. mentalt retarderede, udviklingshæmmede, patienter med demens, hjerneskadede m.v.

    Det er kun borgerens ansvarlige læge eller tandlæge, der kan beslutte og ordinere tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile borgere over 15 år. Tvangsbehandling skal kun anvendes, når det står klart, at borgeren vil få forringet sit helbred væsentligt, hvis han eller hun ikke bliver behandlet.

    Tvangstiltagene skal være mindst muligt indgribende, og skal stå i et rimeligt forhold til behovet for behandling. Det er altid den ansvarlige læge eller tandlæge, der beslutter, hvilke tvangstiltag der skal anvendes. Beslutningen er gyldig i den periode der er nødvendig for behandlingen og højst i 4 måneder.  

    Personalet må kun anvende de tvangsindgreb, som lægen har ordineret og det må aldrig erstatte andre beroligende eller forebyggende tiltag. Bemærk, at det ikke er tilladt at bruge hjælpemidler, f.eks. bælte til fiksering eller andet til fastholdelse af borgeren. Hvis det er vanskeligt at gennemføre en ordineret tvangsbehandling skal personalet kontakte nærmeste leder.

    Informeret samtykke

    Den læge eller tandlæge, der ordinerer tvang i forbindelse med behandling af en varigt inhabil patient, skal indhente et informeret samtykke fra en pårørende, en værge eller en fremtidsfuldmægtig for patienten, før behandlingen igangsættes.

    Personalet skal altid forsøge at forebygge tvangsbehandling ved samarbejde med borgere og pårørende. Det er vigtigt at have en god relation med borgeren og have en socialpædagogisk tilgang.

    Når man yder personcentreret omsorg, sætter man personen i centrum fremfor sygdommen. Det handler om at møde det enkelte menneske, der hvor han eller hun er - og det handler om at forstå symptomer og adfærd ud fra personens perspektiv. Personcentreret omsorg forudsætter en individuel tilgang med afsæt i personens livshistorie og værdighed samt fokus på de gode resultater.

    Ved enhver beslutning om og anvendelse af tvang i forbindelse med behandling af varigt inhabile skal den ansvarlige læge eller tandlæge udarbejde en tvangsprotokol, som skal indgå i patientjournalen.

    Tvangs­protokollen skal indeholde oplysninger om den tvangsbehandling og de eventuelle tvangsindgreb, der er besluttet.

    Tvangsbehandlingen skal også dokumenteres i kommunens journalsystem (Acadre, Sundhed og Omsorg Sensum eller andet fagsystem). Ved en mundtlig ordination om tvangsbehandling fra en læg eller tandlæge, skal personalet gentage ordinationen for lægen, så denne kan bekræfte ordlyden. Herefter skal lægen hurtigst mulig sende en skriftlig ordination via MedCom eller sikker mail.  Baggrunden for anvendelse af tvang, varigheden af tvangsbehandlingen, behandlingssted, m.v. og hvor ofte der anvendes tvang skal også dokumenteres.

    Kontakt

    Borgerservice

    Mandag-Tirsdag
    08:30 - 15:00

    Torsdag
    08:30 - 17:00

    Fredag
    08:30 - 12:00

    Telefon: 87 53 50 00